English

Høgeheida i Ørsta

Ørsta

Kort om turen

Fin familetur i eit rikt kulturlandskap omgitt av fine tindar som Vassdalstinden og Kjerringa. På Høgeheida står eit restaurert vakjarhus (vakthus). Tørr og fin rås med litt stigning siste stykket.

Ruteskildring

Fra parkeringsplassen på Mosetra følger du skiltingen til Høgeheida over støylen. Gå på venstre side av to betonghytter, følg råsa til Høgeheida. Dalen heter Langedalen. Dalen blir brukt som beiteområde så det er stor sannsynlighet at du ser eller møter på sau. Det er ca 3 km å gå til vakjarhuset.  

Tilkomst og parkering

Ta av i rundkjøringa i Ørsta sentrum mot Sæbø. Kjør ca 700 meter på FV 655 ta til venstre i krysset merket Mosmarkavegen. Køyr forbi gravplassen, ta neste avkjørsel på venstre side merka Mosetra. Husk å betale bomavgift. Du kan bruke vipps. Følg deretter vegen 2,9 km, der vegen delar seg tar du til høgre. Veien slutter på Mosetra.Her er det en stor parkeringsplass hvor du kan parkere.

Fottur
Blå
Lengde
3,35 km en vei
Stigning
142 m
Tidsbruk
2 t. 5 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
447 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Grus 0,2
Sti 2,91

Offentleg transport

Om en ønsker så kan en gå eller sykle til Mosetra. Veien er en grusa setreveg.

Anna

Setra på Høgeheida er utgamal og hadde fleire steinsel, dei fleste var oppførde av treverk. Murane til steinsela står enno. På setervollen litt nordanfor støylen er det eit gammalt vakjarhus (vakthus). Frå vakjarhuset heldt ein vakt om nettene for å passe på at ikkje bjørn eller ulv fekk gå mot setra eller budskapen. Dei gamle sa at vaktmennene brukte øks, kniv og bjørnespyd. Setra på Høgeheida var i bruk fram til om lag 1880.

Kart

Sunnmørsalpane vest

Betalingsmiddel for bomvei

Vipps eller kontantar.
Køyreskildring
Print ut