English

Tyskerstien

Ålesund

Kort om turen

En helsvart tur på Sukkertoppen??Ja! Denne turen er kun for de som er spesielt interessert i bergarter, løs mose, glatte og bratte berg. Det er en heller tvilsom sikring av ruten, med diverse tau og kjetting. Disse er festet til øyebolter som er boret fast i fjellet. Øyeboltene virker solide nok, men hvem passer på tauet? Det er slitt flere plasser. Bare pass på, når dere klyver, ikke ha for stor vekt på tauet. Denne turen, med beskrivelse, tar deg opp på Sukkertoppen fra Hessabana, og videre ned til Osane. Du kan kombinere denne ruten med 'Trollråsa': http://mrfylke.no/Morotur/Turer/Trollraasa Da får du en relativt kort tur. Opp (anbefales) til tyskernes utkikkspunkt, og ned på nordsiden av Sukkertoppen på 'god' sti.Da er det greit å parkere ved Hessabana. Anbefalingen er å starte turen fra Hessabana og gå/klyve opp til toppen av Sukkertoppen. Det går fint an å gå andre veien óg, men de fleste vil synes at det er lettere å klatre oppover enn nedover i slike bratte skråninger. Tråkket opp fra Hessabana er synlig for de som er fjellvant, vi snakker ikke her om en sti, men et tråkk opp gjennom ei steinrøys. Her og der er det sprayet med oransje maling. GPS-sporet for denne turen er ikke redigert, så det er litt 'hopp og sprett' i loggen. Grunnen til dette er at den dagen vi gikk her stod satellittene så lang vest at signalene kom i skyggen av bergveggen som vi fulgte oppover. Det at man bokstavelig talt også må gå under jorden på ca. 100 meterskota gjør også sitt til at GPSen sleit litt på denne turen. Dette til tross for at den hang utenpå fotobagen. Oppe på ca. 130 meter er det en liten traversering. Her er det bare tauet som er sikring. Kkanten som du balanserer på er ikke dypere enn 5 - 6 centimeter. Gode sko (f.eks. Scarpa) med harde Vibramsåler er å foretrekke. Oppe på vel 150 meter er du ferdig med klatringen. Ute på dette platået lå utkikksbua som tyskerne hadde her under 2. verdenskrig. Denne er fjernet. På veien opp kan du se noe plank i fjellsiden. Muliig at dette stammer fra hytta. Fra dette platået og opp til toppen går det greit for de fleste. Dere treffer på Trollråsa, som dere kan følge ned på nordsiden av Sukkertoppen om du vil det, eller fortsette opp til toppen og videre til Osane. Det blir noe klyving det siste stykket opp til toppen, men dette skal ikke by på noen vanskeligheter. Når du kommer opp på kote 250, passerer du 'Steinen'. Herfra er stien igjen tydelig hele veien ned til Osane i Skarbøvika. Se også Morotur beskrivelsen 'Hessaklimpen fra Osane': http://mrfylke.no/Morotur/Turer/Hessaklimpen-fra-Osane for utfyllende kommentarer og beskrivelse. Samme som startstedet: Parkeringsplassen på Osane i Skarbøvika.

Ruteskildring

Utgangspunktet mitt er fra Osane i Skarbøvika, men du kan like gjerne parkere ved Atlanterhavsparken. Disse parkeringsplassene er per dags dato gratis. Fra Osane følger du Hellig Olavs gate opp til enden av rekkehusa. Her går den over i vegen som heter Storskaret. Denne følges opp til første høyresving. Herfra går det en grusvei rett fremover mot havet og Tueneset. Når du først er kommet på denne grusveien, er resten grei skuring. Ved bunnen av bakken, tar du til venstre mot Hessabana. Du skal opp mot kunstgressbana. Selve tråkket starter fra vestkanten av denne.

Tilkomst og parkering

Denne ruten starter fra parkeringsplassen i Osane. Her er det en stor parkeringsplass, enn så lenge. Det er snakk om at det etter hvert skal komme en idrettshall her. Regner med at den da vil ta beslag på noen parkeringsplasser. Det er også et stort friområde her med leikeapparat for unger. Se startsted over. Det er ingen avgiftsbelagte parkeringsplasser på Hessa.
Fottur
Svart
Lengde
4,6 km tur/retur
Stigning
309 m
Tidsbruk
1 t. 55 min.

Løype på kart

Val for kartet:

Underlag Lengde i km
Asfalt 0,8
Sti 1,6

Offentleg transport

Sidem det er lettest å starte fra Stavneset, er det enkleste å følge Bybussen til Sævollen. Herfra følger du bilveien til Hessabana, hvor tråkket starter. Der du kommer ned ved Osane i Skarbøvika er det ca. 200 meter bort til busstoppet ved Skarbøvik ungdomsskole. Man kan også ta bussen til Atlanterhavsparken (går kun i sommerhalvåret). Ellers kan du følge Bybussen til Skarbøvik omsorgsenter eller Skarbøvik ungdomsskole og gå over Storskaret og ut til Stavneset. Se http://www.frammr.no

Anna

NB: Du trenger ikke noe klatreutstyr eller lignende på denne turen, hvis du følger GPS-sporloggen, men ta det rolig å gå på de sikre stedene. Det er noe klyving for å komme opp, samt traversering på 5-6 cm dype hyllekanter. Absolutt ikke noe for hvem som helst.

Kart

Køyreskildring
Print ut