Hvordan komme til Vannspringdalen fra Utstillingsplassen:Rett nord for Utstillingsplassen ligger Nørve skole. Du må krysse to gater, og ta til høyre i Parkgata. Vi skal opp andre gate til venstre, Grensegata, så til høyre på Bergveien. Etter noen meter på Bergveien tar vi første vei til venstre, opp Vannspringdalen.
På toppen av Vannspringdalen er det noen trapper som leder opp mot fjellet. Vi skal opp alle trappene, men alternativt kan du ved det 44. trappetrinn, ved et lite hus som da ligger på venstrehånd, ta deg en tur nordover og inn i skogen, opp noen trapper og videre på sti. Du står snart på vestsiden av Dam 4. Denne dammen er tømt, og fylt igjen. Du kan greit gå østover og inn på den vanlige stien igjen. Du står nå ved Ragnhilda, en utmark over bebyggelsen. Her er det flere epletrær med gode epler!
Vi tar stien til høyre oppover bakken, men vil du ha en noe kortere tur, ca. 500 meter, tar du den stien til venstre helt opp til demningen (Dam 2).
Denne turen tar stien til høyre og opp til stikrysset. Her fortsetter vi østover mot Fjelltun - ca. 250 meter. Noen titallsmeter før vi går inn på Roald Amundsens veg deler veien seg. Her tar vi den mot nord (venstre). På toppen av bakken tar vi igjen til venstre, vestover. Vi ser her gapahuken, som ligger idyllisk til, ikke langt fra vannet til Dam 2.
Noen meter sør for gapahuken er det en lysmast. Denne blir pyntet opp som et juletre og tennes første søndagen i advent. På toppen er det montert en spesiell stjerne, som står der hele året (uten lys).
Fra gapahuken går turen videre langs utsiden av Dam 2, og opp til Dam 3. Her er det montert flott belysning langs gangveien.
Etter Dam 3 står vi oppe på bilveien. Vi krysser raskt denne og sikter oss inn på stien på motsatt side. Denne ligger over Ravneskaret, som kan ta deg ned til Borgernes Veg.
Veien videre går fra grus til 'natur'. Tråkket er tydelig, og vi holder til høyre i første krysset etter der rekkverket slutter.
Nå går vi over en 'hul' del av Aksla. Noen av gangene i fjellet er åpne, og ved å utforske de tydelige sideveiene kan du gå på utsiktspunkt og skyttergraver i betong. Husk lykt!
Denne haugen, mellom Dam 3 og Kniven, er veldig fruktbar. Du kan finne store saftige blåbær og tyttebær her oppe.
Vel over haugen, står du nede på bilveien igjen. Da har du valget om å gå opp til venstre over Kniven - flott utsiktspunkt, eller følge asfalten ned mot Fjellstua.
Det er bestandig godt med en pause ute på utsiktsplassen på Fjellstua, med en kopp kaffe/te og noe å bite i:
http://www.fjellstua.no
Har du med deg medbrakt mat eller drikke, kan denne nytes på 'Indianermarka', noen hundre meter fra Fjellstua. Her har du også flott utsikt mot Sunnmørsalpene, og du kan sitte tørt og godt om det skulle regne eller blåse.
Vi går så ned de 418 trappetrinnene til Byparken. Trappetrinn og hvileplasser er lyssatt.
Nede i trappene er det laget et utsiktspunkt 'Byrampen'. Her kan du ta deg en tur ut på utsiktsplatået med glassvegger og ta spektakulære bilder. Nydelig uansett tidspunkt og vær, men kanskje spesielt på kvelder med lav rød sol...
Vi passerer også Kanonå, som var den gamle brannvarslingskanonen i byen. Den har visstnok kun vært brukt to ganger. Første gangen den var i bruk stod den nede i parken, og blåste ut vinduene i husa rundt da den varslet en brann. Den ble så flyttet opp hit, og ble brukt andre og siste gang i 1904, i forbindelse med Norges mest kjente brann.
Vi er snart nede i parken, som er rikt utsmykket med diverse statuer og bautaer, samt en flott oppgradering av 'andedammen', nå med en flott bekk som er lyssatt.
Vi tar sikte på lekeplassen, nede mot sør. Den ligger ved Parkgata. Vi krysser denne og fortsetter de siste meterne til Utstillingsplassen. På denne korte stubben, passerer du Jacu, Ålesunds eget kaffebrenneri. Her er det mye godt å velge mellom:
https://www.jacu.no/