English

Frei - Fra Knudtzonlunden til Rastarkalv

Kristiansund

Kort om turen

I kommunen vår har vi mange kulturminner og kulturmiljøer som kan være fine rekreasjons- og turmål. Et kortreist turtips er kombinasjonen Rastarkalv, Frei kirke, Frei bedehus og Knudtzonlunden på Frei.

Rutebeskrivelse

Parker på parkeringsplassen mellom Frei kirke og Kirkeveien.

 

Knudtzonlunden (Birkelunden)
Spaser langs Kirkeveien bort til hjørnet på Knutdzonlunden, der er det en hvitmalt port man kan gå inn gjennom. Knudtzonlunden, eller Birkelunden som er det formelle navnet, ble oppført i 1874 av «klippfiskkonge» og Storkonsul Nicolay Heinrich Knudtzon III.

 

Frei kirke
Nå kan du spasere tilbake til Frei kirke, som faktisk er den tredje kirka på dette gamle kirkestedet. Dagens kirke ble bygd i 1897 og har dermed 125-års jubileum i 2022. Arkitekten heter Karl Norum, og han har også tegnet flere andre trekirker i nærheten, for eksempel Holm kirke (Rauma), Veøy kirke (Molde) og Stangvik kirke (Surnadal).

 

Rastarkalv (Freidarberg)
Bak kirka, sørover, ligger Freidarberg, populært kalt Rastarkalv i dag. Her er det reist tre bautasteiner til minne om Egil Ullserk og slaget på Rastarkalv som stod i år 955 e. kr. Håkon den gode var Norges første kristne konge, og han startet kristningen av landet på Nordmøre.

 

Rastarkalvspelet
«Slaget på Rastarkalv» er satt opp som historisk spel med bautasteinene på Rastarkalv som kulisse. Første gang spelet ble satt opp var i 1985, forrige gang var i 2019. Neste planlagte oppsetning er i juni 2022, som da blir 10. gang forestillingen settes opp.

 

Frei bedehus
På veien til Freidarberg går du forbi Frei bedehus. Huset var opprinnelig oppført som gymnastikksal og vaktmesterbolig ved Kristiansunds offentlige høyere almenskole på "Krutthushaugen" i Kristiansund i 1870. Det ble senere flyttet til Frei i 1921-1922.  

 

Adkomst og parkering

Parker på parkeringsplassen mellom kirka og Kirkeveien. Her er det god plass og det er midt mellom Knudtzonlunden og Rastarkalv/Frei kirke.
Fottur
Grønn
Lengde
1,79 km en vei
Stigning
27 m
Tidsbruk
35 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst
Lysløype
Deler av turen
Høyeste punkt
51 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

MarkerMarkerMarkerMarkerMarkerMarkerMarker
Underlag Lengde i km
Asfalt 1
Grus 0,79

Offentlig transport

Lenke til turbeskrivelse

Kjørebeskrivelse
Print ut