English

Hornindalsrokken (1526 moh) Norges flotteste fjelltur!

Stranda

Kort om turen

Denne turen som beskrives her er nok den minst benyttede for Hornindalsrokken, men den er uten tvil en av de mest spektakulære. Du går relativt trygt helt opp til toppen, det er noen glatte svaberg på vei opp mot Rokken, innerst i dalen. Dette er overkommelig, og de vanskeligste partiene kan man unngå - bare følg terrenget så går det greit. Utenom glatte svaberg så byr ikke denne lange turen på noen spesielle vanskeligheter - med unntak for de som har høydeskrekk! Hovedløypa opp til Rokken går fra nabodalen i vest, men det er denne turen inn Kjelstaddalen som gir mest for strevet! Kokartjønna er verdt en avstikker, og er et naturfenomen. Et oppkomme. Det er satt opp skilt som viser vegen dit, et stykke etter at du har passert Tverrelva. Det er hvit fin sand som virvler rundt i denne 'kjelen'. Når du kommer opp på toppen og ser ned mot Tyssevannet (regulert) 900 meter nedenfor, med overheng, så er den opplevelsen ubetalelig!For ikke å snakke om utsikten fra toppen. Tør påstå at det er ikke mange fjell som har en slik flott utsikt. Du må lene deg 'godt' utfor toppen for å kunne se foten av fjellet ned mot vannet under deg! Du følger en elv hele dalen, som du kan bade i, samt at du kan fylle vannflaskene. Men det kan lønne seg å fylle flaskene før du begynner på klyvingen innerst i dalbunnen. I GPX-filen ligger det et veipunkt, som viser hvor du finner det siste rennende vannet. Dette er litt avhengig av hvor sein/tidlig du går på året, samt snømengden i fjellet. God tur - denne vil du nok aldri vil glemme! Samme som start.

Ruteskildring

Fra Tronstad Grendahus går man nordover broa til Kjelstad. Ved broen står det skitlet mot Kvitegga og Kjelstaddalen. Det går en traktorvei inn til Tverrgarden som ligger et stykke inne i Kjelstaddalen. Her ligger det noen hytter og det er også starten på oppstigningen til Kvitegga. Veien fra Tronstad og inn til Tverrgarden sier seg selv, det er en ca 3 kilometer lang traktorveg. Det går greit å sykle inn dit med en hybrid- eller terrengsykkel, om en føler for det. Veien går nå over til ei rås, som det ikke er vanskelig å få øye på. Denne følger du helt inn i dalbunnen, og opp på et lite platå. Så langt har du gått mellom trær og busker, fra Tverrgarden. Her oppe er det åpent, og vi begynner å bevege oss mer over på berggrunn. Turen videre, opp til ca. 1100 meter går i terreng og på dårlig sti/natur. På venstreside av dalen, sørsiden, så snor det seg en jordvoll oppover. Det går et tråkk oppe på denne. Du bør ikke gå for langt til venstre, og heller ikke så mye midt i dalen, pga de store steinene som ligger der. finn en god vei mellom steinene. Det er en liten hammer midt oppe i dalen, denne kan det lønne seg å passere på sørsiden når du går oppover dalen, og på nordsiden når du går nedover igjen. Når du har kommet over hammeren så er det bare å sikte på det høyeste punktet oppe mot nordvest. Det ligger en snøbre her hele året. Ved 1200 moh ser en ofte spor i breen etter de som har kommet opp fra Store Luka/Blåvatnet.  Fortsett under toppen frem til øst- og nordryggen. Følg nordryggen til topps. I august 2010 så var her helt snøfritt. Det var kun en liten flekk helt oppe med varden.Da ble det mye gåing på stein. Det lønner seg å holde noe avstand til Rokken når du går nede i ura, evt. på snøen, når den ligger der. Det er såpass bratt at du kan løsne større eller mindre skred, samt at det fra tid til annen detter steiner ned fra fjellet.

Tilkomst og parkering

Samme som parkering. Grendahuset på Tronstad ligger inne med et eget veipunkt på GPX-filen. Tronstad Grendahus, ligger som eget veipunkt i GPX-filen. Ingen avgift. Det er dårlig skiltet til Grendahuset. Avkjøringen er til høyre i en slak venstresving når du kommer fra Hellesylt. Det er ca. 7 kilometer fra hellesylt på RV 60, eller vel 3.5 kilometer vest for krysset mot Norangsdalen.
Fottur
Svart
Lengde
19 km tur/retur
Stigning
1216 m
Tidsbruk
7 t. 50 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 8

Offentleg transport

Nordfjordekspressen går bla. forbi. Se http://www.frammr.no for detaljer.

Anna

Den vanlige turen via Store Luka er en del kortere i distanse ca. 12 km mot 19 km fra Tronstad. I tid så er det omtrent like langt, faktisk noe raskere fra Tronstad - selv med pauser og fotografering :-) Du går på en bred fin rygg og i trygge omgivelser, og du mister helt pusten når du kommer opp og får sett på utsikten. De som går den normale ruta går og ser opp på toppen hele veien, samt at den ruten er brattere og tyngre. Har dere ikke prøvd dere inn Kjelstaddalen så er det på tide!

Kart

Turkart Stranda kommune og Sunnmørsalpane Aust, Geiranger, blad 1219 II og Hjørundfjord, blad 1219 III i i M711 kartserien. NB: Begge kartbladene i M711 serien trengs!

Lenke til turskildring

Giftersteinen
Køyreskildring
Print ut