English

Dyrsetgruvene

Averøy

Kort om turen

I Averøy var det gruvedrift i om lag hundre år. På det meste var det drift fem ulike steder på øya. Sporene er fortsatt synlige. Oppe i Dyrsetlia ligger den største gruva. Malmfunnene i lia ved Dyrset ble gjort på begynnelsen av 1800-tallet.

Turen opp til gruvene er ikke så lang, men har noen bratte partier. Turen passer godt til de fleste, og inneholder flere kulturhistoriske smakebiter fra gruvedrifta i Averøy. 

Vi gjør oppmerksom på at turen er på eget ansvar. Turen er ikke farlig, men det er stor fare forbundet med å ta seg inn i gruvene. Vi anbefaler ikke folk å ta seg inn i gruvene. 

En gruveinngang på venstre hand, den er ikke så lang og står til delts under i vann. En oppbygd kjerreveg. Her fraktet de malm med hest og slede for noen generasjoner siden. For den som trenger en pust i bakken står det en rampe på høyrehanda litt oppi lia. Rampen er av nyere dato, og har innskriften «Gruve-veien anno 1830». Kort etter åpenbarer hauger med rødbrun sand seg. Dette er malm som egentlig skulle vært skipet til Tyskland, hadde det ikke vært for første verdenskrig og den engelske blokaden. Det er et majestetisk syn, på sitt vis. Du kan sette deg oppe på en av haugene og se ut over hele dalen, og utover mot øyene og havet. Bak malmhaugene finner du flere hustufter. Her bodde noen av dem som jobbet i gruvene.

Rutebeskrivelse

Fra Parkering følg vei tilbake ca 100m, ta til venstre gjennom en grind og følg eldre gårdsvei ca 400m til gruset vei, hold så til høyre frem til fylkesvei, kryss fylkesvei og følg skogsvei ca 180m til den deler seg, ta så til høyre. Etter nye ca 250 m. er det to valg: enten ta til venstre som går gjennom skog, den er noe steinete og har del røtter og kan være litt våt, eller følg skogsveien rett frem, den er finere å gå men er noe brattere, da kommer du over gruvene og må gå litt ned igjen, men samtidig kan du også ta turen opp til Steinbua til Jon og ta en rast før tilbaketuren.

NB! Turen kan tas som en rundtur. Oppveien og tilbake gjennom skogen. 

Adkomst og parkering

FV64 til Bådalen. Ved Coop marked i Bådalen ta av mot Myrset. Følg veien ca 390 m., ta til venstre skiltet Bådalstun, parkering til høyre etter bru ved Bådalstun.

Buss til Bådalen, Coop. 

Fottur
Blå
Lengde
3,36 km tur/retur
Stigning
185 m
Tidsbruk
1 t. 20 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
185 moh
Merking
Merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Annet

Kjørebeskrivelse
Print ut