English

Steinsøya til fiskeværet Odden

Smøla

Kort om turen

En tur i grunt og rolig farvann til et av de tre største fiskeværa som har eksistert på Smøla, Odden. Fiskeværet Odden bestod av hovedøya Odden og de to naboøyene Orholmen og Korsholmen. Her har det vært kirke, lensmann, poststed, brygger, losjihus og over 100 fastboende og sesongarbeidere.

Ruteskildring

Det er forholdsvis enkelt å finne fram til Odden. Det hvite treetasjes hovedhuset på Korsholmen er godt synlig fra lang avstand. Etter Odden går ruta innom kanalene på sørsida av Steinsøya, slik at du får en variert nybegynnerrute. Det er noe strøm her, men ikke verre enn at du greier å passere, eller får litt ekstra fart på kajakken. Det er mange kanaler her, men det lønner seg å følge ruta, ellers er det lett å komme til en blindvei. 

Det er gode teltmuligheter på Korsholmen eller Odden.

Tilkomst og parkering

På småbåthavna på Steinsøya er det god plass til parkering, og greit å sette ut kajakk fra flytebrygge. Avkjørselen til Steinsøya er 25 km etter ferjekaja på Edøya. Det står skilt fra hovedveien. Hold til høyre etter avkjørselen, kjør 1,2 km, helt til enden og så er du på småbåthavna.
 
Det er rikelig med parkering så langtidsparkering er mulig. Det er lettest å sette ut kajakken på en av flytebryggene, det er noe bæring av kajakk.
Padletur
Grønn
Lengde
6,10 km en vei
Tidsbruk
1 t. 35 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentleg transport

Det er sjelden det går busser på vestsiden av Smøla, for ruteoversikt se Fram-appen.

Beskrivelse av sjøforhold

Skjermet farvann, men viktig å ta hensyn til egne ferdigheter, været skifter raskt, og vinden kan bli sterk på kort tid. Les derfor vindvarslet i værmelding nøye og meld fra til andre hvor du drar.

Anna

Er du historieinteressert anbefales ilandstigning på Odden. Odden er ei lav øy som ligger spektakulært til med storhavet tett på. Her har det vært kirke, lensmann, poststed, brygger, losjihus og over 100 fastboende og sesongarbeidere. Fraflyttinga fra Odden tok fart etter springflo i 1901 og 1913.

Køyreskildring
Print ut