English

Myrbærhaugen

Averøy

Kort om turen

Turen starter ved Minnesmerket på Langøya. Stien er merket fra parkeringen og inn gjennom litt skog før landskapet åpner seg ved Ørnhaugen. Bruk litt tid på å se på naturen og dyrelivet. Det finnes mange stier i området. 

Ruteskildring

Fra parkeringen bør man ta turen opp til Minnesmerket før/etter turen. Turen går i skogsterreng og delvis myr før man går på svaberg. På toppen ved Ørnhaugen er det fin utsikt, og på et lite informasjonsskilt kan du lese historien "Møte med ørn". Stien går videre helt ned til sjøen og på venstre side av Myrbergtjønna. Ved Myrberghågen er det turkasse. Mange velger å gå en rundtur som er en ca 3 km lang rundløype som går langs sti, i terrenget. Start ved minnesmerket ”Pilespisser”. ”Myrber” er dialekt for myrbær, eller molte. Molte (Rubus chamaemorus) er en plante i rosefamilien. Det gule bæret smaker godt og blir brukt som mat. Molte er navnet både på planten og bæret. Molteplanten er en flerårig urt som gjerne veks på myr. Høyden er 5-20 cm. Molte har en krypende jordstengel, og mange blomster kan komme fra samme plante. Blomstrene er hvite. På en enkelt plante er det bare hunnblomster eller barehannblomster, ikke begge deler. Fruktene, som er sammensatt av små steinfrukter, blir gule når de modner.

Langøysundforliket: I 1040 fikk Norge sitt "Magna Karta". Kong Magnus innkalte til ting i Langøysund for å komme til enighet med bøndene langs kysten. Etter harde, men fredelige forhandlinger måtte kongen og hans menn fire på sine krav og gi avkall på en del rettigheter som de hadde håndhevet, og som loven ikke ga dem rett til.Samtidig ble det vedtatt lovendringer, som viser gjennomslag for demokratiet. I den vardeformede skulpturen "Pilespisser" av kunstneren Kristian Blystad, er datidens våpen, pilespissene, tatt bort og etterlater lysende åpninger. Dette vitner om seier til forhandlingslinjen og demokratiet. Skulpturen står på toppen av Langøya. Pilespissene finner du også i kommunevåpenet.

Tilkomst og parkering

Turen starter ved minnesmerket Pilspisser på Langøya, ytre del av Averøy. Fra Eide og Atlanterhavsvegen kjører du Fv64 i retning Kristiansund. Når du kommer til Bådalen står det skiltet ut til Langøya. Ta til venstre, inn på Fv251. Fra Kristiansund, og Bruhagen, kjør Fv64 til Bådalen. Se skilt til Langøya. Tatil høyre, Fv251. Fra Fv64 kjører du om lag sju kilometer. Når du kommer over brua til Langøya ser du p-plass rett frem, og du ser monumentet Pilspisser litt til høyre for p-plassen.
Fottur
Grønn
Lengde
0,84 km en vei
Stigning
32 m
Tidsbruk
30 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
22 moh
Merking
Både skiltet og merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 0,84

Offentleg transport

Det går buss ut til Langøya. Enten fra Kårvåg eller fra Bruhagen. Se www. frammr.no

Anna

Kart

Turkart for Kristiansund. Turkart for Averøy. Se: http://www.averoy.kommune.no/artikkel.aspx?MId1=601&AId=1232
Køyreskildring
Print ut