English

Salsfyret på Husøy (Ona)

Ålesund

Kort om turen

Ona og naboøya Husøya byr på spennende kysthistorie, idylliske klyngetun og vakker natur. Bruk dagen i havgapet, for her er det mye å utforske!

Rutebeskrivelse

Fergeturen til Ona med MF Kvaløy er en opplevelse i seg selv, og når du går av ferga, ser du Ona fyr rett frem oppe på Onakalven. En tur opp til fyret er et must for alle som besøker øya og byr på storartet utsikt over den særegne bebyggelsen i fiskeværet, fastlandsfjellene og storhavet! I dagligtalen snakker man ofte om Ona, selv om man egentlig refererer til både øyene Ona og Husøya som ligger tett i tett. Turkassa ligger på Husøya, og for å komme dit skal du ta til venstre når du kommer av ferga og følge veien som går mellom bygningene. Ta deg gjerne en avstikker inn blant husene som ligger tett i tett! Etter et par minutter kommer du til broa som krysser det smale sundet over til den langt større naboøya Husøya. Kryss broa, og du får etter hvert forsamlingshuset Stormly på venstre hånd. Fortsett rett frem til krysset der veien deler seg, og hvor det ligger et gardsbruk i krysset. Om du tar til venstre kommer du til den gamle skolen, gravplassen og den flotte sandstranda. En avstikker hit med en pause på stranda er vel verdt turen! Om du skal direkte til turmålet, skal du imidlertid ta til høyre. Du ser nå Onas andre fyr, Salsfyret, fremme på toppen av Salen på venstre side av veien. Fortsett på veien helt frem til snuplassen der veien ender. Her finner du turkassa. Retur til Ona og fergekaia samme vei. På vei mot snuplassen og turkassa kan du også ta en tur innom Husøygarden på høyre side av veien. Husøygarden er et trivelig klyngetun med en rekke eldre hus som i dag stort sett brukes som fritidsboliger. Her finner du også et galleri og Steffågarden som er en avdeling av Romsdalsmuseet. Om du også vil utforske Ona mer, er det to keramikere som har utsalg der, der er håndarbeidsbutikk og kiosk, og i sommersesongen holder Ona havstuer åpent og tilbyr overnatting og servering. 

Fottur
Grønn
Lengde
1 km en vei
Stigning
24 m
Tidsbruk
35 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
16 moh
Merking
Merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 2

Offentlig transport

For å komme til Ona og Husøya må ta ferge eller ha egen båt. Ankomst fra Romsdal/Nordmøre: Ferge fra Hollingsholmen ca 19 km vest for molde til Gossen/Aukra. Deretter ca 10 kilometer over Gossen til Småge hvor det er ferge til Ona. Du kan sette igjen bilen på kaia om du skal tilbake samme vei. Fergestrekningen Hollingsholmen-Aukra drives av Fjord1 mens strekningen Småge-Ona drives av Torghatten Nord. Ankomst fra Sunnmøre: Kjem du frå Ålesund området, kan du køyre Nordøyvegen med buss eller eigen bil. Sjå https://www.frammr.no/ for kollektiv transport. Sjekk https://mrfylke.no/veg-og-kollektiv/vegprosjekt/fv.-659-nordoeyvegen/bompengar for informasjon om bompengar på Fv. 659 Nordøyvegen.

Kart

Turkart Harøyfjorden 1:50 000
Kjørebeskrivelse
Print ut