English

Bruhjellen, Eikesdal

Molde

Kort om turen

En kort og fin tur langs elva Aura i Eikesdal. Området der turen går langs dyrkamark, ble dyrket opp i begynnelsen av1980-tallet. Stien går videre  gjennom rik edelløvskog.

Rutebeskrivelse

Turen starter på Eikesdal grendahus. Følg Eikesdalsvegen (asfaltveien) mot elva Aura. Når du har passert brua ta til høyre, rett sørover og følger traktor/landbruksveien til du kommer til elva og stien. Du følger stien sørover langs elva til du finner posten. 

Adkomst og parkering

Det er greit å parkere ved Eikesdal grendahus, der er det rikelig med parkeringsplasser.  

Fottur
Grønn
Lengde
1,81 km en vei
Stigning
29 m
Tidsbruk
1 t. 0 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
48 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0,6
Grus 0,8
Sti 0,4

Annet

I forbindelse med oppdyrkinga ble det bygget bru over Aura. Den var i bruk bare noen få år til slutten av 1980-tallet. På grunn av at Eikesdalsvegen kom, ble den første brua revet og den nye kom nesten på samme sted. Cirka 200 meter lenger oppe i elva var de ei enkel gangbru som gårdbrukerne brukte til å få sauene sine over elva. Denne brua besto av seksjoner som ble montert hver vår. Brua delte seg opp når flommen i Aura kom først på sommeren. Da havna brudelene på Eikesdalsvatnet og kunne hentes inn med båt og kunne gjenbrukes til neste år. Dette var den eneste brua nedenfor skytebanen fra 1923 til 1983.

Når du får Aura på høyre side igjen, kommer du til Utigardshølen, der ser du en stor stein med landfester til ei bru. Denne brua ble tatt av  flommen i 1923. Etter ca. 100 meter på stien får du en steinmur på venstre hånd. Det er anvisergrava til skytebanen som hadde 100 og 200 meter standplasser på moen nedenfor Utigard. Denne banen ble sannsynligvis nedlagt i 1923 når brua reiste.

Neste bru gikk til Bruhjellen der Stikk UT! Posten ligger. Denne brua er på utskiftningskartet fra 1863 og er sannsynligvis mye eldre enn det. Brua ble tatt av en storflom på 1880-tallet som forandra hele elveløpet i nedre del av Eikesdal.

 

Kjørebeskrivelse
Print ut