English

Padletur på Longvafjorden

Ålesund

Kort om turen

Turen går i forholdsvis beskyttete omgivelser på Longvafjorden i Haram kommune. Longvafjorden skiller Haramsøy og Flemsøy/Skuløy som begge hører til Nordøyane.Dersom forholdene tillater det kan man også få føling med storhavet og kjenne på havdønningene

Ruteskildring

Fra startpunktet padler du ut av havnebassenget til Gunnabuda. Så snart du har passert moloen setter du kurs mot NV i retning storhavet. Når innseilingen til Longva havn krysses må du være obs på eventuelle båter som går inn og ut av havnen. Vi følger fjorden i retning NV og sikter mot fiskemottaket Karsten Flem. Ved grovere sjø anbefales det å holde seg nærmere land. Når vi passerer fiskemottaket bør vi holde god avstand fra kaia slik at vi ikke havner under den. Deretter fortsetter vi i retning NV og velger den lave "Kukkelur-brua" som neste veipunkt. Navnet kommer fra kukkelurene (sneglene) som sitter på steinene under brua. På veien dit passerer vi de grunne Flem-bankane. Bruk litt tid på å studere livet på sandbunnen under din kajakk. "Kukkelur"-brua skiller den beskyttete fjorden fra storhavet. Dersom forholdene tillater det, kan du passere under brua inn til vika mellom Flem og Ullaholmen. Vika er fortsatt forholdsvis beskyttet men snart kjenner du havdønningene. Dersom du er heldig kan du observere sel som leker seg i det grunne vannet. Senest her har vi nådd snupunktet for denne turen, og følger samme veien tilbake til utsettingsstedet ved Gunnabuda på Longva. Ved gode forhold kan vi krysse fjorden over til Kroksholmene foran Haramsøya.Kroksholmene er en samling av holmer med smale passasjer i mellom som kan utforskes med kajakk.

Tilkomst og parkering

Start og slutt av turen er Gunnabuda på Longva. Gunnabuda ligger på Flemsøy/Skuløy i Haram kommune (se kart). Ved Gunnabuda på Longva (se http://www.gunnabuda.no for vegbeskrivelse) er det parkeringsplass rett ved stranda. Det gjør det enkelt å få kajakkene på vannet.
Padletur
Grønn
Lengde
7,45 km tur/retur
Tidsbruk
1 t. 55 min.

Løype på kart

Beskrivelse av sjøforhold

Ved gode forhold er turen uproblematisk forutsatt man har erfaring i kajakk. Turen kan tas uavhengig av vannstand.

Anna

For det meste går turen i beskyttet område. En molovei stenger Longvafjorden mot storhavet og beskytter mot dønninger og bølger derfra. Turen anbefales ikke ved mer enn frisk bris. Det er imidlertid alltid mulig å stoppe opp og å komme seg i land. Vær obs på vindforholdene på fjorden. Fjellformasjonene rundt fjorden kan forårsake kastevind på deler av strekningen. Med mindre du har god erfaring frarådes å padle gjennom Ullasund-brua og ut i sundet. Her er det til tider en kombinasjon av sterk strøm og bølger. Rundt Kvernholmen og Ullaholmen (se kartet) er det i store deler umulig å gå i land og havbølgene bryter mot klippene. Derfor bør det ikkes padles her.

Kart

Båtsportkart R-815
Køyreskildring
Print ut