English

Rambjøra (344 moh.) fra Turheisa

Ålesund

Kort om turen

Denne turen kan gås som beskrevet her, eller i kombinasjon med en tur opp til Bigtonhytta, Geitnausa eller over fjellet og ned til Eikenos. Emblemsfjellet er et flott 'fjell' som byr på uante turmuligheter. Det er også mange 'skatter' på dette fjellet: Se http://www.geocaching.com for mer informasjon. Lenken nedenfor er til en cache ved Rambjøra, finner dere den? Denne turen vil garantert ta luften fra de fleste! Målet, Rambjøra er et flott utsiktspunkt, både nede fra 'stupebrettet' som brukes av paraglidere/hangglidere og andre som vil ha seg et adrenalin-kick. Rett sørvest for denne posisjonen er det en liten haug som gir et godt rundskue, i fint vær.Det er gode muligheter for å slå opp telt i området. Spennende dyreliv med både rev, hjort, ugler og andre større fugler som lager lyder om natten. Selve Rambjøra (344 moh.) ligger rett øst for stupebrettet. Deler av turen er belyst om høsten, og spesielt vinteren, da dette er en del av det alpine lysløypenettet på Emblemsfjellet. Returen fra Rambjøra følger et noe utydelig tråkk, som ender rett ovenfor Hjertefurua i Selebakkane. Turen går også om Vannverket til Ålesund Kommune, som virkelig ligger godt til. Området er pussetopp, og det er satt ut benker til almen benyttelse, samt at det er montert en gammeldags nikkepumpe her. Denne kan man bruke til å pumpe opp vann. Dette vannet kan man drikke, koke det opp og lage kaffe, eller det kan brukes til matlaging.Fin avslutning på turen, er det i hvertfall. Området er noe myrete (det er lagt ut klopper flere plasser), og det kan by på noe mygg. Gode bær- og soppforekomster. Det foregår også hjortejakt her om høsten. Sko som tåler fukt er et 'must', selv om sommeren. Grunnen til at turen er karakterisert som 'blå' er at det er ingen definerte stier på denne ruten som går nordover, fra Stormyra, til Rambjøra, samt det faktum at dette ikke er en spesielt behagelig plass for de som har et snev av høydeskrekk.Det er ingen spesielle bratte eller vanskelige partier som må forseres på denne turen. Dette blir en 'rundtur', som ender opp ved startstedet ved Turheisa til Spjelkavik Idrettslag (SIL)

Ruteskildring

Fra parkeringsplassen sikter man seg inn på bunnen av alpinbakken. Man tar til venstre og følger en 'traktorvei' - sørøstover opp til ei myr. Det bratteste partiet opp mot Myrdalen kalles 'Damenes skrekk'. Ved starten av denne veien er det nå, 2014, kommet opp en bom, for å hindre motorisert ferdsel. Etter ca 1,3 kilometer kommer du til 'Myrdalen'. Her skal du følge pilen, østover, mot 'Bigtonhytta'. Snart dukker det et nytt stikryss, med et skilt som peker nord mot 'Vasverket'. Bare fortsett rett frem uten å ta av. Sikt mot en bakke, 'Selebakkane', som går opp mot fjellet på andre siden av myra. Det er mange skilt med stikryss opp bakken foran deg, samt navneskilt. De fleste ligger i datafilen som du kan laste ned til GPSen, eller en GPSkompatibel smarttelefon.Du skal ikke ta av før du står på toppen av bakken, på Stormyra. Når du har kommet over myra og startet på bakken opp, Selebakkane, går du på en vel definert sti. Midt oppe i bakken er det opparbeidet en rasteplass.Her står 'Hjertefurua' med inskripsjonen 'M+B 25 år 2004'. På toppen av bakken ligger det ei ny myr foran deg, Stormyra, navnet sier seg selv.. Her skal vi gå nesten rett nordover. Det er bare å gå mellom haugene, behøver ikke å gå over de små toppene. Dette området er spesielt vått, og det er ett par bekker som man må krysse, på veien ut mot Rambjøra. Som nevnt, i dette området er det ingen spesielle holdepunkter, vi holder godt vest for Stormyra. Etter ca. 230 meter kommer vi til et åpent område, Rambjøra (344 moh) ligger mot øst, og en myr mot vest. Her lønner det seg å holde mot øst, og gå langs foten av Rambjøra. Når du har kommet over myra, ser du over mot Rødset, på nordsiden av Brusdalsvannet. Du kan godt fortsette rett nordover, men det er her tørrere på vestsiden av det åpne partiet. Her er det bare å gå nordvestover, til du er inne i blandt trærne på vestsiden av myra.Da går du nesten rett nordover mot fjellenden, med den fantastiske utsikten og stupebrettet! Returen kan gå samme vei, men det er flere alternativer. Vi velger en sørvestlig rute, som etter en stund tar deg inn på et tråkk, som blir tydligere etter hvert, og som fører deg tilbake til Selebakkane, noen meter ovenfor Hjertefurua. På denne strekningen mellom Rambjøra og Selebakkane, er det mulig å ta ned noen skar, som igjen fører deg ned til vannverket.Disse blir ikke beskrevet her, men mulig at de kommer med på en annen tur. På vei ned Selebakkkane, passerer vi et skilt som peker mot Vassverket, du kan godt ta av mot nord og følge dette tråkket gjennom skogen. Denne turen går helt ned til Lillemyra, og tar av mot vannverket, midt på denne. Her står det skiltet mot 'Vassverket'. Vi følger nå denne stien, som også er en del av lysløypa. Snart er vi nede ved vannverket.Herfra er det asfaltert vei, nesten hele veien til parkeringsplassen.

Tilkomst og parkering

Denne turen starter fra turheisa i Spjelkavika. Den er lagt inn som veipunkt i GPX-filen. Stor og god plass uten parkeringsavgift. Ved Spjelkavik turheis. Ingen avgifter. Eget veipunkt lagret i GPS-filen.
Fottur
Blå
Lengde
5,8 km tur/retur
Stigning
265 m
Tidsbruk
2 t. 10 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.9
Sti 2,5

Offentleg transport

Det går buss til Spjelkavika. http://www.170mr.no http://www.nettbuss.no

Anna

Vått, samt at det er bratt ute på stupet.. De fleste klarer å gå denne turen uten hjelpemidler, men det anbefales på det varmeste å bruke en GPS, eller mobiltelefon, hvor du har lastet ned sporloggen til turen. Dette fordi deler av turen går i et område uten sti, natur.

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien

Lenke til turskildring

Geocaching
Køyreskildring
Print ut