English

Vollasetra (KNT hytte) - Gjøra

Sunndal

Kort om turen

Turen har på samme måte som mange trimturer i Sunndal, en stigning på flere hundre meter. Sunndal er en elvedal med bratte lier og fjellsider, og da må en finne seg i å gå med nesa noe nær bakken. Men tilbake blir det rimeligvis en enklere vandring. Turens mål Vollasetra er en nedlagt seter, i dag KNT-hytte.

Rutebeskrivelse

Stien som følges er en setersti som starter ved parkering, ved Vollan, og ender i setertunet som hører gården til. Stien slynger seg rolig oppover i frodig bjørkeskog og passer godt for barn og ungdom. For de aller miste kan turen lett bli noe tung, men med morsomme hvilepauser bør det gå greit. Det er ingen luftige eller vanskelige passeringer og har man først funnet den godt merka stien, tar man ikke feil av vegen.

Framme på setra er det muligheter til forlengelse av turen. Fra Vollasetra, som ble bygd i 1860, går det en umerket sti til Langbekksetra og en sti derfra til Liabøsetra. En tyngre tur, med start på Vollasetra er å starte med å følge sti langs Erga elv, for deretter å gå over fjellet til Bårdsgården i Storlidalen. Dette er en tildels umerket sti, men med innslag av gamle varder. Turen bør tas i godvær, tar ca 6 timer og kart og kompass er påkrevd.

Kristiansund og Nordmøre Turistforening har nedlagt et stort arbeid med restaurering av setra. Den offisielle åpningen av KNT-hytta fant sted i år 2000. I dag består Vollasetra, 750 m.o.h., av fire prektige seterhus, og med gode overnattingsmuligheter. Eldhuset er blitt et lite nett bygg som viser en gammel seterkultur. Utsikten fra vollen må oppleves, med ville Sunndalsfjell som bakteppe og langt nede i dalen skimtes elva Driva. På tunet er det solide krakker og bord.

Adkomst og parkering

Med bil kjør 40 km, langs Rv70, i retning av Oppdal, dette med start på Sunndalsøra. Liahjell bru er bru nr. 2 etter Gjøra og ligger ved foten av Gråurda. Etter å ha passert Liahjell bru bryter man av til venstre og følger en gårdsveg ned til Vollan. Like ved låvebrua er det parkeringsplass og her starter turen. Parkeringsavgift kr. 50, betales med Vipps.

Fottur
Blå
Lengde
2,42 km en vei
Stigning
560 m
Tidsbruk
2 t. 40 min.
Sesong
Sommer, Høst
Høyeste punkt
771 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 4,6

Offentlig transport

Fram (buss) trafikkerer mellom Sunndalsøra og Oppdal. Gå av på stoppestedet som heter Gjøra. Herifra til Vollan er det 2,5 km å gå.

Kart

Statens kartverk serie M711, blad 1420 II

Betalingsmiddel for bomvei

VIPPS
Kjørebeskrivelse
Print ut