English

Fjellstua (130 moh.) via Vannspringdalen og Dam 4

Ålesund

Kort om turen

En flott tur fra Ålesund sentrum over Aksla, via den bratteste bakken i Ålesund, og ut på Fjellstua. Her kan man få seg god mat og drikke, eller bare ta seg en kopp kaffe og is før man går ned trappene mot Byparken.  

Ruteskildring

Fra Utstillingsplassen går du rett nord mot Nørve skole. Du må krysse to gater, og ta til høyre på Parkgata. Vi skal så opp andre gate til venstre, Grensegata, så til høyre på Bergveien. Etter noen meter på Bergveien tar vi første vei til venstre, opp Vannspringdalen. På toppen av Vannspringdalen er det noen trapper som leder opp mot fjellet. Vi skal opp 44 trappetrinn, til et lite hus som da ligger på venstrehånd. Her er det en liten avsats. Sporloggen tar deg nå nordover og inn i skogen, opp noen trapper og videre på en grei sti. Du står snart på vestsiden av det som var Dam 4. Denne er fylt igjen, og det er bare en liten 'sølepytt' her når det regner. Du følger nordsiden av 'dammen' ca. 40 meter, her er det en skrent du skal opp. Når du nå står oppe på hylla, ser du tydelig stien/veien videre. Det er stidelinger både til høyre og venstre, men disse skal du gå forbi. Stien du følger er tydelig.  Etter hvert kommer du inn på gangvei som fører frem til Fjellstua. Noen hundre meter fra fjellstua er det satt opp en flott grindaløe. Her kan man ta med seg medbrakt mat og nyte utsikten mot Sunnmørsalpane, samtidig som man kan sitte tørt og godt om det skulle regne eller blåse. Til slutt følger du trappene ned fra Fjellstua til byparken. I Parkgata tar du til venstre tilbake til Oppstillingsplassen og utgangspunktet.

Tilkomst og parkering

Denne turen starter fra Utstillingsplassen i Ålesund. Flere parkeringsmuligheter i byen. De fleste er avgiftsbelagte.
Fottur
Blå
Lengde
1,54 km en vei
Stigning
94 m
Tidsbruk
1 t. 0 min
Høyeste punkt
126 moh

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.8
Sti 0,3

Offentleg transport

Du kan ta buss til Utstillingsplassen, og andre busstopp i nærområdet. Les mer om kollektivtransport her: http://kollektivtransport.smp.no/services/kollektivtransport/

Anna

Det er flere sitteplasser og en gapahuk langs denne ruten over fjellet. Det er Aksla Vel som står for vedlikehold av disse. Også stiene over fjellet er det denne velforeninga som står for.GC Rieber Fondene har donert penger til Aksla Vel for å finansiere noen av grindløene i området. I disse løene kan du nyte mat og drikke i flotte naturomgivelser, samtidig som du stort sett er i ly for vær og vind. Aksla Vel har en egen Facebook-profil.

Kart

Papirkart: Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien. Digitale kart: http://kart.alesund.kommune.no/webinnsyn/Content/Main.asp?layout=alesundsula&time=1332687312&vwr=&MapType=png

Lenke til turskildring

Gangveier og stier på Aksla
Køyreskildring
Print ut