Utsikten fra en fjelltopp er ofte enestående, det kan den også være fra ei speilblank havoverflate. Padler du denne ruten når det er vindstille vil speilet fra Tustnafjella gjøre at du ser fjell både over og under deg, magisk.
Kajakken settes ut fra flytebrygge eller skråplan. Turen er en rundtur sørover, bruk stakene i skipsleie som hjelp til å navigere. Det er skjermet farvann det meste av turen og flere grunne steder slik at du ser litt av landskapet under vann. Vær litt obs, ved sørvestlig vindretning kan det blir en del bølger etter passering kanalen mellom Hoøya og Olderøya. I sør nyter du synet av Tustnafjella. Fra venstre ser du: Litløret (637 moh), Storøret (907), Stabben (906), Skarven (896), Jørgenvågsalen (857) og Knubben (680).
Det er mange øyer i området, øya Svelund, litt mot øst har noen flotte viker som egner seg til telting.
Sør på Smøla er det oftere roligere sjø enn nord på Smøa, og mange små øyer og holmer. Du vil få en fin tur bare ved å padle i nærområdet. Tustnastabbene i sør forteller deg hvor du er.
I dette området var det aktivitet under 2. verdenskrig. Edøya var viktig for tyskerne slik at de kunne kontrollere skipsleia inn til Trondheim. Våren 1945 lå to menn, fra Smøla og Alta, og overvåket båttrafikken med kikkert og rapporterte via radiosamband til England. De lå nedi ei kløft på sørsida, noen meter nedenfor toppen. Det er 52 høydemeter opp til toppen for å nyte utsikten uten tyske krigsskip i skipsleia.
På Naboøya Ellevsøya fikk de hjelp med proviant og utstyr. På Ellevsøya har det bodd folk siden 1650. Det står fortsatt hus på øya, men de brukes kun om sommeren.
For de historieinteresserte er det også interessant å padle innom Høgøyan. Under den bratte fjellveggen sør for Brømsterøya stod fiskeskøyta med Shetlands-Larsen og mannskap 29. oktober i 1942. Her ble to miniubåter de hadde på dekk, tatt ned og festet i wire, som de slepte etter fiskeskøyta. Torpedoene skulle ta knekken på krigsskipet Tirpitz.