English

Gapahuken ved Kårebu i Brøstdalsløypa

Lesja (Innlandet)

Kort om turen

Fin rundtur på 14 km i variert småkuppert terreng. En del korte bratte bakker, ellers ganske lettgått. Halvveis på runden ligger Kårebu og en gapahuk hvor man kan nyte matpakken, før man suser ned bakkene mot Bjorli.  Gapahuken ved Kårebu i Brøstdalsløypa der løypa også tangerer Rånåkollen rundt.

Ruteskildring

For å komme til Gapahuken må en gå en kombinasjon av Bakkeløypa og Brøstdalsløypa. Turen beskrives her som en rundtur mot klokka (og sola). Fra Miljøstasjonen går løypa mot vest, krysser Rauma elv og en kommer til et løypekryss på et stort jorde (ca 1 km). Dette er start og slutt på på den korte rundturen Bakkeløypa. Ta til høyre i dette krysset. Etter en del stigning kommer en til et nytt kryss (ca 2,5 km fra start) der en også tar til høyre. Herifra en kupert løype som følges helt til en kommer frem til gapahuken etter ca 8 km. Ved gapahuken er det også et løypekryss der Rånåkollen rundt og Brøstdalsløypa møtes. Turen fortsetter videre til den igjen møter Bakkeløypa (gå rett frem) og en kommer ned på jordet med det første løypekrysset der en kan gå tilbake til Miljøstasjonen. Dersom en starter i Bølia går en først den korte Bøliløypa (i valgfri retning) til endes og en er da på det tidligere omtalte jordet der Bakkeløypa starter. Alternativt passerer en også gapahuken dersom en går Rånåkollen rundt. Dette blir en litt lengre tur med større høydeforskjell. En annen mulighet er å gå halve Rånåkollen rundt. Da parker en i Rånå, går vestover, passerer gapahuken og går videre til Bjorli. Dette gir flere nedoverbakker en oppoverbakker og kan være lettere som en familietur. En må da sende mor eller far videre for å hente bilen...

Tilkomst og parkering

Parkeringen ved Bjorli miljøstasjon (ved Bjorli Stasjon) er startsted for denne turen. Fra rundkjøringen på Bjorli (ved YX bensinstasjon) kjører du ca 300 m i retning Åndalsnes på E136. Ta avkjøring til venstre der det er gratis parkering ved miljøstasjonen og langs blindvegen i retning vest. Alternativt startsted for Bakkeløypa og Brøstdalsløypa er Bølia Skistadion. For å komme hit kjører du E136 i retning Dombås fra rundkjøringen. Etter ca 1,5 km følger du skilting til venstre mot Rånå, kjør over elven og ta første avkjøring til venstre. Alternativt startsted dersom en ønsker å gå Rånåkollen rundt er parkeringen i Rånå/Asbjørnsdalen (20 kr). Dette er også et fint startsted derom en ønsker å gå fra Rånå til Bjorli. Dette er en tur som gir mest nedoverbakker. Gratis parkering ved miljøstasjonen/jernbanestasjonen på Bjorli.
Skitur
Rød
Lengde
14 km tur/retur
Stigning
0 m
Tidsbruk
2 t. 20 min.
Sesong
Vinter, Vår, Sommer, Høst

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Preparert med tråkkemaskin 14

Offentleg transport

En kan benytte buss og tog. Bjorli sentrum med busstopp ligger 200 m unna, mens togstasjonen ligger 150 m fra startsedet.

Anna

Ta gjerne med ved. Det er bålpanne og tilrettelagt for bålbrenning ved gapahuken. Husk å rydde etter deg og ta med all søppel hjem.

Kart

Turkartet "Romsdalsfjella sør" og "Tafjord" i Norge-seirien dekker området i målestokk 1:50 000. På nettsidene til Lesja kommune kan du laste ned løypekart for området: http://www.lesja.kommune.no/artikkel.aspx?AId=26627
Køyreskildring
Print ut