English

Aukan: Labyrinten

Smøla

Kort om turen

En padletur i området med flest holmer og skjær på vestsiden av Smøla. Det er noen få hus på noen av øyene, men mest tufter av hus fra eldre tider da kort avstand til havets matfat var viktig. Brattvær kirke passeres også på turen. Kirken står nær havkanten, fordi det var lettest å frakte tømmer sjøveien før i tiden. Kirken er fortsatt i bruk. 

Rutebeskrivelse

På vestsiden av Smøla ligger holmer og skjær tett i tett. Tidevannet endrer landskapet fra time til time, så navigering kan føles utfordrende. Det kan lett kjennes som en labyrint for en padler. Men padler du inn ei bukt du ikke kommer gjennom, så er det bare å padle ut igjen og prøve neste bukt. 
 
Båtleia går i området, så se etter sjømerker, de er enkleste å navigere etter. Det er lite båter i området. Båtleia er smal, og det er lett å padle utenfor båtleia.  

Ved Aukan er det også lett å sette ut kajakken uansett havnivå, og parkeringsmulighet for bil. Her kan du padle lenge, området er svært skjermet. Det er ikke nødvendig å følge ruta. Nyt stillheten og naturen, la deg føre vill i labyrinten. Det er spennende å se hva som dukker opp bak neste holme. Kanskje ser du ei havelle, ærfugl eller en skarvkoloni. Våger du deg vestover mot storhavet er det også mulig å se Havertsel. 
 
Et fint sted for pause og overnatting er Svanøya. På sørenden av øya står en gapahuk arkitekttegnet av Biotope AS med muligheter til overnatting og bålkos. Det er enklest å gå i land på flytebrygga på østsiden av øya. Tre-fire personer kan sove i gapahuken, i tillegg er det plass til mange telt rundt. Et vakkert sted å se solnedgangen fra. Fra flere av holmene har du en fantastisk utsikt mot storhavet, Skalmen, Grip, Trolltindene og fiskeværa sørpå.  
 
Ruta går innom Villsaugården helt i sør. Her er det flytebrygge og muligheter for en matbit og rast om sommeren. 
 
Viktig å ta hensyn til egne ferdigheter, været skifter raskt, og vinden kan bli sterk på kort tid. Les derfor vindvarslet i værmelding nøye og meld fra til andre hvor du drar. 
 
Smøla er med sine 6000 øyer, holmer og skjær et fantastisk turmål for padlere. Det er lett å gå i land på de fleste av øyene, og du kan padle rundt uten å treffe andre. Stor sjanse for å treffe på ørn siden en av landet største havørnbestander holder til her.

Adkomst og parkering

Parkering på ei sidelomme av veien på høyre side hvis du kommer kjørende sørover fra Råket på FV6200. Det er nøyaktig 2,2 km fra butikken på Råket til der du skal parkere. Det er plass til tre-fire biler. Kajakken settes ut fra strand. Det anbefales ikke å la bilen stå over flere dager, men én dag går fint. Det er også mulig å sette ut kajakken ved kaianlegget og butikken på Råket. Kaianlegget er et bra startpunkt, men mer utsatt og det er vanskeligere med parkering om sommeren.

Padletur
Grønn
Lengde
11,84 km en vei
Tidsbruk
3 t. 10 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentlig transport

Last ned Fram-appen for rutetider med buss. Det går sjelden buss på vestsiden av Smøla.

Beskrivelse av sjøforhold

Rolige sjørforhold
Kjørebeskrivelse
Print ut