English

Eltrane på ski

Sula

Kort om turen

Flott tur via Vonhytta og ut til Eltrane på fjellet. Her er det ingen krevende partier, og et enkelt fjellskiterreng . Her får du oppleve et Sunnmøre i miniatyr: Fjord og fjell på 'alle' kanter!

Ruteskildring

Denne turen starter fra 'kommane' på Sula. Sporloggen tar deg østover, fra parkeringsplassen, og inn på Vonløypa. Vi følger traktorvei helt opp til Vonhytta. 

Vonløypa er ofte oppkjørt av snøscooter. Det kan lønne seg å følge skiltet mot Eltrane, som står like ved Røde Kors hytta. Fortsett på sørsiden av Grøthornet og ut til Eltrane. Det er en litt bratt bakke på nordsiden av Grøthornet som er lettere å gå opp, enn å renne ned pga. store steiner etc. i traseén. Alternativt så følger man ruten som er tegnet på kartet (GPX-filen) og på returen så sikter man seg opp til nordenden av Grøthornet, fra Kjerringvatnet. Vår tur gikk opp til Vonhytta, videre over Grøthornet, for så å renne sørvestover mot Langerabben. Her gikk vi vestover mot Eltrane. Som det går frem av bildene så kan det være lite snø på toppene, og spesielt ute på Eltrane. Her går man ofte over lyngen. Steinene klarer man fint å unngå. Dette er en flott skitur, som antakeligvis ikke alt for mange har tatt. En fantastisk tur er dette også ved fullmåne, og klart vær. Dette må bare oppleves. God tur til Sunnmøres by-nære ski eldorado!

Tilkomst og parkering

Turen starter ved vannkummen i enden av Molværsbrauta. Man kan enten gå, (sykle), eller kjøre bil opp fra Langevåg sentrum. Evt. gå fra Lerheimkaia om man kommer med hurtigbåt fra Ålesund. Parkering på/ved vannkummen i enden av Molværsbrauta. Ingen avgift.

Skitur
Blå fjellski
Stigning
768 m
Tidsbruk
7 t. 40 min.
Sesong
Vinter
Høyeste punkt
653 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Delvis

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Preparert med tråkkemaskin 8,2

Offentleg transport

Se internett: http://www.frammr.no/ (Sularuta) http://www.sularutelag.no Man kan også ta hurtigbåten fra Ålesund til Langevåg, da blir det noen ekstra kilometer langs veien.

Anna

Grunnen til at denne løypa er kategorisert som 'Blå' er pga. nedkjøringen fra VONhytta og ned til parkeringen ved kommane. Relativ smal og svingete vei. Turen ut til Eltrane på fjellet, fra VONhytta vil jeg karakterisere som 'Grønn'. Her er det ingen krevende partier, fin tur i enkelt terreng. NB: Anbefaler at dere går den nordligste ruten ut til Eltrane. Det er et krevende parti på nordsiden av Grøthornet, som er best å gå opp. Alternativt så kan man på returen sikte seg opp mot Grøthornet fra Kjerringvatnet, for så å renne ned til VONhytta. Det er ikke alltid man har oppkjørte løyper. Det er i hovedsak snøscooter transport til Rødekorshytta og VONhytta som lager disse flotte spora. Fra VONhytta må man lage spora selv, hvis ingen andre har vært på tur før deg. I advemt så kommer Sulanissen frem. Da er det servering av grøt og innlevering av lapper med ønsker for julen.

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkart serien
Køyreskildring
Print ut