Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Vikenakken (211 moh.) fra Vik

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

4.50

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Flott vei opp mot Kleiva, hvor stien begynner.
Utsikt mot øst, Tennfjord til venstre og Stette til høyre i bildet.
Solnedgang sett fra toppen.
Flott utsikt fra Vikenakken! Dette er fra ca. kl. 21 en dag i april. Sørover mot Sunnmørsalpane.

Vikenakken (211 moh.) fra Vik

Fotograf: Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Dette er en flott tur med god utsikt som kun sperres i vest av Myklebusthornet. Du ser helt ut til Runde i vest, og du ser Stettevika og Tennfjorden mot øst, samt de majestetiske Sunnmørsalpane!

Det er bord og benk på toppen. En svært barnevennlig tur!

Da jeg gikk denne turen en kveld i april, 2014, var det et yrende fugleliv. Mye flott sang. Etter hvert som mørket falt på, tok uglene over. Fantastisk! Glemte helt klokka, og måtte gå ned i mørket. Dette gjorde at jeg kom helt uforvarende inn på flere hjorteflokker.

Turen avsluttes med en 1.3 kilometers spasertur på asfalt, tilbake til bilen.

Kvar i terrenget går turen?

Fra skolen går vi på asfaltert vei et par hundre meter, til vi treffer på skiltet mot 'Myklebusthornet'. Det er et mindre skilt her også som det står 'Vikenakken' på, de peker samme vei mot nord. Vi følger denne skogs-/traktorvegen til toppen, ca. 900 meter, hvor vi treffer på neste skilt som peker østover mot 'Vikenakken' og 'Torvløa'. Vi tar nå av veien og følger en litt våt sti noen meter, før den blir bedre (tørrere). Stien er synlig hele veien til Bjørge, og fra Vikenakken mot Bjørge er den sporadisk merket med rød farge på trærne.

Snart kommer vi til et nytt skilt, ca. 500 meter etter stidelingen. Her står det et skilt som peker vestover med teksten 'Kleiva' og 'Myklebusthornet'. Fra denne posisjonen har du et godt utsyn over Haram, indre del av Grytafjorden, samt myra innafor Ramsvika/Trollneset.

Det er en stideling like etter den store steinen på venstre hånd. Vi følger den tydelige råsa mot høyre, sørvestover. Stien går her over et noe vått parti som ligger rett før toppen. Her oppe er det både en varde/trigonometrisk punkt og et piknikbord. Bare å finne frem mat og drikke og kose seg. Det ligger også en geocache nær toppen, se http://www.geocaching.com for informasjon. Det er gratis å delta i dette spillet.

Nå kan du velge å ta samme turen tilbake til bilen, eller du kan fortsette østover mot Bjørge.

Stien mot Bjørge er tydelig. Vi passerer flere stidelinger på denne ruten, men vi skal ikke ta av fra hovedstien. Etter ca. 670 meter kommer du til et tydelig kryss mot nord. Vår tur er østlig noen meter til, så vi tar den mer sørlige stien her, på sydsiden av et flott tjern.

På østsiden av tjernet er det atter en stideling. Dette krysset er skiltet: mot vest er tekstet 'Myklebusthornet' og 'Kleiva'. Det mot øst går mot 'Torvløa'. Det er ingen skilt som peker sør mot Bjørge, hvor vi skal, i dette krysset. Denne stien starter bra, men blir etter noen meter både ulendt og våt. Heldigvis går dette snart over.

Stien ned til markene over Bjørge er tydelig, men fra skogholtet og ned til veien fant jeg ikke noe som lignet på sti eller tråkk (i mørket). Det står et skilt 'Myklebusthornet' som peker opp den veien du kom ned.

Gikk derfor østover langs skoggrensa og krysset ned mot det eneste huset som ligger på denne marka. Det er her stien er tegnet inn i det digitale kartet jeg brukte.

Vel nede på veien, Storfarvegen, går du vestover, ca. 1.3 kilometer på asfalt, til du er tilbake til utgangspunktet.

------------

Alternativ vei med start fra Bjørge:

Ta til venstre ved Firmenich på Bjørge og deretter til høyre. Stikk UT-skiltet står ved trafokiosken ca. 50 m etter krysset. Du kan parkere langs veien på oversiden av det gule huset i krysset og ved siden av det røde fjøset rett nedenfor trafokiosken.

Gå opp langs marken opp til enden hvor skogen begynner. Se etter rød pil og skilt. Veien videre går på god sti og er merket med røde bånd eller piler.

Du kommer opp til et lite vann 'Bødemma' etter ca. 500 meter, hvor du skal ta til venstre. Følg stien videre mot vest helt til toppen. På toppen er det bord og benk hvor du kan nyte medbrakt mat og drikke.

Kulturminne

Skogsveien fra Vik og over fjellet, Kleiva, må kunne betegnes som et kulturminne.

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Parkeringen er markert som 'P Vik skole' i GPX-filen. Fra Kverve kjører du østover på hovedveien, FV 107, mot Vik. Like etter Sperre dukker det opp skilt mot 'Vik Skole'. Vi tar her av mot nord, og skolen ligger til venstre i første krysset.
Det er ingen avgifter her (per 2016).

Fra Stette kjører du vestover på FV 107, og ca. 7 kilometer etter Taftasundbroa dukker skiltet mot Vik skole opp. Her tar du til høyre, mot nord.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Ved Vik skole er det en relativt stor parkeringsplass nedenfor skolen.

Hvis du starter fra Bjørge, kan du parkere langs veien på oversiden av det gule huset i krysset og ved siden av det røde fjøset rett nedenfor trafokiosken.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Asfalt 1.50
Traktorveg 0.90
God sti 1.55
Dårlig sti 0.30
Natur 0.15
Myr 0.10
Lengde tur/retur (km) 4.50
Stigning meter grader
Total stigning 181 Høydemeter

Mobildekning

God hele veien.

Spesielle forhold

Det er en flott gapahuk på toppen av Kleiva, ca. 300 meter fra der vi tar av mot Vikenakken. Denne gapahuken kan være et turmål i seg selv.

Kart

Følgende 3 kartblad i M711 seien: Ålesund 1119 I, 1219 IV Sykkylven og 1220 III Brattvåg eller 'Ålesund' i Norgeserien