Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Møre og Romsdal fylkeskommune > Morotur > Turar > Vasstrandegga (561 moh.) fra Østrem

Om turen

Gradering

Kommune

Ålesund

Type tur

Fottur
Skitur

Gradering

XX Blå

Lengde tur/retur (km)

13.4

Skriv ut Kjørebeskrivelse

Flere bilder

'Det fins ikkje dårlig vær...' Godt med varm kakao på en slik dag, og en varde som gir ly..
Flagget til topps - for en dag!
Ettermiddagssol på Østremsetra.
Vasstrandegga mot øst.

Vasstrandegga (561 moh.) fra Østrem

Fotograf: Hans-Petter Sandseth hjelp til tekst: Kristin Skarbøvik og Kathrin Kobbevik

Kvifor gå denne turen?

Denne turen tar deg opp til Vasstrandegga, det høyeste punktet på det som i dagligtale ofte kalles Emblemsfjellet.

Når det er nok snø, kan du gå på ski eller truger. Når det er bart eller skareføre, kan du følge sporloggen og gå på beina.

På vei oppover fjellet vil du passere flere informasjonsskilt med kart over fjellet, samt et SWIX-termometer oppe med Frielebu, der hvor veien flater ut. Det er også satt ut flere benker av Emblem IL langs denne ruta. Ved en av dem, litt oppe i bakken, er det laget til bålplass. Her er det flott utsikt, og en fin plass for å nyte nytrukket bålkaffe! Husk ved eller brensel hvis du vil lage deg et lite bål.

Vel oppe med Frielebu flater fjellet ut, og det er ofte mye trafikk i området, da det er tråkket flotte løyper som bl.a. Emblem IL (http://www.emblem-il.no/) bruker til trening. Alle andre skigåere er også velkommen til å benytte seg av disse løypene. Denne delen av fjellet er ‘snøsikker’; snøen kommer tidlig og blir liggende lenge.

Det er en flott lysløype her også. Løypene blir vedlikeholdt av en tråkkemaskin, helt nede fra hovedveien og opp til Østremsetra. Når det er nok snø, blir det kjørt opp flere løyper rundt om på fjellet fra Østremsetra. Se lenken nedenfor for detaljer.

Det er en grei tur helt opp til Østremsetra, normalt på god vei/løype. Herfra må du ut i terrenget, og er du heldig, må du selv tråkke løypa videre opp til Vasstrandegga. Tråkkemaskinen stopper normalt på setra. Den kjører ikke opp på egga. Fra setra til egga er det ca. 2,5 kilometer når du går på ski, noe lengre på bar mark.

Østremsetra er en naturlig rasteplass på veien oppover. Her smaker det godt med mat og drikke før man tar fatt på den siste etappen.

Store deler av den siste etappen går utenom barmarkstiene, men du kan også følge skiltingen og vardene oppover mot egga.

De første 100 meterne bak setra går du nordover, gjennom et lite skogholt, og opp en bakke. På ca. 400 moh. er du ute av skogen og i åpent terreng. Da er det bare å følge terrenget for å ta lettest mulig vei mot toppen, eventuelt kan du også gå rett på, noe kortere, men koster noe mer krefter.

Vel oppe på toppen får du et flott skue over store deler av Sunnmøre og det alpine landskapet, som i sør strekker seg fra øst til vest!

God tur!

NB: Som bildene viser, går det fint an å ta turen selv om været ikke er det beste. Lær deg å bruke GPSen i tillegg til kart og kompass. Husk alltid å ha med ekstra batteri i ryggsekken.

Kvar i terrenget går turen?

Fra parkeringsplassen nede på Emblem, følger du veien østover ca. 140 meter til ei løe som ligger på venstre side av veien. Ut fra snøforhold, er det enten tråkket spor over jordet, eller du må følge bilveien i krysset rett øst for løa. Her er det skiltet mot Østremsetra.

Etter ca. 1 kilometer kommer du til første informasjonstavle. Du står nå oppe på ca. 120 moh. Her er det kart og en liten benk. Du kan også løse fiskekort her.

Etter ytterligere 600 meter kommer du til en flott utsiktsplass, opparbeidet ute på et ‘platå’, med god utsikt utover Storfjorden. Her er det en bålplass også. Tar du med ved/brensel, kan du fyre opp et kaffe-/pølsebål her, og nyte utsikten. Herfra er det ca. 200 meter opp til Frielebu, hvor veien flater ut.

Så langt har vi fulgt en lang og svingete motbakke. Nå blir det en lett tur videre opp til Østremsetra. Dette er en tur på ca. 2 kilometer på en bred og fin løype. Store deler av denne turen vil vi gå parallelt med lysløypa, som ligger inne i skogholtet til høyre for oss.

