English

Stortolla i Eikesdal

Molde

Kort om turen

En forholdsvis kort tur opp til ca 160 moh. Utsikt nordover Eikesdalsvatnet. 

Rutebeskrivelse

  Turen starter på parkeringsplassen ved kiosken i Mardalen. Du krysser Mardøla på bilveibrua og følger Mardalsveien til du tar til høyre opp skogsbilveien til  Mardalsmoen. På Mardalsmoen vokste det tidligere mye gammel furu. Når nyttårsorkanen i 1988 kom, la den flat bortimot hele moen. Det ble tatt ut ca. 3000 m2 tømmer i Mardalen etter orkanen. Hell i uhell at skogsbilveien ble bygget bare et halvår før orkanen kom..

På venstre side av skogsbilveien passerer du en del gamle reiter/ringgjerde med sommerfjøs og utløer som tilhører Utigard og Austigard. Grensene til reitene du ser fra veien, er de samme grensene som  før utskiftninga i 1863.

Oppe på snuplassen til skogsbilveien tar du til høyre og følger gamlestien til fossen et stykke,  til du tar til venstre opp traktorveien mot Hølå. Der kommer du opp til ei kjempefuru som er turmålet. På begynnelsen av 1950-tallet prøvde Håkon T Utigard og Peder Utigard å felle tolla med sannsynligvis dynamitt. Tolla viste seg å være hard å få ned og mista bare en del av stamma. Svimerkene vises fremdeles. Utrolig nok er tolla fremdeles i live 70 år etterpå!

For de som er litt spreke,  går det an å ta til venstre når du kommer ned på gamlestien til fossen igjen. Da kommer du raskere til neste Stikk UT! post og til  Mardalsfossen,  og får oppleve hvordan det var å gå til fossen før nystien ble åpnet i 2012. Dette er er også en fin rundtur,  med retur etter nystien ned til parkeringsplassen.

Adkomst og parkering

Gode parkeringsmuligheter ved kiosken i Mardalen.

Fottur
Grønn
Lengde
1,11 km en vei
Stigning
106 m
Tidsbruk
50 min.
Sesong
Sommer, Høst
Høyeste punkt
158 moh
Merking
Merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Grus 0,5
Sti 0,5
Kjørebeskrivelse
Print ut