English

Rosvoll: Rundt Hoøya og Ellevsøya

Smøla

Kort om turen

Utsikt mot Tustnafjellene, skjermet farvann, badeplasser, gode teltplasserog historiske steder gjør at du bør ta denne turen. 

Rutebeskrivelse

Utsikten fra en fjelltopp er ofte enestående, det kan den også være fra ei speilblank havoverflate. Padler du denne ruten når det er vindstille vil speilet fra Tustnafjella gjøre at du ser fjell både over og under deg, magisk.
 
Kajakken settes ut fra flytebrygge eller skråplan. Turen er en rundtur sørover, bruk stakene i skipsleie som hjelp til å navigere. Det er skjermet farvann det meste av turen og flere grunne steder slik at du ser litt av landskapet under vann. Vær litt obs, ved sørvestlig vindretning kan det blir en del bølger etter passering kanalen mellom Hoøya og Olderøya. I sør nyter du synet av Tustnafjella. Fra venstre ser du: Litløret (637 moh), Storøret (907), Stabben (906), Skarven (896), Jørgenvågsalen (857) og Knubben (680).
 
Det er mange øyer i området, øya Svelund, litt mot øst har noen flotte viker som egner seg til telting.
Sør på Smøla er det oftere roligere sjø enn nord på Smøa, og mange små øyer og holmer. Du vil få en fin tur bare ved å padle i nærområdet. Tustnastabbene i sør forteller deg hvor du er. 
 
I dette området var det aktivitet under 2. verdenskrig. Edøya var viktig for tyskerne slik at de kunne kontrollere skipsleia inn til Trondheim. Våren 1945 lå to menn, fra Smøla og Alta, og overvåket båttrafikken med kikkert og rapporterte via radiosamband til England. De lå nedi ei kløft på sørsida, noen meter nedenfor toppen. Det er 52 høydemeter opp til toppen for å nyte utsikten uten tyske krigsskip i skipsleia. 
 
På Naboøya Ellevsøya fikk de hjelp med proviant og utstyr. På Ellevsøya har det bodd folk siden 1650. Det står fortsatt hus på øya, men de brukes kun om sommeren. 
 
For de historieinteresserte er det også interessant å padle innom Høgøyan. Under den bratte fjellveggen sør for Brømsterøya stod fiskeskøyta med Shetlands-Larsen og mannskap 29. oktober i 1942. Her ble to miniubåter de hadde på dekk, tatt ned og festet i wire, som de slepte etter fiskeskøyta. Torpedoene skulle ta knekken på krigsskipet Tirpitz. 
 
 

Adkomst og parkering

Småbåthavna på Rosvoll ligger 8,8 km fra trafikknutepunktet på Edøya, der ferje, båt, buss og biler møtes. Du tar av til venstre når du kommer fra ferjeleie ved skiltet til Rosvoll og Prestegård. Etter 2,2 km kommer du til småbåthavna som ligger på enden av veien. Det er en kort gåtur unna en flott gapahuk som ligger på en høyde rett ved. 

Kajakken settes ut fra flytebrygge eller skråplan for å ta inn og ut båter. Det er god plass til parkering.

Padletur
Grønn
Lengde
8,47 km rundtur
Tidsbruk
2 t. 10 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentlig transport

Bussforbindelse med Edøya. Se fram-appen.

Beskrivelse av sjøforhold

Skjermet farvann. Vær obs på at været kan skifte raskt på vestlandet.

Lenke til turbeskrivelse

Kjørebeskrivelse
Print ut