English

Rotanakken fra Østrem

Ålesund

Kort om turen

Dette kan fort bli din nye favoritt tur! Turen starter fra parkeringen på Østrem, og tar deg trygt opp på Rotanakken. Fra Rotanakken får man en flott utsikt over Emblemsbygda og Sunnmørsalpane. Om en ønsker å gå lengre, er turen til Skillingsetra og Kubbane (Høgekubben) en fin tur på merket sti.

Ruteskildring

Fra parkeringen på Østrem, følger man asfaltveien, Hjellhaugvegen, mot vest, og tar mot nord i første veikryss og følger Østremsvegen opp og forbi husa, uten å ta av veien. Etter ca. 680 meter har du kommet inn på en grusvei, og står ved en «bro» som krysser elva til venstre for deg. Her er det også et skilt som peker mot Rotanakken.Vi går over broa, og fortsetter på en tydelig sti helt frem til målet. Det er ca. 1,2 kilometer på god sti i skogsterreng. Det kan nok være fuktig enkelte plasser, men det går helt fint med vanlige joggesko. Tydelig at det er mye bær i området, hovedsakelig blåbær.

Vel ute på Rotanakken kan du nyte den flotte utsikten, og logge deg inn i turboka som ligger i postkassen der. Fra tid til annen blir det også lagt ut godbiter, i form av sjokolade, for å lokke flere opp og ut på dette utsiktspunktet, som fortjener mer besøk enn det den får i dag. Det er flatt og fint oppe på nakken, sikkert flott å kunne slå opp telt der for å nyte utsikten, samt høre på fuglesangen om våren.Må være et flott skue her oppe om vinteren med fullmånen som seiler over Sunnmørsalpane! Fra Rotanakken går vi rett nordover, passerer toppen som har skiltene Rotanakken og en veiviser mot Østrem. Denne stien er litt utydlige i starten, men etter ca. 50 meter nord for skiltene, hvor toppen begynner å skrå nedover mot nord, blir stien tydelig igjen. Etter ca. 180 meter på denne stien, fra skiltet Rotanakken, kommer vi til et veiskille. Her er det Skillingsetra og Kubbane mot vest, samt et skilt som viser vei tilbake mot Rotanakken. Da vi gikk turen var det ingen skilt som pekte mot sør og Emblem, hvor vi skulle.Stien videre sørover er en blanding av «elvebunn» med småsteiner og jordbunn. Ganske tydelig at her renner det en del vann når det regner. Stien sørover følges i ca. 830 meter, her tar vi mot vest, langs en steingard og strømgjerde, over ei bro. Husk å stenge grinda! En tommelfinger regel i utmarka er om en port er stengt, må man stenge den etter at man har gått igjennom. Finner man derimot en åpen port, skal man ikke stenge denne. Du kommer nå, etter 60 meter, til et nytt kryss. Her skal du rett sørover, gjennom et hull i steingarden. Det går et tydelig tråkk ned mot en gul løe, og inn på en vei. Dette er Negardsvegen. Denne skal vi følge helt med til fylkesveien, og gå gjennom Skillingsgardundergangen, som går under FV60 og over på sydsiden av denne. Nå følger vi Gamle Emblemsveg mot øst og mot bedhuset, her skal vi gjennom Storebruundergangen, under FV 60 igjen og fortsette nordover på Markastien. Like etter at man passerer Ebbegarden barnehage, på venstre hånd, tar vi mot øst og følger Hjellhaugvegen tilbake til parkeringen og utgangspunktet for turen.

 

Tilkomst og parkering

Du følger Fv60 fra Ålesund mot Magerholm til Emblem. Det er skiltet til Austrem med avkjørsel på venstre side. Det er et busstopp ved avkjørselen. Rett etter du har svinget av mot Austrem er det en parkeringsplass rett frem. Det er en parkeringsplass rett etter avkjørselen fra fv. 60. Ingen avgifter, men Emblem IL pleier å legge ut giroer på bilene på de store utfartsdagene om vinteren, dette for å dekke utgifter til vedlikehold av løyper og tråkkemaskin.
Fottur
Blå
Lengde
5,24 km en vei
Stigning
276 m
Tidsbruk
2 t. 0 min
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
254 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 2.5
Sti 2,4

Offentleg transport

Bybussen i Ålesund kjører til Emblem. Det er et busstopp ved avkjørselen til Østrem, og derfra er det kort vei til starten av turen. Sjekk http://www.nettbuss.no eller http://frammr.no/

Anna

Kilder, gjengitt med tillatelser fra: - Nytt I Ukas Forlag (http://www.nyttiuka.no/): Stadnamn frå Sunnmøre av Johan Krogsæter. Utgitt på Nytt I Ukas Forlag i 1995. ISBN: 82-91024-03-0 - Ålesund-Sunnmøre Turistforening (http://www.aast.no): Sunnmøre. Reisehåndbok av Kristofer Randers 4. reviderte utgave. Utgitt på Sunnmørspostens bok- og aksidenstrykkeri i 1962.

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og "Sykkylven", blad 1219 IV i M711 kartserien.
Køyreskildring
Print ut