Om turen

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

X Grønn

Lengde tur (km)

3.2

Lilletoppen på Aksla (Sørnesmarka fra Kråmyra)

Kulturminner

Forskjellige rester etter krigens dager, samt radiomaster fra gamle Ålesund Radio. Tar du deg en tur til den sørøstlige delen av Kråmyra, i bakken nedenfor Ålesund Radio og Myra, finner du rester etter den gamle hoppbakken som lå her.

Turbeskrivelse - hvor skal du gå/sykle/padle/gå på ski

Hvis du åpner lenken nedenfor. 'Gangveier og stier på Aksla', vil du få et oversiktsbilde av turområdet. Det er i hovedsak den gule løypa vi skal følge, fra Aksla til Sørnesmarka, og den røde (lysløypa) tilbake til bilen.

Vi starter på Kråmyra som var hjemmebana til Aalesunds fotballklubb (Aafk) gjennom mange år. I dag er det byggefelt her, slik at selve adkomsten til turstart vil nok bli endret over tid.

Fra Fjelltun Barnehage, går vi sørover mot en liten 'bro'. Den er svært glatt når den er fuktig. På denne åssiden hadde Aafk en av sine tribuner. Man holdt seg fast i gresstuster etc. for ikke å falle ned og inn på bana.

Når du har gått over denne 'broa', er du på stien som er tydelig hele veien mot Sørnesmarka. Vel oppe på ryggen av denne åsen kommer du inn på en noe bredere sti, som går østover mot gamle Ålesund Radio.

Vi skal krysse Framvegen, og gå gjennom bommen på bilveien. Like etter denne stikker vi til skogs, mot sørøst. Stien er ganske så tydelig her også.

I all hovedsak skal vi østover, men like etter passering av Ålesund Radio, kommer vi til et kryss. Her kan vi gå rett frem, svakt mot høyre og rett på lavvoen til Fjelltun Barnehage. Vi velger her å gå mot nord til et flott utsiktspunkt. Vi følger denne tydelige stien ned mot en myr og går så rett mot sør.

Vi er snart ved en sti som går tilbake til Ålesund Radio. Vi går noen meter til mot sør, til lavvoen som ligger på høydedraget foran deg. Her er det et relativt stort festningsanlegg/bunker under haugen som ligger mot sørvest. Ta en tur opp og se.

Fra lavvoen følger vi stien mot øst, over et fukig strekke, og opp en liten bakke. Like etter denne bakketoppen står det en benk mot nord, som gir flott utsikt. Ca . 40 meter fra denne benken er det et nytt veiskille, vi går her mot nord.

Denne delen av Aksla var tidligere skiltet, nå er det bare restene som står igjen. De viser at vi er på rett vei, men hva som venter oss kan de dessverre ikke si noe om lenger. Ta en titt på toppen av stolpene; flotte utskjæringer med Lions-logo. Det står et slikt skilt ca. 150 meter etter 'benken' du nettopp passerte. Her deler veien seg atter en gang. Den tydeligste, som vi følger, går inn i skogen, men vil du ha mer luft og utsikt, bør du ta den nordlige ruten. Etter ca. 200 meter møtes disse to stiene igjen.

Fra dette punktet, hvor stiene møtes igjen, er det ca 250 meter til neste Lions-skilt (alle er merket i GPX-fila). Her er det en stein som man kan hvile på. Det ligger også en geocache her: http://www.geocaching.com/seek/cache_details.aspx?guid=66fd911f-6d07-496d-919d-2067e7b6652a
Det er flere av sorten på Aksla. Se www.geocaching.com eller www.gcinfo.no for detaljer om geocaching.

Fra denne steinen går vi rett sørover ca. 130 meter. Veien over Aksla synes tydelig gjennom skogen foran oss.

Vel nede på hovedveien tar vi nå til høyre, vestover og følger skiltingen til Fjellstua.

Etter ca. 500 meter langs denne veien kommer vi til Lilletoppen og grindaløa. Her er det helt perfekt med en pause, enten ved et av borda på utsiden av løa, eller inne i løa. Det er godt ryddet slik at man virkelig ser hvor flott vi har det her på Sunnmøre. Dessverre tar vi dette ofte for gitt og reiser heller til 'Syden', enn å utforske eget nærområde.

Veien videre til Kråmyra sier seg selv, den er godt merket med hjelp av Lions Ålesund/Aksla som har skaffet midler til disse flotte skilta.

Startsted

Kråmyra Park heter det i dag. Det var her Aalesunds fotballklubb holdt til i mange år, før de fikk den flotte Color Line Stadion nede på Volsdalsberga.

Sluttsted / turmål

Samme som start.

Parkering start

Både oppe på Aksla stadion og ved Fjelltun Barnehage på Kråmyra er det mulig å parkere.
Har lagt inn veipunkt i GPX-filen.

Underlag Lengde i km
Asfalt 0.2
Fast grus 1.5
God sti 1.2
Dårlig sti 0.3
Total lengde 3.2
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 43 13°
Bratteste helning ned 33 19°
Total stigning 60 Høydemeter

Offentlig transport

Det går buss til Fjelltun og helt opp til startstedet ved Kråmyra, dette er snuplassen til 'bybussen'.

Se http://www.frammr.no/

Kart

Ålesund M711 serie Blad 1119 I og Ålesund i turkartserien.

Rute på kart