English

Gulltanna og Litlknøken - Gulltannmarsjen

Averøy

Kort om turen

Rundturen er løypa til Gulltannmarsjen, Kårvåg ILs årlige turmarsj som arrangeres første søndag i september. Variert turløype som gir mulighet for motbakkepuls, hvilkepuls, sjelefred, medvandring eller alene, ro i sjela, variert terreng og nok å feste blikket på. På turen er du innom Gulltanna (591m), Storknøken (529m) og Litlknøken (457m)

Rutebeskrivelse

Start turen med å fortsette på grusveien langs fotballbanen, til veien deler seg. Følg veien mot høyre med bom, som er en del av turstien Follandsvatnet rundt. Etterhvert går grusveien over til skogsvei, og så til sti når en begynner å ta fatt på motbakkene. Langs stien er det plassert ut en benk på et utsiktspunkt, som det er verdt å ta en hvil på. Turen er enda lang. Stien er godt merket med røde pinner. Grusveien opp Kornstadkleiva krysses, og det er da en virkelig begynner å ta fått på høydemeterene. Før en kommer over tregrensa må en gjennom både tett granskog og løvskog før en nærmer seg Ramsdalsaksla. Da kan en begynne å nyte utsikten. Pass på å fylle på vannflasker i bekken når en nærmer seg toppen. Første topp er Gulltanna, den høyeste. Fra Gulltanna mot Litlknøken er terrenget lettgått. Da kan en virkelig nyte utsikten mens en rusler i terreng som minner om høyfjellet. Om en vil kan en ta turen oppom Storknøken, eller bare rusle videre til Litlknøken. Hefra går stien ned mot Vassdalsvatnet, som er en drikkevannskilde. Hold hunder i band og det er ikke lov til å bade eller telte i nærheten av vannet. Herfra følger en grusveien ned til et mindre vann som er demnet opp. Pass på så du ikke går glipp av stien som går av fra grusveien til venstre. Stien går over en gammel steinbro, over ei myr og gjennom en tett granskog før en plutselig kommer ut på en skogsvei. Da ser en Follandsvatnet og parkeringsplassen som var startpunktet for turen. Dette er virkelig en tur som byr på det meste av natur. Dyrelivet er rikt, med mye hjort og fugl. På sommerstid beiter sau her.

Adkomst og parkering

Turen er en rundtur som starter og stopper ved Folland stadion ved Follandsvatnet, 4,5 km. fra Kårvåg. Ta Fv64 til Kårvåg og Fv249 opp Follandsdalen. Ta av til Follandskardet og inn på grusvei. På høyre side ligger Folland stadion med parkeringsplass som tilhører Kårvåg IL.

Fottur
Rød
Lengde
9,85 km en vei
Stigning
553 m
Tidsbruk
3 t. 30 m.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
586 moh
Merking
Merket
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Offentlig transport

Buss til Kårvåg, Averøy. se http://www.frammr.no. Fra Kårvåg må man gå eller sykle opp til Follandsvatnet Det er om lag 5 kilometer fra Kårvåg og opp til Follandsvatnet.

Annet

Ta hensyn til at Vassdalsvatnet er en drikkevannskilde og området rundt er nedslagsfelt. All aktivitet på og i vannet er forbudt. Det er ikke lov til å telte, fiske, bade eller grille i vannkanten. Hunder må holdes i band.

Vi oppfordrer farende til å betale noen kroner for parkering og eventuelt støtte opp om idrettslagets drift- og vedlikehold av løypenettet via vipps - se oppslag ved klubbhuset.

Lenke til turbeskrivelse

Kjørebeskrivelse
Print ut