English

Mohns Topp via Bladet

Ørsta

Kort om turen

En spektakulær tur blant tindenåler, egger og fjorder. Turen beskrives her opp til platået under tindenåla Bladet, og videre til Mohns topp. Bestigning av bladet krever klatreutstyr. Isøks og hjelm bør vurderes mot forholdene.

Ruteskildring

Turen starter fra Melbøsætra ca. 230 høydemeter over Vartdalsfjorden. Fra parkeringen tar du stien til venstre hvor det er skiltet mot Molladalen. Tydelig, men delvis grov sti med en del stein og røtter. Du må også krysse enkelte våte partier med myr.

Kort tid etter starten på turen må du krysse Oksegylelva. Til tross for at det er bygget en bro her, er det ved høy vannføring ikke sikkert du kommer tørrskodd over. Følg stien videre gjennom skogen og etter hvert litt brattere opp til Ædhaugen. Her flater det ut over noen myrer, før det igjen blir brattere opp langs Molladalselva. Du må etter hvert traversere forbi et bratt og noe luftig parti, men her er stien sikret med kjettinger til å holde seg i. Etter dette flater stien igjen litt ut. Her er det også lett å komme ned til elva for å fylle drikkeflaska. Siste kneika opp mot Storevatnet er noe gjørmete, men utsikten som møter deg når du kommer opp er verdt svetten og de våte skoene. Storevatnet ligger på 773 moh og med jevn gangfart bruker du i underkant av to timer hit. Videre på sti langs nordsiden av vannet. Ved nordøstre hjørne av vannet, tar stien av oppover mot Mohnsrenna. Her kan det ligg snø til langt ut på sommeren. Snøen kan til tider være hard og gi fare for utglidning.

I renna blir det etter hvert så bratt at du nok må bruke hendene på enkelte passasjer. Det finnes noe løsgods i renna, så vær oppmerksom dersom det befinner seg folk over deg. Bruk av hjelm kan være aktuelt. Vær også forsiktig så du ikke løser ut stein på andre. Etter ca. 500 høydemeter fra vannet, når du toppen av renna. Fortett svakt mot venstre og litt bratt ned på norsiden mot Inste Årsnesdalen. Dersom du vil helt bort til tindenåla Bladet, må du nok inn på snø/bre her. Pass på så du ikke går for langt nord og ut mot der breen knekker ned mot fjorden. Utglidning her vil kunne få store konsekvenser. Følg samme vei tilbake mot Mohnsrenna, og fortsett i utsatt og luftig terreng sørover til toppen av Mohns Topp. Returner samme vei, men på returen kan du ta direkte ned Mohnsrenna uten å gå tilbake til Bladet.

Tilkomst og parkering

Fra E39 mellom Ørsta og Festøya. Ved Barstadvika, tar du av opp til Barstaddalen (sørover) på Barstadvegen. Følg denne rett frem, etter hvert på grusvei. Stopp for å betale bompenger, og fortsett videre rett frem til enden av veien. Parker på tillaget parkering ved Melbøsætra. Kr 20 i bompenger.

Fottur
Svart
Lengde
6 km en vei
Stigning
1200 m
Tidsbruk
6 t. 0 min.
Sesong
Sommer
Høyeste punkt
1352 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 12

Anna

Dersom du velger å telte i dalen er det lurt å være oppmerksom på sauene. Disse er nok vant til å få mat av campere. Flere har fått teltturen sin avbrutt fordi sauene har gjort "innbrudd" i ytterteltet og spist opp maten som lagres der.

Betalingsmiddel for bomvei

Vipps
Køyreskildring
Print ut