English

Frostadtind (807 moh) fra Reset

Vestnes

Kort om turen

Det går flere turstier fra parkeringsplassen og innover Mellia mot Frostadtind. Dette blir en rundtur som tar deg opp til Litlevatnet, over Vardtua og Stortinden (801 moh) og ca. 600 meter østover mot Frostadtind (807 moh). De fleste som sier at de har vært på Frostadtind, har nok ikke vært der. Det er den store varden på Storetinden som har vært målet. Denne ruten, som vi skal følge, er også grei for de som går på ski. Stien er tydelig det meste av veien. Denne turen tar deg med sørøstover Mellia, og følger vesteggen av Frostadtind opp mot toppen. Helt grei tur med kun en bratt oppstigning, på ca 120 meter, langs elven opp til Litlevatnet. Det er et fantastisk rundskue som møter deg både på Storetinden og Frostadtinden.Turen fra Frostadtind, nord og ned til Mellia, sier seg selv og er ganske enkel. Følg egga, stien går nok så langt øst på denne og her er det et flott skue ned mot Tomresetra, skipsverfta i Tomrefjorden og ikke minst panoramaet opp mot Romsdalsfjorden! Hele dalen er tom for stein, med unntak av en 'gigantisk' klump: N 62°34' 24' '; og Ø 006°49' 07' '. Dette er en 'rund' stein, som bærer preg av å ha bli fraktet hit av isen. Pga. is skuringen så er dalbunnen så og si helt flat, som igjen gjør at det er enkelt å gå her - trenger ingen stier! Flott skiterreng og fiskevann er det her også.Maribu, en Røde Kors hytte er lagt inn som et eget veipunkt i GPX-filen. Her finner dere også telefonnummeret til hjelpekorpset. Samme som start.

Ruteskildring

Du følger en grei sti sørøstover - rett mot en fjellvegg på ca. 120 meters høyde. Stien fortsett opp denne fjellveggen, i sikk-sakk, på østsiden av fossefallet fra Litlevannet og Svartevatnet. Dette er en mye brukt sti, så den er ganske tydelig i terrenget, i tillegg når du kommer opp på flata, ca 370 høydemeter, så er den merket med pinner, som er stukket ned i jorda og en gang i tida har de nok vært rødmalte. Stien fra Litlevannet er også tydelig i terrenget. Her er det også satt opp større og mindre varder langsruta som fører deg bort til stien som kommer opp fra parkeringsplassen ved Høgsætra i Engesetbotnen.Det er satt opp skilt i dette krysset. Hoved bolken av de som går opp til Stortinden starter nok fra Høgsætra evt. vinterparkeringen nede på Storsætra. Der nede er det bompenger. Stien videre oppover sier seg selv, den går mellom steiner og er godt synlig. Det er en noe seig bakke opp til Vardtua hvor man kan legge inn noen hvileskjær og nyte utsikta før en fortsetter de siste meterne bort til Stortinden (801 moh). Her er det kun Frostadtind som sperrer noe for noe av utsikten. Varden på Stortinden er stor, og den er bygd opp av heller. Det spørs om ikke Frostadtinden og Stortinden var nunataker. Se mer om nunataker på Wikipedia: http://no.wikipedia.org/wiki/Nunatak. Dette er et begrep om fjell som stikker over isen. Det er sannsynlig at disse toppene gjorde dette i den siste istiden. På toppen så ser du 'kun' heller og flate steiner. Disse kommer av frostsprengning av fjellet, som kun kan skje over is nivået (NB: min antakelse). Det er et flott skue ned mot Svartevatnet - pass på å ikke gå forlangt ut på kanten! Når det er snø, så er det ofte at skavlen henger utover. Løsner disse så blir det en bråstopp ca. 250 meter nedenfor... Nå er det bare sjarmøretappen igjen bort til selveste Frostadtinden. De 600 meterne bortover tar deg 6 meter høyere enn Stortinden. Her er nordsiden brattere enn på Stortinden, samt at du nå får med deg 'hele' ytre Romsdal, samt Sunnmørsalpene! Her er det bare å nyte utsikten i fred og ro før nedstigningen starter.Det er nå bare nedoverbakker til parkeringen på Reset. Stien fra Frostadtind og ned mot Mellia følger egga, helt mot øst, den er godt synlig. Når du kommer ned på en 570 - 560 meters høyde så er du i et flatt terreng med noen busker spredt rundt om. Du kan velge om å følge stien, som er merket med ujevne mellomrom, eller du kan sikte deg inn mot Maribu, hytte nordvest for Mellivatnet, og gå mot denne. Dette er et lett gått terreng, og man behøver strengt tatt ikke å følge stier her. Det ligger flere hytter langs vatnet og det er flere stier som du vil passere, evt. som du kan slå inn på for å gå ned til Reset. Stiene i området, nede på Mellia, er godt merket med pinner - riktig nok uten maling.Dette er bare en rask transport etappe, og snart er du tilbake på parkeringsplassen. Følger du sporloggen så vil du passere grensetavlen, som er boltet fast på en stein like ved parkeringsplassen.

Tilkomst og parkering

Reset, øverst i Nakkedalen. Dette er det høyeste punkt på veien som går mellom Fiksdal og Vatne. Parkeringen ligger inne som et eget veipunkt i GPX-filen. Hvis du ser kommuneskiltet til Vestnes, når du kommer fra Vatne, har du kjørt 30 - 40 meter forlangt. Parkeringsplassen er lagt inn som et veipunkt i GPX-filen. Det er ingen avgifter.
Fottur
Blå
Lengde
9,6 km tur/retur
Stigning
507 m
Tidsbruk
3 t. 40 min.

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Sti 6,7

Offentleg transport

Nei

Kart

Vestnes, blad 1220 II i M711 kartserien og Ørskogfjellet i Turkartserien
Køyreskildring
Print ut