English

Røssevollssætra (305 moh.) fra Eikenos

Ålesund

Kort om turen

Denne turen starter fra parkeringsplassen på toppen av Eikenosa, og tar deg nordøstover opp til østenden av Røssevollsvatnet, hvor restene av Røssevollssætra fremdeles er synlig. Dette er et av de mange flotte turmåla i Ålesund kommune. Det går fint an å ta denne ruta om vinteren også, på ski. ----- Enkelte helger kan det være servering av mat på Ivar Aasen-hytta; rømmegrøt, pølser, vafler, brus og kaffe. For å komme over til østenden av Røssevollsvatnet må vi over en demning, som er ca. 220 meter lang. Dette er det eneste ‘farlige’ stedet på denne ruten. Tenker da på evt. unger som kan finne på å klatre opp på gjerdet, og falle ned langs muren på sørsiden. Et fall på en 10-15 meter, ned på en steingrunn. Vel over broa er det et flott nes som stikker ut i vannet. Her er det flott å raste.  Det er mange som griller langs vannkanten hele året, og det er en god skøytearena om vinteren. Sjekk tykkelsen først! Husk ispigger for å komme deg opp av vannet om uhellet skulle være ute..Området er noe myrete, og det kan by på noe mygg. Gode bær- og soppforekomster. Det foregår også hjortejakt oppe på fjellet om høsten. NB: Det ligger mange 'Cacher' - uttales cash/kæsj, langs denne ruten. Se http://www.gcinfo.no for mer detaljer, og opprett en profil her gratis: http://www.geocaching.comAktive cacher i 2015 ligger i denne GPX-filen. Håper at du får en flott tur! Samme som start.

Ruteskildring

NB: Sporloggen starter fra hovedveien, og følger veien helt opp til parkeringsplassen. Fra parkeringsplassen på Eikenos følger du skiltingen mot Ivar Aasen-hytta. Dette er god og fin vei som stadig er under utbedring.Etter ca. 700 meter kommer du opp til en veideling. Mot sør ser du Ivar Aasen-hytta, og mot nord noen store furutrær, med en sti bakom disse. ----- Stien tar deg gjennom en lav skog og tett kratt. Stien er tydelig hele veien, men noe fuktig. Etter ca. 750 meter er du igjen kommet inn på den veien du forlot nede ved Ivar Aasen-hytta, og du står nå oppe ved Røssevollsvatnet. ----- Denne turen vår følger imidlertid hovedveien videre mot øst, og opp mot Røssevollsvatnet. Ca. 450 meter etter krysset mot Ivar Aasen-hytta kommer du til et flott utsiktspunkt. Her er det en stol, benker og et bord. Før var dette et flott utsiktspunkt, men som nå dessverre holder på å gro igjen. Like etter denne utsiktsplassen, rundt 120 meter, er det en sti mot øst. Ikke så veldig tydelig, men i horisonten kan du se en haug rett øst for deg. Det står en stang der borte med en vimpel/bånd på – ‘vindindikator’.Ute på denne pynten hvor vindindikatoren står, er det et flott skue. Kanskje ett av de fineste på denne ruten, da du er over tregrensen og har fri sikt over alpelandskapet i sør, absolutt verdt turen! Vi fortsetter ‘bilveien’ opp mot vatnet, den tar deg helt frem til du kommer til en bro, midt på vannet. Denne skal vi ikke over, ennå, men følg veien langs vannets sørside noen hundremeter til, ca. 370 meter.Du står da foran en 220 meter lang demning, som vi skal over. Vel over denne har du to valg, du kan enten gå mot nord og langs vannet i terreng uten god sti, eller du kan fortsette mot øst på stien foran deg. Denne loggen tar deg ut på neset mot nord, flott rasteplass, samt at den fortsetter østover fra demningen og mellom tuftene på Røssevollssætra, og opp bak en liten kolle på tydelig sti. Denne stien fortsetter mot øst og over Kubbane, hvor det høyeste punktet Høgekubben (må ikke forveksles med Høgkubben, som ligger mot vest!) er på 461 moh. Nå skal vi av stien, og gå i terrenget ca. 220 meter mot nord nordvest (NNV), og ned en liten li, over en bekk og opp til et tydelig tråkk, som er en del av skiløypa mellom Røssevollsvatnet og Østremsætra. Vinterstid er det Emblem IL, http://www.emblem-il.no/ , som kjører opp flotte skiløyper her, med tåkkemaskinen sin. Det er denne tydelige stien (skitraséen), langs nordsiden av vatnet mot vest, vi skal følge. Her er det brøytestikker, med jevne mellomrom frem til Eikenossætra. Du er snart tilbake til broen, som vi passerte i sted. Nå tar du deg over denne til sørsiden av Røssevollsvatnet igjen og følger hovedveien ned igjen til parkeringen på Eikenos.

