English

Pilen/Pila (102 moh.)

Ålesund

Kort om turen

Denne turen tar deg med opp på Pilen/Pila, som gir deg flott utsyn over Ålesund og øyene rundt, samt Tueneset og Atlanterhavsparken. Alt dette uten å måtte svette! Det er mange fine plasser man kan sette seg ned på veien opp; naturlige 'hyller' og flotte benker. En av benkene står plassert i ei hole der det er lunt uansett vær. Nydelig utsikt mot nord med flotte solnedganger! Sluttsted er samme plass som startsted.

Ruteskildring

Turen er en lett blanding av asfalt, grus og natur. Du kan starte ved parkeringsplassen ovenfor Atlanterhavsparken, eller du kan starte i Sjøvegen. Hvis du starter fra parkeringsplassen ved Atlanterhavsparken, går du ned til bommen der turvegen starter. Følg denne turvegen, og ta til venstre når den deler seg. Gå oppover Storskaret, og ta til venstre ved steingarden. Der vil stien ta deg videre til Pilen/Pila. Hvis du starter i Sjøvegen, følg den helt opp. Her følger du så Århola opp til vannkummen. Fortsett bortover Storskaret. Det står en trafokiosk i svingen. Du kan gå ut på jordet ved denne, eller du kan følge veien ned til der turstien til Tueneset starter. I dette krysset er det satt opp bord og benker. Det er også kommet opp leikeapparat for de yngste. Ved bommen er det en naturlig åpning i steingarden på høyre hånd. Her er det bare å ta sikte på øvre venstre hjørne på marka. Fra det punktet ser du stien som vil ta deg over Pilen/Pila.

Tilkomst og parkering

Det er flere alternative utgangspunkter: Atlanterhavsparken, SIF-stadion og den nedlagte Skarbøvik barneskole. GPS-fila har startpunkt ved nedlagte Skarbøvik barneskole. På de tre plassene som er nevnt her er det for tiden ingen avgift.
Fottur
Blå
Lengde
3 km tur/retur
Stigning
80 m
Tidsbruk
1 t. 0 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1 km

Offentleg transport

Man kan komme med bybussen til både Skarbøvik omsorgssenter og Atlanterhavsparken (kun i sommersesongen).

Anna

Det kan være lurt å passe på de minste oppe på vestsiden av Pilen/Pila da det er bratt ned. Selve fjellet er ganske så flatt. Folk som bor i Skarbøvika kaller oftest fjellet Pila. Ifølge bydelshistoriker Svein Klokk skal fjellet hete Pilen. I kart og offentlige dokumenter refereres det også til Pilen. Navnet stammer sannsynligvis fra piletre. Det er nemlig en samling slike i skaret ovenfor parkeringsplassen ved Atlanterhavsparken. Dette området ble lagt under Aalesund i 1875. På toppen av Pilen/Pila står det en flott varde! Bjørn Sætre har egenhendig plukka og båret fem tonn stein fra Tueneset opp på Pilen. Der har så onkel Stein Sætre stått for vardemuringa. På vestsida av varden er det satt inn en plate med følgende innskripsjon: «Sunnmøringen ber stein medan han kviler».

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien

Lenke til turskildring

Avduking av varden på Pilen/Pila
Køyreskildring
Print ut