Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Vasstrandegga (561 moh.) fra Vasstranda

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur

Gradering

XX Blå

Gradering for rullestolbrukarar

Ikkje tilgjengeleg

Lengde tur/retur (km)

9.2

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

Kaffekos i januar.
Naturens eget speil. Man ser Godøya og Sukkertoppen ute mot horisonten.
Torhild, Haldor og Sunnmørsalpene
Vinterlandskap sett fra Vasstrandegga.

Vasstrandegga (561 moh.) fra Vasstranda

Fotograf: Torhild Thomassen, Kathrin Kobbevik og Hans-Petter Sandseth

Kvifor gå denne turen?

Denne turen tar deg opp på Vasstrandegga. Koden for turmålskonkurransen i Ålesund kommune, se lenke nedenfor, er plassert på kommunens høyeste punkt 557 moh. På den andre siden av kommunegrensen heter dette 'Vasstrandfjellet'. Vasstrandfjellet har sitt navn fra gården Vasstrand som nå er nedlagt og fjernet.

Returen går via Urdsfjellet/Ursfjellet (548 moh.) og ned en flott, men lite brukt 'dal', tilbake til traktorstien som tar deg ned til utgangspunktet på Vasstranda.
'Urs' kan stamme fra et ord som betyr skodde eller yr, men det kan tenkes at dette kommer av steinur da dette uttrykket også benyttes for stein eller blokkmark.

De fleste som går hit fra Vasstranda går opp og ned samme veien via Langevatnet, men kanskje noen får en liten a-ha opplevelse og begynner å ta denne lille runden istedet?
Om vinteren blir denne turen ofte gått på ski, opp nettopp denne dalen, av dem som går på ski fra f.eks. Eikenos eller skiheisa i Spjelkavik via Emblemsdalen og gamle Emblemseter.

Dette er en flott, men noe tung tur, spesielt Fjellvegen, opp til Langevatnet (352 moh.). Dette er en god grus-/traktorvei som går over til noe gress/jord den siste biten.

Man går parallelt med Vasstrandelva oppover dalen, og krysser denne engang oppe på ca. 200 metersgrensen. Ca. 100 meter etter broa går det en sti/vei mot vest, denne fører opp til Bassenget. Det er en oppdemmet del av elva. Et veipunkt for dette flotte skuet er lagt inn i GPX-filen som 'bonus'.
Spesielt om høsten er dette verdt et besøk, flotte farger og speilinger i vannet.

Turen fra Langevatnet og opp det første fjellet uten navn (530 moh.) tar deg gjennom flott blåbærterreng.
Ser du deg godt om på toppen og på strekket mot Vasstrandegga, er det ikke umulig at du kan oppdage multer her også.

Det går normalt en del sauer og beiter her oppe, pass derfor på hunden din, hvis du har en med deg.

Returen (sporloggen) går noe utenfor definert sti, men det er et lettgått fjell og sporet tar deg med ut til noen flotte utsiktspunkt før du står på Urdsfjellet. Her ser du igjen tråkket som tar deg ned dalen.
Noen plasser er det noe utydelig, men i all hovedsak vil du se deler av stien på din vandring ned langs bekken, som du skal ha til venstre. Når du kommer ned i skogen, er du tilbake i et blåbærterreng. Herfra er det tydelig å se hvor stien går, og du er snart tilbake til traktorveien som tar deg ned igjen til Vasstranda.

Håper at du likte denne turen!

Kvar i terrenget går turen?

Denne turen starter nede på Vasstranda og tar deg med opp en bratt/seig bakke til Langevatnet. Denne traktorveien er veldefinert, og det er ingen naturlige avstikkere fra denne. Eneste unntaket er ca. 100 meter etter broa som du skal over, like ovenfor huset du passerer på bakkens bratteste punkt.
Her går det en synlig sti til høyre, mot vest. Tar du av her og følger denne stien, kommer du til en flott oppdemmet del av elva. Det er en 50-60 meter å gå fra hove veien og bort til denne bortgjemte idyllen. Du må ta samme stien tilbake til traktorveien som vi følger videre opp til Langevatnet.

Vel oppe ved Langevatnet kan man ta seg en velfortjent lang og god pause, før en går nordøstover, på en noe gjørmete sti (spesielt etter at det har regnet) mot nordøst-enden av vannet. Her er det igjen god sti som tar deg inn i skogen.

