English

Bjørnsund Fyr

Hustadvika

Kort om turen

Bjørnsund – øygruppa ytterst mot storhavet på Romsdalskysten. Som fra forrige hundreårsskifte til langt fram på 1950-talet var to livskraftig, levende samfunn der folket var full av optimisme. I dag fraflytta fiskevær nytta til rekreasjon for unge og gamle. Fyret ble bygd i 1871 og har vært bebodd av tre familier helt fram til 1974. Fra den tid var fyret bemannet på turnus helt frem til 1994, da det ble automatisert. Fyret eies nå av Staten og er fredet. Turen går over moloene og «barene» til fyret på Moøya. Du har utsikt mot hele Hustadvika, Bud, Ona og Norskehavet. Her kan du oppleve ruskevær, bølger og storbåra fra havet, eller en nydelig solnedgang. Fyrstasjonen ble automatisert i 1994. Det er også jettegryter og et flott biologisk mangfold på utsida av Fyret.  Merk: vær forsiktig på utsida av Moøya, da dønningene fra havet kan være uforutsigbare og lunefulle. Turen slutter der den startet, enten ved hovedkaia på Nordre Bjørnsund, eller på Fyrkaia.

Ruteskildring

Målet for denne turen er Bjørnsund Fyr på Moøya. Fra kaia på Nordre Bjørnsund følger man veiene til skolen. Du ser skilt ved gamle murer. Passèr fotballbanen ved siste huset og gå gjerne forbi Isbjørnen bak skolen. Følg så moloene og barene utover mot fyret. Du ser hele tiden Fyrstasjonen, som er målet. Den ligger på Moøyas høyeste punkt, som er ca 26 meter over havet. Retur samme veg, eller til Fyrkaia hvor rutebåten legger til. OM man ikke klarer eller vil gå den lengste turen, kan man komme seg til Fyret ved å gå fra Fyrkaia. Passer for bevegelseshemmede, er nok også mulig for rullestol/barnevogn, men den siste bakken opp mot fyret er bratt.

Tilkomst og parkering

Det går rutebåt fra Bud Havn, MEN MERK DEG at man må BESTILLE tur på forhånd på sms. Båten går ikke på oppsatte rutetider, om det IKKE er bestilt tur på forhånd. Fullstendige rutetider og info om bestilling på dene linken: https://www.frana.kommune.no/tjenester/kultur-og-fritid/bjornsundruta/ Selve gåturen kan ha 2 startpunkt. 1. Kaia på Nordre Bjørnsund. 2. Fyrkaia på Moøya ved selve fyret.
Fottur
Grønn
Lengde
1,90 km en vei
Stigning
14 m
Tidsbruk
1 t. 0 min
Sesong
Vår, Sommer, Høst
Høyeste punkt
10 moh
Merking
Ikke skiltet eller merket
Mobildekning
Ja

Løype på kart

Underlag Lengde i km
Grus 1
Sti 1

Offentleg transport

Det går rutebåt fra Bud. MEN MERK at man må bestille tur på SMS for at båten skal gå. Se beskrivelse under Startsted. https://www.frana.kommune.no/tjenester/kultur-og-fritid/bjornsundruta/ Billettpriser: Voksne 150 kr / Barn 80 kr.

Anna

De som kommer med privatbåt kan legge til på gjestekaia innerst i havna, og gå til Fyret derfra. Man bør ikke gå for nærme havet når det er store dønninger. Vær spesielt varsom på nordsida av Moøya. Fra 1. juli - 5. august er det vanligvis sommercafe på Nordre Bjørnsund i Leirskolens lokaler på brygga.

Kart

Harøyfjorden 1:50 000 2007
Køyreskildring
Print ut