English

Lauparen (1434 moh.) fra Grytalisætra

Ålesund

Kort om turen

Lauparen med sin 1434 meter er den høyeste toppen i Ørskog, og utsikten er bare fantastisk! Flott, men litt tung tur som på slutten går i bratt stigning. Med godt fottøy og respekt for fjellet er det ein tur dei fleste fjellvandrarar kan klare. Toppen har god plass og utsikta er storslått. I vest ser du ut mot havet, og fjella på Godøya og Hessa er lett kjennelege. I nord ser du Romsdalsfjorden og Molde. Nærmare ligg Stordalsfjella, i sør ser du langs Storfjorden mot Stranda, og i sørvest ser du fleire kjente fjelltoppar i Hjørundfjorden og i Sykkylven..

Ruteskildring

Turen starter i lett terreng frem til Grytavatnet. Dette er et flott turmål i seg selv. Det er flotte teltplasser og en del ørret i vatnet. Husk fiskekort hvis du prøver fiskelykken. På veien innover går du langs bekker og mindre vann som ligger idyllisk til i terrenget og som er flotte fotomotiv. Denne turen er godt skiltet og vardet frem til Trangbotn (998 moh.)Stien er også tydelig frem til ytre del av Trangbotn, men så blir den utydelig. Det ligger ofte noe snø her langt ut på ettersommeren som er grei å gå på. Det er i dette området du bør fylle drikkevannsflaskene før du går videre. Hold til høyre innover Trangbotn, og sikt på varden oppe på bandet i himmelsjå. Med ujevne mellomrom vil du se spor etter tråkk. Når du er vel oppe på bandet, fortsetter stien mot venstre/nord. Den er her tydelig det meste av veien opp mot toppen. Det er et lite parti over større steiner hvor den ikke er så tydelig, men det er satt opp mindre varder her. Hovedtråkket går noe til venstre på ryggen oppover. Etter ca. 100 meter på stein er du igjen over på jord/sand hvor spor igjen er godt synlig. Dette fører deg opp til ca. 1300 moh. Når du nærmer deg toppen skal du mot venstre, sikt mot en liten, men tydelig kløft i fjellmassivet. Det er her 'trapper' og rekkverk i fjellet. Dette er det bratteste partiet, men det er godt sikret. Når du har kommet opp denne kløften er det ikke mange meterne opp til toppen, men du må baute litt opp mot varden pga. steiner.

Returen går samme vei som opp og ser litt skummel ut frå toppen. Men med god tid og pausar, går dette greitt. Det er lurt å beregne nesten like lang tid ned som opp. Ruta inneholder en del løse steiner og noe grus på stien ned mot 1100 moh. Herfra og ned til Grytavatnet er det enklere terreng. Returen fra Grytavatnet og ned til Grytalisætra går på fin sti uten større utfordringer.

Tilkomst og parkering

Fra Sjøholt (E39) tar man av mot Valldal/Geiranger på FV 650. Følg denne ca. 7.5 km. Ta av mot nord/venstre opp mot Vaksvika. Kjør forbi Vaksvik kapell, videre på grusvei og ta etter hvert av til høyre mot Grytalisætra. Opparbeidet parkering ved sætra. 20 kr (2013) i bomavgift. Fra Romsdalssida: kjør innerst i Tresfjorden. Ta av opp langs elva forbi stadion og opp Kjersemdalen. Videre opp over tregrensa forbi Kjersemvatnet. Ta etter hvert av til venstre opp til parkering ved Grytalisætra.
Fottur
Svart
Lengde
14 km tur/retur
Stigning
1090 m
Tidsbruk
6 t. 30 min.
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
1386 moh
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 11,5

Offentleg transport

Nei.

Anna

Noe løse steiner mot toppen. Hold til venstre opp fra bandet på Trongbotn (998 moh.) Ruta brukar å vere grei frå midten av juli. For de som ikke vil opp på toppen så er et godt alternativ å bare gå opp i skaret (998 moh.) over Trangbotn, der det står en stor varde. Her er det et flott skue ned i Jasvollbotn, som også er et flott turmål, samt tilbake mot Storfjorden.

Kart

Turkartet Ørskogfjellet i turkart serien, eller Stranda, blad 1219 I i M711 kartserien.

Lenke til turskildring

Turmål i Ørskog kommune

Betalingsmiddel for bomvei

Kontanter kr 20 (2013)
Køyreskildring
Print ut