Du treffer snart på en veiviser som peker nordover mot Vasstrandegga og østover mot Østremsetra. Stikrysset er tydelig, selv om skiltet en dag skulle være borte, dette fordi denne ruten er flittig benyttet.

Stien videre oppover til toppen uten navn (530 moh.) er også tydelig. Her er det også noen varder oppover, som du får øye på når du kommer ut av skogen. Du følger ryggen av denne toppen, østover, og runder rundt en stor stein, mot nord. Du kommer da til et tjern, se bilde nr. 3, som er et yndet fotomotiv. Det er ikke alltid det ligger så stille som på dette bildet..

Fra tjernet er stien ofte bløt/gjørmete - selv på tørre dager. Nå bærer det nordøstover langs foten av Urdsfjellet (548 moh.), og det er ikke lenge før du runder kanten av denne og ser tydelig varden og trig.punktet borte på Vasstrandegga. Det er et flatt og greit parti bortover mot varden. Du vil, midt på dette platået, passere et 'større' vann, som skal ligge på din venstre side (nord) når du går mot Egga.
Når du nærmer deg målet, blir det noe stigning på berggrunn. Denne turen devierer her noe av fra hovedstien og tar deg nesten rett nordover rett på turkoden for Ålesund kommune. Denne står plassert ved en steingard, godt synlig på en staur. Fra denne koden er det 'beint' frem til Vasstrandegga.

Returen til sporloggen er grei å følge. Denne returen er fin hvis du vil ha andre og nye utsiktspunkt mot Ålesund og Brusdalen.
Du kan like godt følge hovedråsa tilbake mot foten av Urdsfjellet. Herfra, før du begynner å runde kanten av fjellet og hvor stien begynner å gå nedover, kan du gå rett på varden. Stien er delvis tydelig, men du trenger ingen sti for å ta deg frem i dette lette terrenget.

Fra varden på Urdsfjellet ser du noen stier mot sør. En av stiene fører over til sørvestenden av fjellet uten navn (530 moh.), og inn på stien du tok opp fra Langevatnet.
Vi skal derimot ta en annen som ikke er så synlig, men den blir tydeligere noe lengre nede i dalen. Det er bare å gå sørover til du kommer til en myr. Her går du vestover og følger bekken fra vannet/myra som ligger på flata her oppe på 500 meter.
Du skal ikke krysse bekken, men følge den slik at du har den til venstre for deg på denne turen. Før du kommer ned i skogen er stien ganske tydelig, og et stykke nede i skogen skal du krysse bekken. Det er et rimelig åpent og greit terreng gjennom skogen, og de siste meterne går i noe fuktig og myrete område, før du igjen står ute på traktorstien.
Da er det bare å snu seg mot nordvest og følge denne veien ned til parkeringen på Vasstrandvegen.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Steingarder

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Denne turen starter ved 'Fjellvegen' innerst på Vasstrandvegen, på nordsiden av Emblemsfjellet. Der ligger det to parkeringsplasser, en stor og en som kun tar en 4-5 biler. Det er gratis parkering.

Kvar endar turen?

Samme som start.

Kvar kan du parkere?

Det ligger det to parkeringsplasser ved startstedet, en stor og en som kun tar en 4-5 biler. Gratis parkering.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Traktorveg 4.2
God sti 3.2
Dårlig sti 1.1
Natur 0.6
Myr 0.1
Lengde tur/retur (km) 9.2
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 16 28°
Bratteste helning ned 17 19°
Total stigning 531 Høydemeter

Offentlig transport

Nei, men du kan ta buss til Spjelkavik og gå innover Vasstrandvegen til turstart. Det blir da ca. 5 kilometer på asfalt, langs sydsiden av Brusdalsvatnet.

Se følgende nettsteder for nærmere informasjon:
http://www.170mr.no
http://www.nettbuss.no

Mobildekning

God

Spesielle forhold

Det går dyr på beite oppe på fjellet, samt at det er hjortejakt i området på høsten.
Vasstrandvegen er en populær trenings'arena', her må du regne med å treffe joggere, syklister og folk som er ute og lufter hundene sine.
Brusdalsvatnet er drikkevannskilden til bl.a. Ålesund. Det er forbud for bading, med unntak for noen grunneiere. Du kan derimot fiske i vannet. Fiskekort må løses først.

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien