English

Nekkstadfjorden og Sundsfjorden

Averøy

Kort om turen

I Nekkstadfjorden og Sundsfjorden er det ganske godt skjermet for de fleste vindretninger og fint å ta med med familien på kajakktur.

Omådene rundt er preget av jordbruk og løvskog, med flott utsikt mot Meekknoken. Man kan også ta en liten avstikker for å se på helleristninger.

Ruteskildring

Fra parkeringen går man ca.150 meter på veien som går inn ved siden av toalettet. Der kommer man til en fin gapahuk med tilrettelagt grillplass og flott utsikt mot Meekknoken, som med sine 751 moh er Averøys høyeste fjell og et populært turmål.

Det beste stedet å sette ut er på badestranda nedenfor grillplassen, da det er ganske langgrunt og mudrete ved vannet der man parkerer bilen. Fra stranda ved gapahuken kan man krysse over fjorden før man padler nordover, eller svinge innom Ba som ligger innerst i fjorden. På Ba ligger det en liten men velutstyr Coop-butikk der man kan kjøpe seg litt drikke eller noe å spise. Utover fjorden er det ganske godt skjermet for vær og vind, men man kan jo velge hvilken side fjorden man padler på for å holde seg i le.

På Søbstadklubben er det 17 helleristninger, såkalte veideristninger, i berget 12,5-16 moh. Disse forestiller hvaler, båter og fugler.

I de trangeste delene av sundene på begge sider av Tordøya kan det være endel strøm ved tidevannsskifte, og det kan da lønne seg å padle så nært land som mulig. Det er en fin liten bukt på vestsiden av Tordøya, der man kan ta pause eller øve på padleteknikk og redninger. På nordvestsiden av Tordøya er det ikke så skjermet for vind og vær som innenfor, så her kan man møte på litt mer bølger og vind enn på resten av turen.

Denne turen kan kortes ned ved å snu når som helst underveis, og det er mange lune, små viker og plasser man kan gå i land.

Tilkomst og parkering

På Vebenstad er det merket avkjøring til Friluftsområdet på Omfarøya. Her finnes det en offentlig parkering for brukere av området og et romslig sommeråpent toalett som er godt renholdt av det lokale helselaget.
Padletur
Grønn
Lengde
8,69 km en vei
Tidsbruk
2 t. 10 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
4 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Grus 0,2

Offentleg transport

Det er bussholdeplass på hovedveien rett bortenfor innkjøringen til friluftsområdet.

Beskrivelse av sjøforhold

Det er skjermet farvann i fjorden innenfor Tordøya, men på nordsiden av Tordøya kan vær og vind merkes bedre.

Anna

På Søbstadklubben er det hogd bilder i berget, og det er lett å kjenne igjen hva mange av bildene forestiller: Hvaler, båter og fugler. Men hva bildene egentlig handler om, og hvilke ritualer som har foregått her, kan vi bare ane, vi vet det ikke. Folket var sankere, fiskere og fangstfolk. Bildene de har hogd i berget, kalles også for veideristninger. Ikke langt unna helleristningsfeltet på Søbstad finner du også en gravrøys og en steinring. Disse er langt yngre enn helleristningene.
Køyreskildring
Print ut