English

Steinsøysundet til Hopen

Smøla

Kort om turen

Skjermet strekning med flere små øyer og et rikt dyreliv. Mot horisonten i nord er det ofte hvitt skum, og drønnet fra havet oppleves mektig. Padler du sommerstid ved solnedgang, blir fargene ekstra flotte både på hav og himmel. 

Rutebeskrivelse

 
Turen er beskrevet fra øst til vest, men den kan like godt padles andre veien. La gjerne vindretningen bestemme padleretning. Ruta er tegnet nært land, for der er det minst bølger og mest dyreliv å se. Bruk øynene godt, det er mye oter og ørn i dette området. Om våren og sommeren er det også mange terner og ærfugel. Det er nokså skjermet å padle i rett linje mot kirka på Hopen, da kan du la kirkespiret fungere som navigasjonspunkt. 
 
Du starter i bukta hos Smøla kajakk. Kajakken settes da ut fra ei sandstrand. Etter at du har passert småbåthavna i Steinsøysundet kommer du til "Sundkjeften". Det er et parti på 200 meter som er bølgeutsatt. Verst ved vind fra nord. Det er best å passere ved lavt havnivå. Etter denne passeringen er resten trygt og svært skjermet.  
 
Strekningen er beskyttet av usynlig land rett under havoverflata. På strekningen passeres flere småøyer. Ved å holde land er det også lett å navigere. Du passerer overnattingstedet Smøla Havfiskesenter. På Havfiskesenteret kan du gå opp på flytebrygge eller skrått båtutsett. Det er en kort spasertur derfra til bensinstasjonen på Sætran. 
 
Det er mulig å padle rundt Hopaøya når det er flo. På visse tidspunkt oppstår det noen tidevannstrømmer som kan være en morsom utfordring.
 
Du går iland på flytebrygge hos Hopen Brygge. Et kjennetegn på at du er hos Hopen Brygge er et svart rør som fungerer som bølgeavskjerming for småbåthavna. Dersom du passerer minnesmeket til Oscar Tybring, har du padlet for langt. 
 
Smøla er med sine 6000 øyer, holmer og skjær et fantastisk turmål for padlere. Det er lett å gå i land på de fleste av øyene, og du kan padle rundt uten å treffe andre. Stor sjanse for å treffe på ørn siden en av landet største havørnbestander holder til her. 
 

Adkomst og parkering

I Steinsøysundet holder Smøla kajakk til. Kajakken settes ut fra sandstrand i bukta deres. Her er det parkering, teltplass med lavvo, gapahuk og utleie av kajakker og utstyr. Om sommeren og i helgene er det også åpen kafé. Hos Smøla kajakk får du også tips til padleturen. Det er god plass til parkering, for langtidsparkering er også småbåthavna i Steinsøysundet en mulighet.

Padletur
Grønn
Lengde
6,03 km en vei
Tidsbruk
3 t. 5 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentlig transport

Det går buss til Veiholmen og til ferjeleie på Edøy. Last ned Fram-appen for ruteoversikt.
Kjørebeskrivelse
Print ut