English

Sveggøya rundt

Averøy

Kort om turen

På denne turen opplever du både åpent hav, blankskurte svaberg, det idylliske Sveggesundet og vill og vakker natur. Det er også muligheter for å se både oter og havørn om du er heldig. 

Rutebeskrivelse

Dette er en tur hvor vi kommer tett på storhavet, for på yttersida av Sveggøya er det ikke annet enn åpent hav mot vest.

Turen starter ved Sveggvika gjestehus, og her i turbeskrivelsen tar vi utgangspunkt i å padle nordover. Turen kan  padles i begge retninger, og det er viktig å planlegge slik at man padler mot vind-/bølgeretningen på nordvestsiden av øya, hvor det er åpent hav og risiko for bølger. 

Vi padler gjennom Sveggesundet, et idyllisk og skjermet sund omkranset av både gamle og nye brygger og med en atmosfære av gammel norsk kystkultur. På nordsiden av Sveggesundet får vi øya Englan foran oss, og vi kan da padle vestover gjennom Engelsundet. På nordsiden i Engelsundet er det en bukt inn i Englan som er skjermet av en liten odde, og  her det ganske enkelt å gå iland for å strekke på bena eller ta en matbit.

I vestsiden av Engelsundet bør man studere bølgene og hvordan det bryter mot bergene for å vurdere forholdene før videre padling. På vestsiden av Skåråhammaren kan det være litt rotete sjø på grunn av reflekterende bølger fra berget, og det kan da være en fordel å padle litt lenger ut fra land. Det kan også være en del drag i sjøen og litt rotete bølger i området mellom Oterholmen og land.

Ved høyvann er det mulig å padle inn i en smal passasje på baksiden av en lav øy og videre sørover mot bebyggelsen (se kartet i turbeskrivelsen). Her er det godt skjermet og lett å gå iland for å  ta en matbit. Det kan være vanskelig å komme inn til denne passasjen fra nordvest når det er litt bølger fra vest, men man kan da padle selve sundet rett sørover istedet. Man kan gå opp innenfor den røde brygga her og ta turen oppom minnesmerket "Stille rom".

Nå vi kommer ut av sundet på Sørsiden av Raudegga, holder vi god avstand til land ved Storneset da det her er langgrunt og det ofte bygger opp til brytning der. 

Det kan være fint å gå i land i Båtvika, og der kan det også gode forhold for bading eller for å trene redningsteknikker.

Herifra går turen tilbake mot Sveggesundet og Sveggvika.

Adkomst og parkering

I sommersesongen er det mulig å både parkere bilen, få kjøpt en kaffekopp og sette ut kajakken ved Sveggvika gjestehus som ligger i enden av Seivågnesveien. Gjestehuset er en restaurert klippfiskbrygge og overnattingssted som ligger helt nede i vannkanten. Det er også mulig å parkere ved Raudegga på vestsiden av Sveggøya og ta rundturen derifra istedenfor.
Padletur
Blå
Lengde
6,16 km rundtur
Tidsbruk
1 t. 35 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Beskrivelse av sjøforhold

Kan være værutsatt, spesiellt ved vestlige og nordlige vindretninger.

Annet

Ved Raudegga kan man se opp til minnesmerket "stille rom", eller gå iland og gå opp til minnesmerket. Dette minnesmerket til minne om tragedien som skjedde da da 2 norske torpedobåter vinteren 1944 forvekslet hurtigruteskipet ”Irma” og lastebåten ”Henry” med en fiendtlig konvoi, og torpederte disse. 65 mennesker omkom.
Kjørebeskrivelse
Print ut