English

Hopen til Veiholmen

Smøla

Kort om turen

Sett kursen mot det fiskeværet Veiholmen med utsyn mot Atlanterhavet! Denne turen går på vestsida av veien som slynger seg ra Hopen på Smøla til fiskeværet Veiholmen.Det aller meste av ruta er omgitt av øyer og holmer som tar av for bølgene. På Veiholmen er det dagligvarebutikk, spisesteder, kafé, pub, overnattingssteder og idylliske hvite trehus.

Rutebeskrivelse

Du kan padle på begge sider av veien som slynger seg mellom Hopen og Veiholmen, noe som gjør at du kan padle i le for vind og bølger. Denne ruta er tegnet på vestsiden av veien. Du kan krysse over til østtsida under Verjeskiftbrua mellom Kråkøya og Flatøya, eller ved fiskemottaket rett før Innveien, én kilometer sør for Veiholmen. Strekningen på vestsida er noe lengre enn østsida. 

Fra flytebrygga til Hopen Brygge padler du sør for Skjøttøya. Ved lavvann må du dra kajakken noen meter. Etter passering av to bruer kommer du inn i Aunvågen. Her er det svært godt skjermet, og derfor ganske ofte blikkstille vann. Ved lavvann bør du følge kartet nøye, ellers er det lett å bomme på den smale kanalen i nordgående retning, som bringer deg ut av vågen. Bommer du så får du kun en lengre tur om Postøya. Frem til Verjeskiftbrua er det tett mellom holmene, men hold kurs mot Verjeskiftbrua så finner du frem. Etter brua, kan du hele tiden følge markørene til båtleia mot Veiholmen. Det er ikke så mye båttrafikk her, men anbefaler å padle utenfor båtleia så unngår du båter. På vestsiden av "Innveien" kan det være noe sjø ved vestavindsvær, anbefaler da å krysse under brua ved fiskemottaket.

Det er best å ta opp kajakkene ved flytebrygga ved parkeringsplassen Hotranklakken.

Viktig å ta hensyn til egne ferdigheter, været skifter raskt, og vinden kan bli sterk på kort tid. Les derfor vindvarslet i værmelding nøye og meld fra til andre hvor du drar. 

Det er selvsagt mulig å ta denne turen motsatt vei, fra fiskeværet Veiholmen til Hopen.

Smøla er med sine 6000 øyer, holmer og skjær et fantastisk turmål for padlere. Det er lett å gå i land på de fleste av øyene, og du kan padle rundt uten å treffe andre. Stor sjanse for å treffe på ørn siden en av landet største havørnbestander holder til her. 

Adkomst og parkering

Startstedet er Hopen Brygge, litt nord for kommunesenteret Hopen ved veien mot Veiholmen. Hvis du kommer østfra, tar du av fra hovedveien rett før du kommer til Hopen. Det er tydelig skiltet mot Veiholmen. En kilometer etter avkjørselen ligger Hopen brygge på høyre side. Det er fint å sette ut kajakken fra flytebrygga til Hopen Brygge hvor det også er parkeringsmulighet. Ved parkering lengre enn en dag, er det fint å sjekke med Hopen Brygge om det er ok.

Padletur
Blå
Lengde
11,32 km en vei
Tidsbruk
5 t. 40 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentlig transport

Det er mulig å ta buss til Smøla kajakk i Steinsøysundet. Smøla kajakk frakter leide kajakker til startstedet, og henter.

Beskrivelse av sjøforhold

Havet på vestsiden av Innveien er utsatt ved vestavind. Da bør du velge å padle østsiden.
Kjørebeskrivelse
Print ut