English

Øverlandsetra

Gjemnes

Kort om turen

Flott tur, fint egnet for barn selv om deler av turen går på bratt sti. Man passerer det gamle kraftverket før en kommer til det som er igjen av Øverlandsetra. De gamle tuftene er et kulturminne.Vær forsiktig der. På gårdstunet til familien Harstad er det hver lørdag salg av nystekte brød, boller og anna bakvarer som kan være kjekt å ha med på tur!

Rutebeskrivelse

Følg grusveien opp til gårdsplassen. Bak låven på gården starter traktorvei til høyre, følg den oppover. Lukk alltid grinda god etter deg, det kan være dyr på beite! Ha derfor også hund i bånd, båndtvang i Gjemnes kommune er fra 15. april til og med 15. oktober.

Her starter en bratt bakke som er relativ lang. Etterhvert går traktorveien over i en tydelig sti. Man kommer først til det gamle kraftverket og når man følger stien videre kommer man til rester fra den gamle setra.

Hustuftene/murene er kulturminner som ikke må ødelegges. Murene kan være ustabile.

Tilbake samme vei.

For de som ønsker en lengre tur, kan en fortsette på ei gammel og tradisjonsrik sti til Astadvatnet og Batnfjordsøra.Ved Astadvatnet møter en stien fra Batnfjordsøra til Harstadfjellet, som også er Stikk UT! -turmål i 2021. Dette var kirkevegen for store deler av folket i Batnfjord som fram til 1812 soknet til Kvernes kirke i Averøy.

Adkomst og parkering

Fra Eide følger man fylkesvei 532 til kommunegrensa til Gjemnes. Etter ca 400 meter fra grensa tar man til høyre rett etter broen og kjører opp mot Øverland gårdsbakeri. Fra Gjemnes tar man til venstre rett før broen og kjører opp mot bakeriet. Parkering langs veien til Øverland der grunneier har tilrettelagt parkering for 5-6 biler. Vis hensyn og tenk over at alle skal klare å snu bilen. Dersom det er fullt her kan man parkere ved Lykkeliten barnehage i byggefeltet 500m lengre nord.
Fottur
Grønn
Lengde
1,23 km en vei
Stigning
154 m
Tidsbruk
1 t. 20 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
210 moh
Merking
Skiltet
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Grus 0,23
Sti 1

Offentlig transport

Lite offentlig transport.

Annet

Elva som følger opp til setra var fra 1932 brukt til å produsere elektrisk kraft. Da bygde Th. Øverland et lite kraftverk til eget bruk. Dette ble i 1945 avløst av et større verk som vi kan se spor av i dag. Rester av muren til stasjonsbygningen vises ved elva i starten av den lange bakken oppover mot setra. Når du kommer opp bakken ser vi rester av kraftsverksdammen. Kraftverket var i bruk fram til 1955.
Kjørebeskrivelse
Print ut