Tilkomst og parkering

Parkeringsplassen er lagt inn som veipunkt i GPX-filen. Fra Spjelkavik følger man E39 mot Bergen/Sulesund. Etter Blindheimtunnelen svinger du mot høyre og følger skiltingen mot Magerholm fergekai. Etter ca. 2,5 kilometer passerer du Ødegaard bil og Borgund folkehøgskole. Etter ytterligere ca. 500 meter kommer du til et veikryss som går opp mot venstre; det er skiltet mot Eikenos. Da er det bare å følge veien til bommen øverst oppe på Eikenos. Der er det tre relativt store parkeringsplasser. I fint vær i helgene kan disse være fulle (!) så da må du kanskje kjøre ned igjen og parkere ved noen parkeringsplasser som ligger nærmere fylkesveien. Det er tre store gratis parkeringsplasser ved start (etter at du har kjørt Rv60, tatt av mot Eikenosen og kjørt den smale og svingete veien oppover). Den ene parkeringsplassen ligger litt høyere opp enn den andre. Begge parkeringsplassene har plass til mange biler. Det er ikke alle som er klar over at det faktisk er to parkeringsplasser oppe ved bommen. Det går en liten vei sørvest, bak lyktestolpen og ned til denne bortgjemte plassen!
Fottur
Grønn
Lengde
5,4 km tur/retur
Stigning
135 m
Tidsbruk
1 t. 45 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1.0
Sti 0,4

Offentleg transport

Nei, men du kan ta buss mot Magerholm (fra Ålesund og Moa) og gå av ved Eikenos, nede på FV 60. Det blir da noen ekstra høydemeter og 1.6 kilometer på asfalt. Se http://www.frammr.no/

Anna

Det er fisk i de fleste vatna på Emblemsfjellet. Husk å løse fiskekort før du fisker. Det er fiskeforbud i to av vatna på fjellet; Strokevatnet og Haugstølsvatnet. Kilder, gjengitt med tillatelser fra Nytt I Ukas Forlag (http://www.nyttiuka.no/), Ålesund-Sunnmøre Turistforening og John Roald Pettersen: 70 sætreturar på Sunnmøre ISBN: 9788299767019 utgitt på Vind forlag i 2010. Det er flere vindindikatorer på Emblemsfjellet. Er usikker på hvem som eier dem, men både Ålesund og Omegn Modellflyklubb: http://aamfk.net/ og http://www.aamfk.no/, samt Ålesund Paragliderklubb: http://www.aapgk.net/joomlano/index.php, er av og til i området. Stadnamn frå Sunnmøre ISBN 8291024030 utgitt på Nytt I Ukas Forlag i 1995. Sunnmøre reisehåndbok av Kristofer Randers, 4. reviderte utgave utgitt i 1962. (http://www.aast.no)

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien og digitalt: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1332943089&vwr=asv

Lenke til turskildring

Siste nytt fra Emblemsfjellet!
Køyreskildring
Print ut