English

Dyrnes til Brattværet

Smøla

Kort om turen

Rorbuer på fiskeværet Brattværet ble satt opp mellom 1150-1200. Nå er det feriehus der, og flere tilbringer sommeren på den vesle øya. Turen ut til Brattvær er delvis skjermet. Du får en krysning over fra Indre Råkholmen til Stovardøya på 750 meter. Mest eksponert fra nordvest så studer værmeldingen nøye for du må krysse over også når du skal tilbake.  

Rutebeskrivelse

Kajakken settes ut fra flytebrygge i Småbåthavna på Dyrnes. Etter moloen må du velge om du tar ruta sør eller nord for Storvardøya. Kryssingen er omtrent like lang begge steder og samme eksponeringsgrad for vær og vind. 
På Storvardøya er det smale sund og sandbunn. En fin plass for en rast. Etter Storvardøya kommer en skjærgård med massse skjær og holmer. Det er lett å se Brattværet, det er øya med flere hvite hus. Det er flere plasser å gå i land, blant annet ved flytebrygga sørvest på øya, der ruta går. Ta opp kajakken og plasser den så den ikke hindrer båtturister.
 
Ta gjerne en rusletur på Brattværet, for det er mye spennende historie knyttet til området. På nordøstsiden, i retning Andholmen, ligger en holme ved navn Steggelholmen. Den er lett å finne fordi den er bevokst av grønt gress og ikke av lyng. Den har også en rund profil. Dette var rettersted på Nordmøre i middelalderen. Den siste som ble henrettet her var ei jente som ble anklaget for å ha drept et spedbarn som ble født i dølgsmål (i hemmelighet). Hodet hennes ble satt på en staur, derav navnet på holmen. På selve Brattværet finner man "Alvoret", en bakke hvor kvinnene sto og speidet etter fiskerne når uværet raste. Her er det en fantastisk utsikt over yttersida av Smøla."
 
På nordsida av fiskeværet er det en skjærgård med mange øyer som egner seg til telting.
 
Smøla er med sine 6000 øyer, holmer og skjær et fantastisk turmål for padlere. Det er lett å gå i land på de fleste av øyene, og du kan padle rundt uten å treffe andre. Stor sjanse for å treffe på ørn siden en av landet største havørnbestander holder til her. 

Adkomst og parkering

Avkjørselen fra fylkesveien til Dyrnes småbåthavn er ved veiskiltene "Kro" og "Fiskeindustri". For å komme ned til havna tar du til venstre (150 m fra fylkesveien) mot Bøteriet pub. Ved Bøteriet følger du veien som går mot venstre ca 50-75 meter. Den åpne plassen som møter deg, er parkeringen, plass til ca 8 biler. Det er kort vei ned til flytebrygga herfra. I tillegg er det god parkeringsplass ved veikrysset med snarvei ned til småbåthavna.
Padletur
Blå
Lengde
9,55 km tur/retur
Tidsbruk
2 t. 25 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Beskrivelse av sjøforhold

Det meste av turen går i skjermet farvann, men vær obs på krysningen over til Storvardøya fra Dyrnes.

Annet

Du får en krysning over til Stovardøya på 750 meter. Mest eksponert fra nordvest så studer værmeldingen nøye for du må krysse over også når du skal tilbake.

Lenke til turbeskrivelse

Kjørebeskrivelse
Print ut