English

Vasstrandegga (561 moh.) fra Østrem

Ålesund

Kort om turen

Denne turen tar deg opp til Vasstrandegga, det høyeste punktet på det som i dagligtale ofte kalles Emblemsfjellet. Vel oppe på toppen får du et flott skue over store deler av Sunnmøre og det alpine landskapet, som i sør strekker seg fra øst til vest! 

Ruteskildring

Fra parkeringsplassen nede på Emblem, følger du veien østover ca. 140 meter til ei løe som ligger på venstre side av veien. Ut fra snøforhold, er det enten tråkket spor over jordet, eller du må følge bilveien i krysset rett øst for løa. Her er det skiltet mot Østremsetra. Etter ca. 1 kilometer kommer du til første informasjonstavle. Du står nå oppe på ca. 120 moh. Her er det kart og en liten benk. Du kan også løse fiskekort her. Etter ytterligere 600 meter kommer du til en flott utsiktsplass, opparbeidet ute på et ‘platå’, med god utsikt utover Storfjorden. Her er det en bålplass også. Tar du med ved/brensel, kan du fyre opp et kaffe-/pølsebål her, og nyte utsikten. Herfra er det ca. 200 meter opp til Frielebu, hvor veien flater ut. Så langt har du fulgt en lang og svingete motbakke. Nå blir det en lett tur videre opp til Østremsetra. Dette er en tur på ca. 2 kilometer på en bred og fin løype. Her gå du parallelt med lysløypa, som ligger inne i skogholtet på høyre side. Nesten fremme ved setra kommer du til et veiskille. Tar du til høyre, går du mot lysløypa og Akslasetra. Du fortsetter her rett frem, nordover mot Østremsetra. Fra informasjonstavlen/panoramabildet og benken ved setra, går du noen meter mot vest, til baksiden av hyttene. Du går så nordover gjennom noe skog mot en liten ås, og opp denne. Du vil da ha Langevatnet til venstre, mot vest. Du står nå omtrent hvor barmark stien går. Turen videre går nordøstlig på stien og gjennom et skogholt opp til ca. 410 moh. Du er da ute av skogen igjen og i ‘åpent’ fjellandskap. Den letteste veien går mellom to hauger, nordvestover. Når du runder haugen til høyre for deg, begynner du på turen mot nord. Du vil normalt kunne se varden når du runder denne haugen. Etter ca. 500 meter i nordlig retning er du oppe på topp platået, og du setter ski nordøstover mot varden. Dette er et flatt og fint terreng, og her er det fin utsikt hele veien. Fra toppen tar man normalt samme veien ned igjen. Fra Østremsetra må du ha fjellski, men hvis du ‘bare’ vil til Østremsetra, går det fint med smale langrennski dersom løypene er oppkjørt. Fjellski og festevoks fungerer godt. Skifeller er ikke nødvendig på denne turen, men kan være greit hvis det tilfeldigvis blir du som går som førstemann fra Østremsetra til Vasstrandegga.

Tilkomst og parkering

Du følger Fv60 fra Ålesund mot Magerholm til Emblem. Det er skiltet til Austrem med avkjørsel på venstre side. Det er et busstopp ved avkjørselen. Rett etter du har svinget av mot Austrem er det en parkeringsplass rett frem.

Skitur
Rød fjellski
Lengde
13,35 km tur/retur
Stigning
524 m
Tidsbruk
3 t. 20 min.
Sesong
Vinter
Høyeste punkt
560 moh
Merking
Skiltet
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Preparert med tråkkemaskin 8.0

Offentleg transport

Bybussen i Ålesund kjører til Emblem. Det er et busstopp ved avkjørselen til Austrem, og derfra er det kort veg til starten av turen. Sjekk http://www.nettbuss.no eller http://frammr.no/

Anna

På vei oppover fjellet vil du passere flere informasjonsskilt med kart over fjellet, samt et SWIX-termometer oppe med Frielebu, der hvor veien flater ut. Det er også satt ut flere benker av Emblem IL langs denne ruta. Ved en av dem, litt oppe i bakken, er det laget til bålplass. Her er det flott utsikt, og en fin plass for å nyte nytrukket bålkaffe! Husk ved eller brensel hvis du vil lage deg et lite bål. Det er tråkket flotte løyper i området som bl.a. Emblem IL (http://www.emblem-il.no/) bruker til trening. Alle andre skigåere er også velkommen til å benytte seg av disse løypene. Oppe på fjellet kommer snøen tidlig og blir liggende lenge. Er det nok snø, blir det kjørt opp flere løyper rundt om på fjellet fra Østremsetra.

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien

Lenke til turskildring

Preparerte løyper på Emblemsfjellet.
Køyreskildring
Print ut