English

Stornakken (331 moh.) fra Østrem

Ålesund

Kort om turen

Dette er en barnevennlig og relativt enkel tur hvor du går i variert terreng. Du kan også gå denne ruten om vinteren (på ski). De første 2 km er litt bratte, men så åpner landskapet seg opp, og du kan nesten få følelsen av å være langt til fjells. Turen er delvis belyst i vinterhalvåret. På Stornakken er det fint å raste. Du har flott utsikt mot horisonten ute i havet og mot Sunnmørsalpane. Her er det også en turkasse og loggbok for turgåere. Den beste utsikten er ca. 200 meter før selve turmålet. Du er da oppe på 343 meter over havet. Du har et flott rundskue over Storfjorden og fjella rundt. Der er det fint å være en sommerkveld med solnedgang over Høgkubben. I følge flere kart kalles dette høydedraget også Akslanakken og Akslenakken. Det er fisk i de fleste vatna på Emblemsfjellet. Husk å løse fiskekort før du fisker. Det er fiskeforbud i to av vatna på fjellet; Strokevatnet og Haugstølsvatnet. Samme som start.

Ruteskildring

Turen til Stornakken er en relativt enkel tur i variert terreng. Turen er fin å gå hele året. Gå oppover gårsvegen rett ved parkeringsplassen (se etter turskiltet). Etter noen hundre meter blir denne vegen svingete og litt bratt. På toppen av bakken flater vegen ut, og du kommer til en kiosk - 'Frielebu' (åpen noen ganger når Emblem idrettslag har arrangement der). Her er det skiltet østover mot Stornakken. Det er Ålesund Fengsel som har produsert disse skilta: https://www.facebook.com/fengselsprodukter/ Du forlater nå Sætervegen og går ut i terrenget på preparerte løyper. Dette er vinterens skispor. Allerede ved Frielebu deler denne stien seg. Vi tar den sydligste veien, som går i østlig retning. Stien er tydelig, med god grøft/drenering på høyre hånd som ledetråd. Videre er den sporadisk merket med brøytestikker. Etter noen få meter kommer du til en liten 'bro' som går over nevnte grøft. Her kan du velge å ta en noe brattere, men kortere tur til Stornakken, merket med et rødt skilt, mot syd. Denne turen følger imidlertid de grønne skiltene, mot Akslasetra og Storskarnakken, videre østover. Veien går på sydsiden av Melsvatnet, som er et flott skue utover sommeren med nydelige vannliljer! Det er ca 1,4 kilometer fra Frielebu frem til en 'stideling' ved ei myr, hvor vi skal ta av mot sør. Stidelingen er skiltet 'Stornakken'. Det kan være vanskelig å finne en sti/tråkk over denne myra, men ser du nøye etter, er turen herfra og frem til Storskarnakken merket med hvite plastbånd som henger i trærne, samt at det er slått ned ca. 40 cm høye pinner i bakken (med varierende mellomrom). Den øverste delen på disse er hovedsaklig malt med grønn farge, men noen av pinnene er også rødmalt. Ser du godt etter, finner du også gammel rødmaling på trærne også. Returen fra Storskarnakken går på det samme lypenettet her, eventuelt du kan følge skiltingen mot Grønvollen (Frielebu) fra toppen av nakken 343 moh. Dette er en flott tur i seg selv, men blir vesentlig kortere enn denne turbeskrivelsen. Vel tilbake til dette krysset på myra fortsetter vi østover, mot høyre og Akslasetra. Her er det multemyr, små bekker og utsikt over Melsvatnet. Når vi kommer til Akslasetra igjen, er du tilbake på gruset traktorveg. Du kan her velge mellom å ta turen opp mot nord, til Østremsetra, eller følge veien sørover tilbake til Østrem og parkeringen. Nede ved Geithaugen, flott rasteplass kan du ta en snarvei langs elva/bekken. Det går en tydelig avstikker til høyre i svingen nedenfor denne plassen.

Tilkomst og parkering

Du følger Fv 60 fra Ålesund mot Magerholm til Emblem. Det er skiltet til Austrem med avkjørsel på venstre side - mot nord. Det er et busstopp ved avkjørselen. Rett etter du har svinget av mot Austrem er det en parkeringsplass rett frem. Gårdsveien er skiltet som en turvei. Det er en parkeringsplass rett etter avkjørselen fra Fv 60. Ingen avgifter, men Emblem IL pleier å legge ut giroer på bilene på de store utfartsdagene om vinteren, dette for å dekke utgifter til vedlikehold av løyper og tråkkemaskin.
Fottur
Blå
Lengde
5,5 km en vei
Stigning
300 m
Tidsbruk
3 t. 30 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1.1
Sti 4,4

Offentleg transport

Bybussen i Ålesund kjører til Emblem. Det er et busstopp ved avkjørselen til Østrem, og derfra er det kort vei til starten av turen. Sjekk http://www.nettbuss.no eller http://frammr.no/

Anna

Store deler av denne turen er på grei og flott vei. En del av runden fra 'Frielebu' går på skogsvei, som er ryddet av ildsjeler i Emblem IL: http://www.emblem-il.no/ Denne skogsveien er en del av vinterens løypenett for skigåere. Det er noe fuktig terreng, slik at fottøyet bør tåle vann.

Kart

Ålesund i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien. Digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1428243712&vwr=asv

Lenke til turskildring

Emblemsbygda historielag
Køyreskildring
Print ut