English

Sukkertoppen (314 moh.) fra Osane

Ålesund

Kort om turen

I "gamle dager" hadde hver mann på Aspøya "sin" sti opp til Sukkertoppen.Dette skal være en av disse. Du får se Skarbøvika fra en litt spesiell vinkel, og du har utsikt nordover på hele turen da du stort sett slipper å gå gjennom skog. Sammenlignet med turene fra Hessasiden, er dette en relativt tørr tur.

Ruteskildring

Turen starter fra grusbana i Osane. Ca. midt på bana er det en nokså tydelig 'gate' mot sør, opp mot et bratt fjellparti. Du skal følge denne 'veien' opp mot fjellveggen. Oppe på ca. 60 meters høyde, tar vi til høyre. Her ligger det en stor, frittliggende stein som er et godt merke for stidelingen. Du følger fjellveggen, noen meter fra nordsiden, og kommer snart til en liten naus/rygg. Her tar du mot sør og videre oppover, parallelt med en bekk. Du står snart oppe på en hylle, ca 90 moh. Her er det flott utsikt! Nå er det flere valg på veien videre. Du kan gå mot høyre/vest, mot en 'rygg'. Det er noe fuktig bortover denne hylla. Når du kommer bort til 'ryggen' er det bare å følge den helt opp til himmelsjå, gjennom en liten kløft øverst oppe. Hold til høyre etter denne kløften og sikt på en stor stein som ligger lengre mot sørvest. Denne steinen ligger rett ved siden av stien du skal inn på.

Nå er du på den en av de mest vanlige stiene opp til Sukkertoppen. Det er bare å følge denne til toppen, og varden. Du trenger ikke å stoppe her. Dersom du fortsetter lengre frem langs ryggen kommer du etter ett par hundre meter til 'Olavs-støtta'. Dette er en stein, som etter lokal folklore, ble reist til minne om Olav den Hellige (995-1030), etter hans besøk i Skarbøvika i år 1027.

Du kan gå samme vei ned igjen, men like etter radiomasta, kan du ta av mot nord og gå ned 'Rayaråsa'. Denne fører deg ned til Osane. Ruten her er godt merket med brøytestikker med refleks, samt at det også er refleks på trærne gjennom skogen lengre nede. Det øverste partiet fra masta og ned mot skogen kan være fuktig. Også siste del av stien, når du kommer ut av skogen er noe fuktig. De siste meterne går på grusvei, ned mot grusbana i Osane.

Tilkomst og parkering

Turen starter fra grusbana i Osane, Skarbøvika. Fra Ålesund må du kjøre over Steinvågbroa, følg skilting mot 'Atlanterhavsparken' fra byen. Når du er kommet over Steinvågbroa, følger du hovedveien, uten å ta av helt til Skarbøvik ungdomsskole som ligger på høyre hånd, i en 90° sving helt i enden av Skarbøvikgata. 40 meter etter denne svingen ser du en stor åpen plass på høyrehånd, med en liten innkjørsel. Det er bare å svinge inn hit. Stor grusplass med plass til mange biler. 

Fottur
Blå
Lengde
2,71 km en vei
Stigning
303 m
Tidsbruk
1 t. 30 min.
Høyeste punkt
312 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 1,9

Offentleg transport

Ja, det er busstopp rett vedsiden av grusbana, samt ved Skarbøvik ungdomsskole. Se internett: http://www.frammr.no/

Anna

Olavsstøtta er en stein som etter lokal folklore, ble reist til minne om Olav den Hellige (995-1030), etter hans besøk i Skarbøvika i år 1027. Dette var før han rodde inn mot Valldal og gikk over fjellet til Sverige, over Østersjøen og inn i Russland. Her lå han og vikinghæren hans i trening. De kom senere tilbake i år 1030, og han falt på Stiklestad. Folkloren forteller ellers at det var Olsfjellet/Berntfjellet i Skarbøvika speiderene ble sendt, da det er minst like god sikt her, som fra Sukkertoppen i de retningene de ventet at fienden ville komme fra.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien

Lenke til turskildring

Se også omtalen her
Køyreskildring
Print ut