English

Sukkertoppen (314 moh.) fra Osane

Ålesund

Kort om turen

Dette er en relativt tørr tur, sammenlignet med turene fra Hessasiden.Det er kun ett vått parti, og det er på en hylle ved 90 meters koten. Ellers er det sporadisk fuktige områder på denne turen også. I gamle dager hadde hver mann på Aspøya 'sin' rås opp til Sukkertoppen.Dette skal være en av disse. Man rodde over sundet og gikk fra sjøen og rett opp på fjellet, blir det sagt. Hvis du tar turen langs egga, fra rundkjøringa i Hessaskaret og opp mot Sukkertoppen, vil du oppdage mange råser, hvis du ser godt etter, som går nord og ned mot Kleivane og Osane.Noen er dyretråkk og andre er etterlevninger fra gamledagers tråkk av mennesker opp på fjellet. Denne turen er kanskje litt tung, da du går i mose og lyng. Ikke alle er vant til dette og underlaget kan suge kreftene ut av deg!Du får se Skarbøvika fra en litt spesiell vinkel, og du har utsikt nordover på hele turen da du slipper å gå gjennom skog av noen særlig grad. Denne 'stien' kommer innpå den nordligste av to hovedstier, som går øst-vest langs ryggen av Sukkertoppen, 100 - 150 meter øst fra der du kommer opp fra Hessaskolen. Startsted og mål er det samme i beskrivelsen og i GPS-fila.

Ruteskildring

Turen starter fra grusbana i Osane.Ca. midt på bana er det en nokså tydelig 'gate' mot sør, opp mot et bratt fjellparti. Vi skal følge denne 'veien' opp mot fjellveggen. Oppe på ca. 60 meters høyde, tar vi til høyre. Her ligger det en stor, frittliggende stein som er et godt merke for stidelingen. Vi følger fjellveggen, noen meter fra nordsiden, og kommer snart til en liten naus/rygg. Her tar vi mot sør og videre oppover, parallelt med en bekk. Vi står snart oppe på en hylle, ca 90 moh. Her er det flott utsikt!Nå er det flere valg på veien videre. Du kan gå østover, og opp langs skogen til stien på toppen. Du kommer da inn på hovedstien omtrent der stien fra Hessa kommer opp på ryggen. Den ruten jeg valgte går mot høyre, vest, mot en 'rygg' som ser lettere ut, samt at du får gå i åpent lende.Det er noe fuktig bortover denne hylla, men ble ikke våt da jeg gikk med lave terrengsko. Når du kommer bort til 'ryggen' er det i grunn bare å følge den helt opp til himmelsjå, gjennom en liten kløft øverst oppe. Hold til høyre etter denne kløften og sikt på en stor stein som ligger lengre mot sørvest. Denne steinen ligger rett ved siden av stien vi skal innpå. Nå er vi på den en av de mest vanlige stiene opp til Sukkertoppen. Det er bare å følge denne til toppen, og varden. Du trenger ikke å stoppe her. Anbefaler deg en tur lengre frem langs ryggen. Etter ett par hundre meter kommer du til 'Olavs-støtta' en stein, som etter lokal folklore, ble reist til minne om Olav den Hellige (995-1030), etter hans besøk i Skarbøvika i år 1027, før han rodde inn mot Valldal og gikk over fjellet til Sverige, over Østersjøen og inn i Russland. Her lå han og vikinghæren hans i trening, de kom senere tilbake, år 1030, og han falt på Stiklestad. Folkloren forteller ellers at det var Olsfjellet/Berntfjellet i Skarbøvika speiderene ble sendt, da det er minst like god sikt her, som fra Sukkertoppen i de retningene de ventet at fienden ville komme fra. Tilbake til vår tur: Vi går samme vei ned igjen, men like etter radiomasta, skal vi gå nord og ned 'Rayaråsa'. Denne fører oss ned til Osane. Ruten her er godt merket med brøytestikker med refleks, samt at det også er refleks på trærne gjennom skogen lengre nede. Det øverste partiet fra masta og ned mot skogen kan være fuktig. Også siste del av stien, når du kommer ut av skogen er noe fuktig. De siste meterne går på grusvei, ned mot grusbana i Osane.

Tilkomst og parkering

Turen starter fra grusbana i Osane, Skarbøvika. Fra Ålesund må du kjøre over Steinvågbroa, følg skilting mot 'Atlanterhavsparken' fra byen. Når du er kommet over Steinvågbroa, følger du hovedveien, uten å ta av helt til Skarbøvik ungdomsskole, ligger på høyrehånd, i en 90° sving helt i enden av Skarbøvikgata. En 40 meter etter denne svingen ser du en stor åpen plass på høyrehånd, med en liten innkjørsel. Det er bare å svinge inn hit. Parkeringsplassen er merket som 'P Osane' i GPX-filen som du kan laste ned her. Osane i Skarbøvika. Stor grusbane med plass til mange biler. Navn i GPX filen er 'P Osane'.
Fottur
Blå
Lengde
2,7 km tur/retur
Stigning
290 m
Tidsbruk
1 t. 25 min.

Løype på kart

Val for kartet:

Underlag Lengde i km
Sti 1,9

Offentleg transport

Ja, det er busstopp rett vedsiden av grusbana, samt ved Skarbøvik ungdomsskole. Se internett: http://www.frammr.no/

Anna

Denne ruten opp mot Sukkertoppen er ikke merket, i skrivende stund. Den er grei å gå, men tung. Flott utsikt hele veien, til du kommer ned mot skogen i 'Rayaråsa' (stien fra masta og ned til Osane).

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien

Lenke til turskildring

Se også omtalen her
Køyreskildring
Print ut