English

Til fots i Ålesund

Ålesund

Kort om turen

Denne turen er basert på Aalesund Museums skrift nr. 24: "Til fots i Ålesund - En rusletur i den gamle og nye by  ved Ålesundet" av Harald Grytten. Her kan du oppleve litt av det Ålesund har å by på.

Rutebeskrivelse

Turen starter og ender i Byparken. Det er lagt inn interessepunkter i kartet langs ruta. Disse kan du trykke på for mer informasjon om de ulike severdigheter. I rutebeskrivelsen har vi uthevet skriften der hvor det er mulig å finne mer informasjon i interessepunkter i kartet.

Før du tar turen gjennom Ålesunds gater kan det være fint å gå opp noen av trappene fra Byparken mot Fjellstua til utkikkspunktet Strykejernet. Navnet på ukikkspunktet kommer av formen på platået. Herfra får du god oversikt over sentrum. Videre fortsetter turen ned igjen til Byparken og opp på den lille haugen hvor du finner statuen av Rollon eller Gange-Rolv som han ble kalt. 

Fra Byparken og Liahaugen går du Liahaugveien rett ned til Kongens gate hvor du kan betrakte Jugendstilen Ålesund er kjent for. Gå til høyre bortover Kongens gate forbi byens smaleste hus og passer en 70-talls kopi av Kongens gate 18. Videre forbi Kongens gate 25 og 28. Ta så til venstre ned Tollbugata.

Du kommer nå ut i et område med ganske annen og åpen karakter enn gateløpet du har forlatt. Gå videre over gata mot Skateflukaia, og følg sjøkanten langs havna med sjøen på høyre side. Dermed spaserer du i Skansegata. Etter hvert kommer du bort til Rønnebergbua og Notenesgata. Følg Notenesgata på nordsiden av Rådhuset og området som en gang var et fuglefjell bort til Brusundet og stans ved kiosken like før broa. Her er det et par bygninger du kan beundre. Blant annet Arbeideren.

Kryss deretter Ålesundet over Hellebrua. Denne broa knytter sammen Nørvøya og Aspøya.  Rett over gata ser du enda en monumentalbyggningene fra gjenreisningsperioden etter Ålesund-brannen: Apotekergata 16 og Svaneapoteket. Drei videre langs Apotekergata og passer krysset Apotekergata/Bakkegata før du etter hvert når Moloveien.

Følg denne til havnemoloen Molja og Jervelbua ved innløpet til havna i Ålesund. Videre langs Moloveien med Aspøyskolen (den gule, store bygninga) oppe på høyden til venstre, til murtrapper på venstre side opp til Brunholmgata. Til venstre på Brunholmgata og ny trapp til høyre etter ca 80 meter. Rett frem forbi parkkeringsplass og til venstre i  Markvegen. I Hellegata tar du til høyre og går to kvartaler nedover før du på nytt tar til høyre inn på Øwregata. Du har nå Latinskolen på venstre hånd. Vi anbefaler en avstikker ned til venstre og inn på skoleplassen, for å se de spesielle frisene på fasaden.

Etter Latinskolen fortsetter du på Øwregata til  Ålesund kirke. Gå rundt kirka til  Ei ekstra bred gate - Aspegata. Til høyre opp Aspegata forbi Giskegata og til venstre opp Markvegen og få med deg en runde rundt Storhaugen før du går ned Statsråd Daaes gate og tar til venstre inn Kirkegata. I Kirkegata tar du første til høyre ned blindgate. Gjennom smuget og ned til Øvre Strandgate. Kryss denne på skrå mot venstre og finn trapper videre ned til Nedre Strandgate. Ta til venstre her, og så første til høyre ned på kaia. Følg kaia mot venstre til Prestebrygga. Fortsett på baksida/nordsida av godsterminal til liten bru over Ålesundet og fortsett bort Keiser Wilhelms gate til Rådhusplassen og Rønneberghaugen. Herfra videre til Y-krysset Kipervikgata/Keiser Wilhelms gate til Kipervika. For dem med god tid anbefaler vi en tur til Aalesunds Museum, opp trappene til venstre. Videre fra Y-krysset fortsetter du på Keiser Wilhelms gate forbi Kiperviktorget og til venstre på Rådstugata forbi fengslet og gamle rådstua. Videre bratt opp Rådstuegata med innslag av trapper og tilbake til Byparken.

Adkomst og parkering

Det er flere alternative parkeringsplasser i byen: Utstillingsplassen, Kremmergaarden, St. Olavsplass, Ålesund Storsenter samt under Kiperviktorget. Parkeringene er avgiftsbelagte.

Fottur
Grønn
Lengde
5,25 km en vei
Stigning
182 m
Tidsbruk
1 t. 50 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst
Lysløype
Hele turen
Høyeste punkt
87 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 6

Offentlig transport

Buss til Utstillingsplassen. Gangavstand fra stort sett hele sentrumsområdet, feks fra Hurtigruta: 10-12 minutters gange til Parken + trappene.

Annet

Mye av informasjonen i denne beskrivelsen er hentet fra boken "Til fots i Ålesund" av Harald Grytten. Utgitt av Aalesunds Museum i samarbeid med Ålesund Reiselivslag, 1994 ISBN: 82-90151-04-7. Selv om dette er en tur i Ålesund, er det ikke alle plasser man kommer frem med barnevogn.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkart serien
Kjørebeskrivelse
Print ut