English

Tueneset

Ålesund

Kort om turen

Vil du ha en unik skitur i Ålesund, bør du legge turen til Skarbøvika og Tueneset. Ca. hvert 'skuddår' er det gode forhold for skigåing på selve Tueneset. Da er det bare å finne frem skia, smøre med rødt klister under midten, og lilla glider på endene, før man legger ut på tur! Her må man bare benytte seg av snøen, før den forsvinner etter et par - tre dager, om man er heldig.  

Ruteskildring

Denne turen starter mellom rekkehusa i Hellig Olavs gate 64A og 62D. Turen tar deg opp på Stormarka, forbi hoppbakken. Vel over Stormarka kommer man frem til en steingard. Herfra er det et fantastisk skue utover Breisundet. Rett mot nord, bak husa opp mot Pila, var den gamle utforløypa. Den gikk i en bue mot øst og ned mot Hellig Olavs gate, og endte som regel nede på håndballbana eller der ballbingen ved ungdomsskolen ligger nå. Mot nordvest, fremdeles på Pila, går det en steingard i nord-sørlig retning. Skogen er ganske markant i dag langs denne steingarden. Mot øst er det fremdeles lite trær. Fra steingarden hvor det også er et rekreasjonsområde med piknikkbenker, fotballbane og lekeapparater, legger vi turen mot nordvest, gjennom en åpning i en steingard lengre nede på sletta. Herfra sikter vi oss inn på det nordvestlige hjørnet av steingarden, mot veien fra Storskaret. Vi finner åpningen i steingarden og fortsetter ut på stien. Denne følger vi ned til veikrysset. Vi går her mot sør, og ut mot Stavneset. Vi følger her turstien på Tueneset, som kan ta deg rundt hele Hessa, men vi skal ikke så langt. Etter ca. 570 meter kommer vi til en stor stein på sørsiden av veien, her deler veien seg, og vi tar mot høyre og ut til en bunker. Fra Flatmarks bok kan vi lese: Stilling i betong. For 60 cm lyskaster. Delvis intakt. Diameter ca. 6 meter. Her tar vi oss en kopp kaffe og nyter utsikten, før vi tar fatt på (re)turen, mot Tueneset denne gangen.

Igjen følger vi den flotte turveien som tar deg mot Siffen, og parkeringsplassen ovenfor akvariet. Dette er en tur på vel 1 kilometer. Vi velger her å følge en gammel vei, som går mot nord, og 'Hauane' på Tueneset. Vi følger denne, lett synlige veien ca. 200 meter. Vi kommer da inn på en tydelig vei og går nordover, og rundt en skytestilling. Mot sørøst går det en sti mot barnas lekeland nummer 1 i Ålesund: Berngardskogen! På nordsiden av denne kanonstilingen følger vi stien helt frem til gapahuken. Det er den frivillige organisasjonen Sammen I Friluft og LHL Ålesund, Sula og Giske som er ansvarlig for at den er kommet opp.Det er videre LHL som står for de nye stiene over Hauane. Børre Thorsen (SIF) og Roger Gudmundseth (LHL) har stått i bresjen for dette unike samarbeidet mellom et idrettslag og en pasientorganisasjon. Vel fremme ved gapahuken, Tueneset Torg, kan du benytte deg av veden som ligger i/rundt gapahuken til å lage deg et kaffebål. Det er greit å ta med seg oppfyringsved, ev. kull. da veden du finner her ikke garanteres å være tørr. Veden som ligger her klar til bruk står Svein (Olav) Klokk for - også SIF-patriot. Fra gapahuken går vi mot sør og inn på hovedveien. Vi setter her skia mot vest og opp på en liten bakketopp. Vi står nå og ser utover 'appellplassen' på Tueneset. Veien videre går til venstre i krysset, og ned en liten bakke. Du står nå ca. 3 meter over sjøen (se hovedbildet). Etter noen hundre meter er vi igjen inne på hovedveien på Tueneset. Rett imot er et toalett som er satt ut og driftes av Friluftsrådet for Ålesund og omegn (http://www.friluftsrad.no/frifaao/1482.1511.Heim.html). Her tar vi veien mot sør, og opp bakken mot pumpehuset, hvor vi tar mot sør og følger veien tilbake mot Storskaret. Vi valgte å følge veien helt opp denne gangen. Fra toppen gikk vi over lekeplassen, mot sør og tilbake til skisporene vi lagde på starten av denne turen. Vi følger så sporene østover Stormarka og tilbake til Hellig Olavs gate. 

Tilkomst og parkering

Et godt utgangspunkt er parkering ved tidligere Skarbøvik barneskole. Hele lekeområdet er asfaltert, og det er plass til flere biler her. Skal du over Hauane, er det grei parkeringsplass i Drevika, nede i Katnesvegen. Det er også god plass ved Hessabana , for de som vil konsentrere seg om Stavneset. Sist men ikke minst er det en romslig parkeringsplass ved Atlanterhavsparken og på Siffen. Denne turen, med beskrivelse, starter fra Hellig Olavs gate 62D/64A. Pr. dags dato (2015) er det ingen avgiftsbelagte parkeringsplasser på Hessøya.

Skitur
Grønn fjellski
Stigning
127 m
Tidsbruk
1 t. 45 min.
Høyeste punkt
51 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Offentleg transport

Det går buss til Skarbøvika. Når akvariet er åpent, går bussene dit. Ellers er det busstopp ved: -småbåthavna, -Skarbøvik omsorgssenter, -Kiwi, -Skarbøvik ungdomsskole og -Sævollen på Hessa. Se også internett: http://www.frammr.no/

Anna

Det er heldigvis ikke lysforurensninger på Tueneset. Det er kun når det er kamper eller treninger på SIF- eller Hessabana det blir en del sjenerende lys om kvelden/natta. Veien fra Drevika til akvariet er godt belyst, men samtidig bra skjermet. Dette gjør at du kan sette deg ned i terrenget og oppleve en fantastisk stjernehimmel. Går du om kvelden om høsten eller vinteren, bør du ha med hodelykt!

Husk hodelykt eller lommelykt hvis du vil utforske noen av bunkerne. En av de som er åpne har 15 meter tunnel som går under bakken.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien.

Lenke til turskildring

Friluftsliv i Ålesund
Køyreskildring
Print ut