English

Melen (805 moh) fra Reset

Vestnes

Kort om turen

Det går flere turstier fra parkeringsplassen og innover Mellia. Er målet Melen, så starter stien helt mot nord på parkeringsplassen. Stien er tydelig det meste av veien.Et godt utgangspunkt for den vanlige ruta er den store steinen med grensetavla på. Denne turen tar dere med innover Mellia og opp østsiden av Melen. Helt grei tur uten noen form for utfordringer, med unntak av den vannvittig flotte utsikten 360 ° panorama, samt avstikkeren som vi gjorde oppe på ca 660 moh der du står på ei lita hylle og ser toppen av Melen, samt Fiksdalen og over mot Molde.Her får du testet om du er høyderedd! Det som kan være tungt for noen, er å gå på steiner og i ur, som her. Antakeligvis så er Melen en Nunatak. Se mer om nunataker på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Nunatak. Dette er et begrep om fjell som stikker over isen. Det er sannsynlig at Melen gjorde dette i siste istid. Når du nærmer deg toppen så ser du 'kun' heller og flate steiner. Disse kommer av frostsprengning av fjellet, som kun kan skje over isnivået (NB: min antakelse). Hele dalen er tom for stein med unntak av en 'gigantisk' klump: N 62°34' 24' '; og Ø 006°49' 07' '. Dette er en 'rund' stein, som bærer preg av å ha bli fraktet hit av isen.Pga. is skuringen så er dalbunnen så og si helt flat, som igjen gjør at det er enkelt å gå her - trenger ingen stier! Flott skiterreng og fiskevann er det her også. Maribu, en Røde Kors hytte er lagt inn som et eget veipunkt i GPX-filen. Samme som start.

Ruteskildring

Du følger en grei sti innover Mellia. Stien går rett østover fra parkeringsplassen og følger en merket sti inn mot Maribu. Denne er tydelig og merket med pinner, som er stukket ned i jorda og en gang i tida har de nok vært rødmalte. Sporlogen/GPX-filen går noe annerledes, og det går greit å følge denne. Det er kanskje noe lettere å følge hovedråsa innover. Det var barfrost og kaldt på vår tur, noe som gjorde at vi kunne gå over myrer og små dammer uten å bli våte :-) Like før Maribu deler stien seg og et tydelig tråkk tar deg med opp og forbi hytta. Lett terreng, går mellom tuer og noen busker. Herfra går en nordøstlig opp mot 470 høydemeter, på et lite platå. Nå er det i grunn bare å sikte på det høyeste punktet på Melen og gå på oppover fjellsiden. Man snor seg litt mellom enkelte steiner og 'lager' veien mens man går. Vel oppe på 660 meter så krysser dere en sti som går øst-vest. Anbefaler at dere legger fra dere evt. ryggsekk og tar med fotoapparatet. Følg råsa østover - det er litt av et skue som venter dere, vel og merke på en klar dag.Vel tilbake til sekkene så er det bare å fortsette oppover. Oppe på ca. 760 meter ser en varder og en form for sti, denne følger vi oppover til toppen. Pass på unger, og andre uten dybdesyn! Spesielt om de fortsetter nordover forbi varden, eller de begynner å bevege seg mot øst. Her er det fare for fritt fall noen hundre meter. Returen følger stien vi kom inn på ved ca. 760 meter. Denne er tydelig helt ned til parkeringen på Reset.

Tilkomst og parkering

Reset, øverst i Nakkedalen. Dette er det høyeste punkt på veien som går mellom Fiksdal og Vatne. Parkeringen ligger inne som et eget veipunkt i GPX-filen. Hvis du ser kommuneskiltet til Vestnes, når du kommer fra Vatne, har du kjørt 30 -40 meter for langt. Parkeringsplassen er lagt inn som et veipunkt i GPX-filen. Det er ingen avgifter.
Fottur
Blå
Lengde
6,6 km tur/retur
Stigning
505 m
Tidsbruk
2 t. 55 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 2,9

Offentleg transport

Nei

Anna

Vi begynte denne turen med mål om å gå opp vesteggen av fjellet. Det er her stien går, men denne er ikke tegnet inn på noen kart som jeg har sett. Derimot er det i karta tegnet inn en rute mot østeggen av fjellet, umerket fottur. Snakker heletiden om sørsiden av Melen. Etter at vi krysset Storelva, så gikk vi derfor østover for å finne denne ruten. Vi fant aldri noe som lignet på så mye som ei rås. Det er gangbart opp til toppen av Melen langs hele sørsiden, ingen vanskelige partier. På vår rute så traff vi på en god sti/rås på ca. 660 moh. denne gikk øst-vest. Vi gikk ut til østsiden og fikk et flott skue ned mot Fiksdalen og Romsdalsfjorden! Skal dere kun opp på Melen, vanlige stien, så er det 2.6 kilometer hver vei. Stien er tydelig, og snor seg mellom steiner, og det er kun de siste ca. 500 meterne av turen du går i/på stein.

Kart

Vestnes, blad 1220 II i M711 kartserien og Ørskogfjellet i Turkartserien
Køyreskildring
Print ut