English

Honningsøya - Rotholman - Orøya - Forøya

Averøy

Kort om turen

En nydelig tur i et av de fineste padleområdene på Averøya. Turen starter helt ute ved storhavet ved tørrfiskhjellene på Honningsøya. Du padler til det statlig sikrede friluftsområdet med Rotholman og Orøya der det er gode bademuligheter. Der setter du baugen sørover til den vernede, frodige men fraflyttede øya Forøya før du så returnerer tilbake.

Rutebeskrivelse

Turen starter ved StikkUT!- parkeringen ved tørrfiskhjellene rett etter moloen ut til Honningsøya. Der kan du se Averøys hvite dronning, Hestskjæret fyr, en drøy km mot nord. Det er fint og relativt skjermet å sette ut fra svabergene på yttersiden av moloen, men ved høy vannstand kan det komme inn litt dønninger og sjø. Derifra går turen østover på innersiden av holmene "Sørdraga". Helt i nordenden av steinfyllingen ved veien til Ramsøya er det en bro du kan padle under. På Ramsøya ligger også Ramsøya brygger, der du kan leie feriehus i vannkanten.

Du passerer deretter på sørsiden av Sør-Ramsøya og vender nordover i sundet før Nord-Ramsøya. Da ser du øyene som utgjør "Rotholman" rett mot nord. Der er det noen smale passasjer som er artige å padle mellom og utforske. 

Videre padler du sørøstover til en lagune med sandbunn på Orøya, der du kan ta en matbit, bade litt, eller trene egenredning og kameratredning. Innerst i lagunen kan du padle rett ut mot sør. Krysser du så mot Stavneset på Ekkilsøya og følger land  ned til der du kan krysse rett vest til Forøya, får du et godt inntrykk av naturen i området.

I 2022 ble det for øvrig ferdigstillt flytebrygge med kajakkplattform i bukta på østsiden av Orøya, der de fineste teltplassene på øya ligger.

På østsiden av Forøya er det flytebrygge nedenfor en stor gresslette du kan telte på. Det er også et ildsted nede ved vannet bortenfor flytebrygga. Fra flytebrygga på Forøya setter du så baugen sørvestover og gjennom sundet før du så krysser over fjorden mot nordvest tilbake til Ramsøya og derifra til Honningsøya. Krysningen over fjorden er på ca. én km og i et ganske åpent område. Det kommer ikke inn noen dønninger her, men vinden kan ta ganske kraftig hvis det blåser, og det er viktig å ta hensyn til værmeldingene. 

Denne turen kan justeres og endres etter vær og føreforhold, og du kan også parkere og sette ut fra Stangarodden på nordsiden av Ekkilsøya.

Adkomst og parkering

Parkering på oppmerket parkering for StikkUt!-turen på Honningsøya. Denne er ved tørrfiskhjellene på høyre side når du kommer over moloen til Honningsøya. Viktig å ikke parkere på venstre side av veien der, da dette er snuplass for bussen. Turen kan også starte ved Stangarodden, nordvest på Ekkilsøya, men der er det litt brattere ned til vannet. Det er skiltet for parkering/camping tillatt ved området før brygga. Det går også buss dit og viktig å ikke parkere på snuplassen.
Padletur
Blå
Lengde
9,22 km en vei
Tidsbruk
2 t. 20 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentlig transport

Det går buss til Honningsøya. Padleturer.no leverer utleiekajakker fritt på Averøy.

Beskrivelse av sjøforhold

Turen går i et område der det ikke er havdønninger men krysningen over mellom Ramsøya og Forøyene er ganske åpen og vinden kan ta ganske godt her.

Annet

Orøya, Rotholman og Forøya er idag statlig sikra friluftsområde. For 50 år siden var Forøya en fruktbar og trivelig plett med potetåker, frukttrær og bærbusker. På øya var det to bolighus, fjøs, uthus, utedo, naust, brønn, brygge og en sjå. Det ene huset ble flyttet til Henda en maidag i 1965 ved å slepe det over fjorden på en flåte av 110 tomme oljefat.

Kart

Molde-Kristiansund TOPO 3000 turkart
Kjørebeskrivelse
Print ut