English

Mellandsfjellet

Aure

Kort om turen

Fin tur på Mellandsfjellet i Aure i variert terreng, som varierer fra furuskog, berg og kystmyr. God utsikt over Trondheimsleia med Smøla og Hitra i horisonten, mens man har de praktfulle fjellene på Tustna og på fastlandet i Aure og Heim bak seg. Man kan også enkelt ta avstikkere til andre spennende turmål som Støttepunkt, Jutulholet og Vettaheia.

Rutebeskrivelse

Turen starter på parkeringsplass på Finnset, som også er benyttet for turmålene Støttepunkt (kystfort fra 2. verdenskrig) og Jutulholet (fjellhule). Første del av turen opp på Mellandsfjellet går på Finnsetstien som går fra Finnset på vestsiden av fjellet til Skipnes på østsiden av fjellet. Her går stien gjennom gammel furuskog til man passerer tregrensen og kommer i kystmyrterreng.

Vel oppe på fjellet, tar men til høyre i stikryss og setter kursen mot Bjørnskardliknubben som med sine 390 moh er fjellets (og øyas) høyeste punkt. Turen dit går i svak stigning i kystmyr. Man passerer blant annet Kvitsikkeltjønna og bekken Kvitsikla som renner ned i stupet vest for tjønna og i ca. 100 meters fritt fall over huleinngangen til fjellhula Kvitflekken (atkomst fra Melland). Her har det også i tidligere tider forekommet basehopping.

På Bjørnskardsliknubben passer det fint med en rast mens man nyter utsikten over Trondheimsleia. Man kan også ta en liten avstikker ned til Knubbvatnet like ved.

Nedstigningen går nedover steinur og skog, hvor man blant annet passerer restene etter tidligere tiders sæterdrift på Mellandssetra. Det kan være tidvis bratt, men det er ikke noen utsatte parti. Vel nede fra fjellet følger man sti til Mellandskrysset og bilvei, som man deretter følger tilbake til parkeringsplassen.

Adkomst og parkering

Kjør mot Skardsøya i Aure, og ta til venstre etter Torsetsundbrua inn på Fv6184. Følg denne i ca. 7 km, og ta av til høyre i Mellandskrysset hvor det er skiltet til "Kystfort/Jutulholet". Ankommer deretter parkeringsplass på Finnset etter ca. 2 km. Felles parkeringsplass med turmålene Støttepunkt (Melland fort) og Jutulholet.
Fottur
Rød
Lengde
10,23 km en vei
Stigning
409 m
Tidsbruk
3 t. 35 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
387 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Grus 2
Sti 8,23

Offentlig transport

Annet

Andre interessante turmål i området er Støttepunkt / Melland fort, Jutulholet, Vettaheia og Kvitflekken. Man finner også i nærheten Melland naturreservat, Mellandsvågen naturreservat og Mellandsvågen dyrelivsfredning.
Kjørebeskrivelse
Print ut