English

Hessaklimpen fra Osane

Ålesund

Kort om turen

Dette er favoritt veien min opp til Sukkertoppen/Hessaklimpen. Denne turen starter fra Osane i Skarbøvika, tar deg opp på toppen og ned til Hessaskaret og tilbake til Osane. Du kan selvfølgelig også starte fra Hessa barneskole og gjøre samme rundturen. Starten på turen sier dessverre ikke seg selv, men følgere dere GPS-filen så er dere på rett vei. For de som ikke har GPS så er turen fra Osane markert med svart tykk tape, helt opp forbi skoggrensen og videre oppover mot radiomasta på Hessaklimpen. Fra parkeringsplassen på Osane så følger du grusveien helt opp til enden. Her er det en liten parkeringsplass for de som bor i husa på nedsiden av veien. På oppsiden er det en liten koblingsboks som er et godt utgangspunkt. Fra denne boksen så er det et lite tråkk over myra mot skogen. Ved jevne mellomrom over myra vil du se tapen festet til einebusker og trestammer i skogholtet. Når du først har kommet deg over myra og til skogen så er stien der, ganske tydelig for en som er vant å gå litt ute i marka. Du skal kunne se fra tape til tape, som en "varde" på fjellet. Denne merka ruta vil ta deg trygt opp til toppen. Det er noen fuktige parti helt i starten, og når du kommer ut av skogen oppe på fjellet. Men generelt så er her tørrere enn på den "vanlige veien" fra Hessa barneskole. Turen opp er også noe tyngre, men burde ikke by på noen spesielle utfordringer. Pga orkanen Dagmars herjinger i desember 2011 ligger det noe rotvelt over stien oppe på høyden, men det går greit å passere disse trærne. Vel ute av skogen ser dere toppen av radiomasta. Da er det bare å sikte på denne så har dere veien. Vi er ikke så mange som går denne ruten, dette gjør at tråkket fra skogen og opp til masta ikke er så tydelig. Som nevnt tidligere så vil dere se noen svarte tape-biter her oppe også som vil vise vei. Du treffer på hovedtråkket rett nord om radiomasta.Flott tur med god utsikt over byen, flere plasser man kan sette seg ned og nyte skuet over distriktet rundt Ålesund. Sluttsted er samme plass som startsted på denne turen. Om du starter fra Hessa eller Osane spiller mindre rolle. GPS-loggen tar med seg en sving innom parkeringsplassen på Hessa barneskole. Parkeringsplassene er markert med eget parkeringsymbol.

Ruteskildring

Det er i grunn ingen vanskelige partier, med unntak av starten. Kan være noe vanskelig å komme inn på rett spor, men ser du den svarte tapen så er du på rett vei. Tyngste partiet er etter det som er blitt meg fortalt, når du kommer ut av skogen og må gå i gress/mose/ulendt terreng opp til masta. Dette blir oppveid mot utsikten!Slutten av turen på fjellet, ved Hessaskaret, er også noe bratt, men vi snakker ikke om klyving.

Tilkomst og parkering

Ved Osane er det stor parkeringsplass, enn så lenge. Det er snakk om at det kommer en idrettshall her. Regner med at den da vil ta beslag på noen parkeringsplasser. Etter skoletid så kan man alltids parkere i skoleplana på Skarbøvik ungdomsskole. Det er også et stort fri-område her med leikeapparat for unger. Osane v/grusbana evt. i skoleplana på Skarbøvik ungdomsskole etter skoletid. Det er også mulig å parkere ved KIWI-butikken - noe lengre å gå.
Fottur
Blå
Lengde
4,6 km tur/retur
Stigning
294 m
Tidsbruk
1 t. 55 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1,3
Sti 2,7

Offentleg transport

Det går buss til Skarbøvika og Hessa. For denne turen så kan du gå av i Skarbøvika ved Skarbøvik ungdomsskole.

Anna

Det er lagt inn 3 kryss i GPS-filen, disse punktene er tekstet. Det første krysset, på vei ned fra Hessaklimpen, viser hvor "min" sti og hovedstien ned til Sukkertoppveien skiller lag. De neste to viser hvor du kan ta av stien du går på og følge en side sti ned til hovedstien. Generelt er veien fra Hessaskaret MYE tørrere og bedre enn hovedstien. Ved to parti må du ned en liten skrent på 4-5 meter. Her må man bruke armene for å holde deg litt fast i trærne. Men det krever ingen anstrengelser, man må bare være litt mer varsom enn når man går på flat veg/god sti.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkart serien

Lenke til turskildring

Ålesund turlogg mål nr. 3: Sukkertoppen
Køyreskildring
Print ut