English

Godøya - Storrunden

Giske

Kort om turen

Det er flere andre utgangspunkter enn denne, bl.a. fra Alnes og inne på Valkvæ. Denne turen tar deg opp til Alnesvatnet og følger en egg rundt øya. Den første delen av turstien, som er noen år gammel, er ikke inntegnet på noen kart som jeg har sett. Det er en relativt lett tur. Tyngste partiet er opp til vannet, fra parkeringen, men da dette er en lang tur, kan de siste høydemetrene opp til Storhornet, på slutten av turen, bli noe tunge. Man behøver ikke å ta hele turen i ett jafs, men dele den opp i etapper. Det går stier på kryss og tvers der oppe, og om vinteren og når Alnesvatnet er islagt, kan man krysse over dette - sjekk tykkelsen først! Husk ispigger samt å løsne ryggsekken hvis du prøver deg over isen. Denne turen kan man gå hele året. Det er to utfordringer her: om vinteren isete stier og når det er varmt i været, er det noe mygg og fluer her oppe. :-) Turen fra Alnesvatnet ut mot Kjerringtindane og Lesten er spektakulær. Du følger en sti som ligger 300 meter over havet, og det er stupbratt ned mot sjøen. Flott skue, med flere høydedrag som gir god utsikt over 'øyriket'. Den flotteste utsikten på Godøya er selvfølgelig oppe på Storhornet - 360° panorama!, men totalt sett gir turen ut til Kjerringtindane og Lesten en bedre opplevelse. Under andre verdenskrig brukte tyskerne Kjerringtindane som blink. De praktiserte med kanonene på Kvitneset, Hareidlandet, og skjøt mot denne fjellsiden ca. 6 kilometer unna. Samme som start.

Rutebeskrivelse

Kartet og sporloggen viser terrenget du skal bevege deg i. Ved et par plasser ut mot Kjerringtindane er det lettere klyving. Det samme er det på vei ned fra Storhornet. Dette er høydedrag med en 3-4 meters høyde som er opp i en 70° - 80°. Dette kommer ikke frem av kart/logg. Denne rundturen starter på Gjuv. Her er det en parkeringsplass på sydsiden av FV 125. Det er en informasjonstavle på stedet. Turen starter ca. 100 meter nord for parkeringsplassen, følg en innkjørsel, bilvei opp til skogkanten. Det er noen skilt som viser mot 'Fjellsti', som er dit vi skal.Der hvor veien brekker til venstre, går vi rett frem og inn i skogen. Starten ligger inne som et eget veipunkt i GPX-filen. Stien er tydelig hele veien opp til Alnesvatnet, og det er flere 'benker' langs ruten opp. Noen meter før du er oppe på toppen ved Alnesvatnet, skal du ta til venstre, mot vest. Det ligger en stor stein som er et godt siktepunkt for starten på stien. Steinen er også lagt inn i GPX-filen som et veipunkt. Fra denne steinen er stien tydelig resten av veien rundt denne Storrunden. Stien rundt følger en naturlig egg/kant rundt sør- og vestsiden av Godøya. Det er noe luftig ved et par gjøl. Man bør kanskje holde et ekstra godt øye med de yngste på denne strekningen. Når man har kommet rundt på nordsiden, er det ingen slike farer, unntatt ved Johan Skytt-steinen - om man velger å ta turen ut.Neste 'utfordring' blir turen opp til Storhornet, mest fordi man kanskje er blitt litt sliten i beina. Utsikten fra toppen er fantastisk! Her må man bare nyte stunden og samle krefter til nedoverturen. Her er det et par partier med noe klyving. Dette partiet kan være lettere å klyve oppover enn nedover, ta i så fall til høyre ved Alnesvatnet og gå runden motsatt veg av turbeskrivelsen. Resten av turen er helt grei.

Adkomst og parkering

Denne turen starter fra Gjuv på sørsiden av Godøya. Parkeringen er lagt inn i GPX-filen som eget veipunkt. FV 125 tar deg med frem til parkeringen, som er tydelig merket på nedsiden av veien, hvor stien starter. Det står et skilt, 'Fjellsti', som peker mot stien. Du følger en oppkjørsel rett bak parkeringen, og stien starter ved siden av garasjen. Det er en flott småbåthavn i Geilevika, for privat personer (avgift). Også på Alnes er det en småbåthavn, startstedet blir da fra Alnes og opp fjellet, ellers er turen lik denne beskrivelsen. Opparbeidet parkeringsplass for 5-6 biler på Gjuv. Ingen avgift i 2012.
Fottur
Blå
Lengde
9,5 km tur/retur
Stigning
456 m
Tidsbruk
3 t. 35 min.

Løype på kart

Valg for kartet:

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.2
Sti 7,7

Offentlig transport

Man kan komme til Godøya med buss og egen båt. Det er en flott småbåthavn i Geilevika, for privatpersoner (avgift). Også på Alnes er det en småbåthavn, startstedet blir da fra Alnes og opp fjellet, ellers er turen lik denne beskrivelsen. Se http://www.177mr.no

Annet

NB! Steinen kan være glatt selv på en varm dag, spesielt om morgenen og på kvelden pga. duggfall.

Kart

Ålesund, blad 1119 I i M711 kartserien og Ålesund i turkartserien
Kjørebeskrivelse
Print ut