English

Bremsneshola

Averøy

Kort om turen

På sørsiden av Bremsneshatten finner vi Bremsneshola, en naturlig hule i fjellet. Her er det funnet rester av bosetting fra flere tusen år tilbake, og er et spennende turmål for både store og små. 

Rutebeskrivelse

Turen går i lett kupert og variert terreng på merket sti. Deler av turen går langs en folkesti med grønn merking, og dels med røde stikkUT!-merker. Starten på turen er kloppet og tørr. Når en nærmer seg Bremsneshatten, deler stien seg. En skal da følge stien mot høyre langs nordsiden av Bremsneshatten. En må her krysse noen partier som kan være våte etter mye regnvær. En del av turen går også på berg merket med varder. Etter å ha rundet Bremsneshatten, vil en etterhvert se hula på toppen av en steinrøys. StikkUT!-koden er plassert ved infoskiltet nederst i steinrøysa. På vinterstid må en gjøre en vurdering om det er trygt å gå inn i hula. På kalde dager kan det bli glatt i steinrøysa, og en må være obs på istapper i taket ved inngangen til hula. Er forholdene bra, anbefales virkelig å ta turen inn. Dagslyset går ganske langt inn i den 70-80 meter lange hula, men om en vil utforske de innerste delene må en ha hodelykt. De aller tøffeste kan klatre opp en stige for å komme inn i et mye mindre rom. Det er funnet rester av bein og pilspisser her fra bosetting for flere årtusen siden. Når en er ferdig med å utforske hula, kan en kan gå samme vei tilbake eller fortsette videre rundt Bremsneshatten for å få en rundtur. Langs turen passerer en flere infoskilt. Hele området er full av historie fra Fosnakulturen, og det er gjort mange arkeologiske funn her. 

Adkomst og parkering

Turen starter ved parkeringsplassen i Djupbukta. Fra Kristiansund kjør FV64 gjennom Atlanterhavstunnelen til avkjørsel på høyre side mot Djupbukta. Her er en parkeringsplass merket Bremsneshola. Fra Eide kjør til Bremsnes. I rundkjøringen følg FV64 mot Kristiansund. Ta av til Djupbukta og parker på parkeringsplassen merket Bremsneshola.
Fottur
Grønn
Lengde
1,67 km en vei
Stigning
74 m
Tidsbruk
1 t. 5 min
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
66 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 1,67

Lenke til turbeskrivelse

Kjørebeskrivelse
Print ut