English

Stortua på Eide

Hustadvika

Kort om turen

Stortua ligger rett ovenfor Eide sentrum. Turen opp er relativ bratt. Du får hjertepumpa i gang, og du blir svett. Ta gjerne med deg staver. Mange har sin daglige tur opp på Stortua, og dette er et av de mest besøkte turmål i Eide. Stien er svært tydelig, men mange plasser delt. Du går på stein og over myr. Over våte partier er det lagt ut klopper.

Rutebeskrivelse

Turen starter ved skigarasjen til Eide IL. Her starter også lysløypa. Man kan velge to ruter opp, begge fører opp til Silsetsetra der stien samler seg og går videre til Stortua. Fra inngangsporten til lysløypa kan man gå både til høyre og til venstre. GPS-sporet viser ruten der man går til høyre inn fra porten. Gå da til høyre i lysløypa fram til første bakketopp og ta til venstre inn i skogen (merket). Herfra går en godt tråkka sti oppover fjellet. Vær obs på at det kan være bløte partier her. Det er også skiltet oppover og mot venstre fra Skigarasjen.

Velger man å gå til venstre fra porten til lysløypa, går man rett opp den lengste og bratteste av de to bakkene. Ved inngangen til skogen står det skiltet til Stortua. Man kommer da opp til Brandhaugsteinen og Silsetsetra, der stiene samles opp videre mot Stortua (og eventuelt videre til Vardhågan).

På Silsetsetra er det bok ved Brandhågsteinen. Her er er et kjekt sted for rast. Stien går videre oppover, og et stykke etter skoggrensa deler den seg. Det er merka til Vardhågan med skilt i krysset. Stien rett fram går til Stortua, mens den til høgre går til Vardhågan. Det er varde og bok både på Stortua (440 moh) og Vardhågan (620 moh).

Fra Vardhågan er det fint å gå videre til Kropptua (620 moh) og ned på Tverråsen (510 moh), turkassepunkt, eller til Visnesfjellet (550 moh), eget turkassepunkt, med utsikt mot storhavet.

Adkomst og parkering

Kjør Rv64 til Eide og ta av opp til Eidehallen, (stor blå idrettshall som sees godt fra hovedveien). Her kan man godt parkere for denne turen. Eventuelt oppe ved Eide IL sin lysløype øverst i Blombakken. Her en en kommunal turparkeringsplass, men det er ikke veldig stor. Kjør forbi Eidehallen og ta til høyre i krysset rett ovenfor Eidehallen. Så tar du første til venstre. Se skilt til Stortua og Eide IL skistadion/lysløype.

Fottur
Blå
Lengde
1 km en vei
Stigning
375 m
Tidsbruk
2 t. 0 min
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Lysløype
Deler av turen
Høyeste punkt
448 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 4

Offentlig transport

Buss til Eide sentrum, eventuelt gå av ved Eidehallen. Se http://www.frammr.no

Annet

I perioder kan deler av stien, spesielt første halvdel, være svært fuktig. Gode sko anbefales.

Kart

Turkart Molde (2007) 1:50 000
Kjørebeskrivelse
Print ut