Nesten fremme ved setra kommer vi til et veiskille. Tar du til høyre, går du mot lysløypa og Akslasetra. Vi fortsetter her rett frem, nordover mot Østremsetra.

Fra informasjonstavlen/panoramabildet og benken ved setra går vi noen meter mot vest, til baksiden av hyttene. Vi går så nordover gjennom noe skog mot en liten ås, og opp denne. Du vil da ha Langevatnet til venstre, mot vest. Du står nå omtrent hvor barmark stien går.

Turen videre går nordøstlig på stien og gjennom et skogholt opp til ca. 410 moh. Du er da ute av skogen igjen og i ‘åpent’ fjellandskap.

Den letteste veien går mellom to hauger, nordvestover. Når du runder haugen til høyre for deg, begynner du på turen mot nord. Du vil normalt kunne se varden når du runder denne haugen. Etter ca. 500 meter i nordlig retning er du oppe på topp platået, og du setter ski nordøstover mot varden. Dette er et flatt og fint terreng, og her er det fin utsikt hele veien.

Fra toppen tar man normalt samme veien ned igjen.

Fra Østremsetra må du ha fjellski, men hvis du ‘bare’ vil til Østremsetra, trenger du vanlige joggepinner hvis løypene er oppkjørt.

Har selv stort sett gått med vanlige fjellski og festevoks. Skifeller er ikke nødvendig på denne turen, men kan være greit hvis det tilfeldigvis blir du som går som førstemann fra Østremsetra til Vasstrandegga.

Lenke til turbeskrivelse

Kulturminne

Østremsetra.

Denne setra ble som andre setre opprettet for å utnytte utmarksbeita som lå for langt fra hjemplassen til at man kunne flytte dyrene hver kveld og morgen. På Østremsetra holdt de på til ca. år 1950. Du kan lese mer om Østremsetra og de andre setrene på Emblemsfjellet her: http://www.emblemsbygda.com/66931061

Tilgjengeleg med rullestol

Nei

Kvar startar turen?

Du følger Fv60 fra Ålesund mot Magerholm til Emblem. Det er skiltet til Austrem med avkjørsel på venstre side. Det er et busstopp ved avkjørselen. Rett etter du har svinget av mot Austrem er det en parkeringsplass rett frem. Når det er nok snø, er løypene trakket med trakkemaskin helt ned til veien. Når det er mindre snø, må du bære skiene opp gårdsveien litt lenger mot øst. Gårdsveien er skiltet som en turveg.

Du følger en gårdsveg/seterveg til toppen av bakken der lysløypa starter. Her er det skilt/kart som viser de løyper som finnes i området. Det er også et termometer montert over tavla med kart, og her vises det hvilken skismurning som er passende for føret.

Det er som oftest stor aktivitet av skiløpere i lysløypa. Skigruppa i Emblem idrettslag har sine treninger her.

Ved starten av lysløypa er det skiltet mot Østremsetra.

Kvar endar turen?

Samme som startsted.

Kvar kan du parkere?

Ingen avgifter, men Emblem IL pleier å legge ut giroer på bilene på de store utfartsdagene, for å dekke utgifter til vedlikehold av løyper og tråkkemaskin.

Rute på kart

Underlag Lengde i km
Preparerte løyper 8.0
Ikke preparerte løyper 5.4
Lengde tur/retur (km) 13.4
Stigning meter grader
Bratteste helning opp 15 20°
Bratteste helning ned 15 20°
Total stigning 521 Høydemeter

Offentlig transport

Bybussen i Ålesund kjører til Emblem. Det er et busstopp ved avkjørselen til Austrem, og derfra er det kort veg til starten av turen. Sjekk http://www.nettbuss.no eller http://frammr.no/

Mobildekning

God, men noe dårlig oppe på Østremsetra, som ligger nede i en fordypning/dalføre.

Rasfare

Værforholdene og snøstabiliteten kan endre seg raskt, husk alltid å vurdere snøskredfare før du velger tur og rute. For oppdatert snøskredvarsel i Romsdalsområdet og informasjon om hvordan du selv kan redusere din egen risiko, gå til www.varsom.no. Snøskredvarselet vil aldri være en fasit på hvor det er trygt, men vil gi deg mer informasjon om forholdene slik at du selv kan gjøre fornuftige valg.

Ingen

Kart

"Ålesund" i turkartserien fra Statens kartverk best. nr. 2535 og Sykkylven, blad 1219 IV i M711 kartserien