English

Veiholmen til Hauggjegla fyr

Smøla

Kort om turen

Langt ute i havet, ligger fiskeværet Veiholmen omringet av en storslått skjærgård. Holmene og skjærene tar av for bølgene og lar deg padle i rolige farvann selv om det er en del bølger på havet. På Veiholmen finnes dagligvarebutikk, spisesteder, kafé, pub, museum, overnattingssteder og idylliske hvite trehus.

Rutebeskrivelse

Den opptegna ruta fører deg mellom hus, holmer, skjær og inn i trange smug. På svabergene ved fyret er det lett å komme i land for en pause. 
 
Turen starter og slutter på flytebrygga ved parkeringsplassen. Du padler først inn i havna på Veiholmen og ut i andre enden. Ruta går tett ved land og fører deg etterhvert til Moloen som beskytter naust og hus på Veiholmen. Båtleden går langsmed moloen, men er forholdsvis smal så du kan padle utenfor den. Det er ikke så mye trafikk her.  Ved nordenden av moloen forlater du båtleia og padler ganske direkte linje mot Hauggjegla fyr.
 
På vei mot fyret skal du prøve å finne en smal passasje ved Seneholman. Etter passering av dem kommer et delvis åpent havstykke. Det er ca. to hundre meter som kan være røft, så her må du se an bølgene. Hvis bølgene er for høye, er det fint å ta en rast på en av holmene rundt deg og ikke ta sjansen på det siste stykket. På sommeren og ved lite vind er ikke denne siste passajen noe problem. NB! Vær obs på at bølgene er størst ved flo og vestavind.
 
Etter det noe åpne området padler du inn ei tidevannselv som leder deg inn i et slags naturpasseng. Det er lettest å gå i land på svabergene midt mellom naustet og fyret. Det er ca. hundre meter å spasere til fyret. På sommeren ligger det ofte ei flytebrygge ved naustet og krana. Det er mulig å gå iland på flytebrygga, men pass på så du ikke stenger for båter.
 
Tar du turen vår eller sommer, opplever du et yrende fugelliv. Bestanden av ærfugel, terner og tjeld har økt rundt Veiholmen etter at Smøla har lyktes med å redusere minkebestanden som tar mange fugelunger før de kommer seg på vingene. Havsule og skarv sees også relativt ofte. 
 
Viktig å ta hensyn til egne ferdigheter, været skifter raskt, og vinden kan bli sterk på kort tid. Les derfor vindvarslet i værmelding nøye og meld fra til andre hvor du drar. 

Adkomst og parkering

Turen starter og slutter på brygga ved parkeringsplassen Hotranklakken når du ankommer Veiholmen. Parkeringen har toalett i midten og er før du kommer til butikken og Veiholmen brygge.
Padletur
Blå
Lengde
5,27 km rundtur
Tidsbruk
1 t. 20 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentlig transport

Det er mulig å ta buss til Veiholmen, og bestille leie fra smolakajakk.com.

Beskrivelse av sjøforhold

Etter Seneholmene kommer et kort utfordrende havstykke som er utfordrende ved vestavind.

Annet

Det er mange terner i området. Det er ikke lov å gå i land i hekkeperioden.
Kjørebeskrivelse
Print ut